• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.02.2021

09:44

BBC: EU MOŽE DA ZAVIDI SRBIJI NA VAKCINACIJI, POKAZALI SU ČITAVOM KONTINENTU KAKO SE TO RADI!

Politika

BBC: EU MOŽE DA ZAVIDI SRBIJI NA VAKCINACIJI, POKAZALI SU ČITAVOM KONTINENTU KAKO SE TO RADI!

Podeli vest

I britanski BBC piše pohvalno o procesu vakcinacije u Srbiji ističući da Srbija jednom može da uživa u pokazivanju ostatku kontinenta "kako stvari treba da se rade"

U tekstu "Kako se Srbija vinula u kampanji vakcinacije", BBC navodi da je svestran pristup nabavci vakcina, Srbiju stavio na čelo trke za vakcinaciju stanovništva u kontinentalnoj Evropi.

"Nije nam važno da li vakcine dolaze iz Kine, SAD ili EU, sve dok su bezbedne i dok ih dobijamo što je pre moguće. Za nas vakcinacija nije geopolitičko pitanje, već pitanje zdravstvene zaštite", rekla je premijerka Ana Brnabić za BBC.

Takav pragmatizam se itekako isplatio, ocenjuje BBC, ističući da se druge zemlje Zapadnog Balkana bore za nabavku vakcina i da se uzdaju u EU ili međunarodni sistem Kovaks.

"Sa druge strane Srbija ima za cilj da vakciniše najmanje 10 odsto stanovništva do polovine februara", piše BBC.

Ističe se i da Srbija ispred svih 27 država članica EU - sprovodi vakcinaciju, čak dvostruko brže od Nemačke, Španije i Italije, i četiri puta brže od Holandije.

 

 


BBC piše da su, iako premijerka insistira na tome da nema mesta za geopolitiku kada je reč o korona virusu, topli odnosi Beograda sa Pekingom i Moskvom nesumnjivo pomogli da se nabave količine vakcina na kojima zemlje EU mogu samo da zavide.

"Bila bih pođednako srećna kada bismo od Fajzera dobili milion vakcina. Ali naša spoljna politika se isplatila; mislim da je bila pametna i moram da kažem da sam ponosan na ono što smo postigli", rekla je srpska premijerka.

Ona je kazala da je Srbija, pošto nije članica Evropske unije, u poziciji da bude poslednja koja će dobiti vakcine od EU.

 

Foto: BBC/printscreen

Kako je rekla, iako je strateški cilj vlade pridruživanje EU, u ovom renutku je korisno što se nije oslanjala na Brisel u nabavci vakcina.

BBC dodaje da zapanjuje efikasnost procesa imunizacije, u zemlji koja nije poznata po dinamičnoj javnoj upravi.

Situacija za Brisel nije povoljna, jer svet vidi da zemlja kandidat ima vidne koristi od svojih veza sa Istokom, a zemlje Zapadnog Balkana otkrile su, i to ne prvi put, da EU može biti nepouzdan partner, zaključuje BBC.

- Ovde Evropska unija nije prisutna kada govorimo o ozbiljnoj političkoj strategiji - rekao je za BBC Vuk Vuksanović, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

BBC zaključuje da najmanje još jedna zemlja - Mađarska, koja je članica EU, sledi primer Srbije i nabavlja kineske i ruske vakcine. Dodaju da nije isključeno da će i drugi krenuti istim stopama.

"Bar jednom, Srbija može da uživa što ostatku kontinenta pokazuje kako stvari treba da se odrade", zaključuje BBC.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cetnicki momak

pre 3 godine

Ovo nije dobro, iza ove pohvale BBC se krije nesto veoma lose po Srbiju !!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija