• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Washington post/Informer

11.02.2021

08:07

VAŠINGTON POST O POSETI BABIŠA NAŠOJ ZEMLJI: Srbija je DRUGA U EVROPI u vakcinaciji ZAHVALJUJUĆI RUSKIM I KINESKIM VAKCINAMA!

Politika

VAŠINGTON POST O POSETI BABIŠA NAŠOJ ZEMLJI: Srbija je DRUGA U EVROPI u vakcinaciji ZAHVALJUJUĆI RUSKIM I KINESKIM VAKCINAMA!

Podeli vest

Premijer Češke Republike posetio je u juče Srbiju kako bi saznao više o programu masovne vakcinacije kineskim i ruskim vakcinama koje još uvek nisu odobrene u EU

Nakon što su isporukezapadnih kompanija za lekove koje je odobrila EU odložene, Andrej Babiš tražio je vakcine izvan zajedničkog programa EU. Sa timom medicinskih stručnjaka, Babiš je prošle nedelje posetio i Mađarsku, koja je prva zemlja EU koja je dala zeleno svetlo ruskoj vakcini.

Zahvaljujući kineskim i ruskim vakcinama, Srbija je trenutno druga u Evropi posle Britanije.

"Pokušavam da prikupim što više informacija o vakcinama koje nisu odobrene", rekao je Babiš u Beogradu nakon sastanka sa srpskom premijerkom Anom Brnabić.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Andrej Babiš i Ana Brnabić

 

Babiš je rekao novinarima pre putovanja da Češka nije spremna da koristi rusku vakcinu Sputnik V pre nego što dobije EU odobrenje od Evropske agencije za lekove. Juče u Beogradu je rekao da njegova država EU želi da bude "spremna" čim odobrenje stigne.

"Za nas je izuzetno važno da dobijemo što više sigurnih vakcina", rekao je Babiš. "Trebali bismo da oistavimo politiku i razgovaramo o zdravlju ljudi, jer (virusna) situacija u Češkoj nije dobra."

Češka, držđava sa 10 miliona stanovnika, zabeležila je preko milion zaraženih i više od 17.600 potvrđenih smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Srbija je do sada vakcinisala više od pola miliona ljudi, uglavnom kineskom vakcinom Sinopharm, ruskom Sputnik V i u manjoj meri injekcijom Pfizer-BioNTech.

Foto: printscreen

Populističko srpsko rukovodstvo gajilo je bliske veze sa Kinom i Rusijom, koje se bore za uticaj u strateški važnom regionu jugozapadne Evrope. Brnabić je rekla da je iskustvo zemlje sa sve tri vakcine "odlično".

Babiševa poseta obuhvatala je obilazak centra za masovne inokulacije u Beogradu. Sinoć je u Srbiju stiglo još 500.000 doza kineske vakcine Sinopharm.

Češko Ministarstvo zdravlja najavilo je da će isporuka vakcine Moderna, zakazana za ponedeljak, biti odložena za nedelju dana i da će stići samo polovina očekivane doze, 44.000.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija