• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: avaz.ba

12.02.2021

12:47

U BiH OGORČENI, SA ZAVIŠĆU GLEDAJU U SRBIJI: Dok Vučić daje penzionerima 110 evra, kod nas zaustavljaju čak i zakonsko povećanje!

Politika

U BiH OGORČENI, SA ZAVIŠĆU GLEDAJU U SRBIJI: Dok Vučić daje penzionerima 110 evra, kod nas zaustavljaju čak i zakonsko povećanje!

Podeli vest

Srbija iz dana u dan potvrđuje lidersku poziciju u regionu na svim poljima. Pored toga što smo ubedljivo najbolji u broju vakcinisanih građana i broju različitih vakcina koje imamo, jasno je da nam i u ekonomskom smislu nema ravnog na Balkanu. To potvrđuje i kuknjava iz okolnih zemalja. Poslednja je upućena iz Bosne i Hercegovine zbog mera pomoći Vlade Srbije privredi, građanima i penzionerima, a tekst portala Avaz.ba prenosimo u celosti

Svim građanima Srbije koji se u maju budu prijavili nadležnim službama, država će uplatiti 30 evra u maju i 30 evra u novembru, a penzionerima će u novembru biti uplaćeno još 50 evra. Penzioneri će tako dobiti ukupno 110 evra, najavio je krajem januara predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o novom paketu mera podrške srpskoj privredi i građanima koji će biti "težak" 2,5 milijardi evra. U međuvremenu je Vlada Srbije i usvojila paket mera koji je najavio predsednik Vučić.

 

A, kako je u Bosni i Hercegovini? Prema svemu sudeći, u zemlji zaustavljeno je čak i zakonsko povećanje.

Jednokratna pomoć

Predsednik Saveza udruženja penzionera u FBiH Redžo Mehić kaže da, uvažavajući sve probleme Vlade FBiH, koja je nastojala za nađe sredstva da pomogne privredi kako ne bi nestala, teško mogu očekivati pomoć.

- Ni na vidiku nema jednokratne pomoći. Mi posmatramo susede, pogotovo Srbiju i Hrvatsku. Oni su još na početku koronavirusa imali intervenciju po 50, 100 evra. Međutim, u tim državama je sve lakše, jer jedan čovek drži sve rukama – pojašnjava Mehić.

Naš sagovornik kaže je najbitnije da je usvojen dugo očekivani Zakon prema kojem je Vlada FBiH garant da će do 5. u mesecu biti isplaćene penzije. Naglašava da je u FBiH trenutno 428.000 penzionirea te da na svakog dolazi 1,2 radnika.

- To je neodrživo. S druge strane, Zakon je mnogo pravedniji, jer više nema odlazaka u penziju bez zarađene penzije. Ima bodovni sistem, odnosno sve se reguliše na osnovnu godina staža i doprinosa – kaže Mehić.

Mehić kaže da je teško očekivati povećanje penzija.

Foto: Marko Đoković

Penzioneri

Penzije neće biti smanjene

- Zakon je obavezao da se do 15. aprila moraju uskladiti rast BDP-a i rast cene troškova života. Ako uzmemo u obzir da je da je rast BDP ispod nule te da imamo deflaciju, a ne inflaciju, teško se može desiti da dođe do povećanja penzija. Međutim, kakve god budu kalkulacije 15. aprila, penzije ne mogu biti smanjene – poručio je Mehić.

On je na kraju dodao da treba uzeti u obzir da su penzionieri, zbog koronavirusa, imali ogromne troškove kako bi se suprotstavili teškoj bolesti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
xxdet

pre 3 godine

Zbog cega se drzava kao sto je federacija BiH poredi sa Srbijom ? Nema ni izbliza kapacitete koje ima Srbija, ni izbliza nema pomoc koju ima Srbija, niti ima politicku i privrednu stabilnost koju ima Srbija. Republika Srpska nema problem jer ima pomoc sto iz Srbije sto direktno iz Rusije. Sta ce biti u skorijoj buducnosti sa muslimansko hrvatskim entitetom niko ne zna niti nekoga zanima. Cenu zabluda porodice Izetbegovic platice onaj narod tamo.

Romanija

pre 3 godine

xxdet: Kao prvo BiH nema ni rukovodstvo kao što ima Srbija i zbog toga se ne mogu ni porediti.

Sanja

pre 3 godine

Da li je moguće da su svima Srbija i Vučić krivi za sve??? Ljudi hajde malo svako neka gleda svoja posla.

Perica Savic

pre 3 godine

Srbija ce prva u regionu pobediti virus.

Jelena

pre 3 godine

Srbija je postala jak lider, ali to ne znaci da nece i drugima pomoci.

Sara

pre 3 godine

Tako smo i gledali dok je bio bivsi rezim, sve dok nas Vučić nije podigao sa dna.

Boban

pre 3 godine

BiH bi trebala da se sa vecim postovanjem ophodi prema svojim građanima.

Mira

pre 3 godine

Odavno su se trebali ugledati na Srbiju i Vucica, a ne da im glavna okupacija bude pljuvanje Srbije.

Jana

pre 3 godine

Takva je naša Srbija, divna i brine o svom narodu.

Micojka

pre 3 godine

Srbija je ponosna sto ima za predsednika Vucica, koje je stalo do svoje zemlje.

Micojka

pre 3 godine

Srbija je lider u regionu zahvaljujuci Vucicu.

Mirjana

pre 3 godine

Jako je lepo čuti da se Srbija izborila za svoje mesto i ostvarila lidersku poziciju u svim segmentima, što se tiče regiona!

MIkan

pre 3 godine

Njima je i veliki probelm sto su se predali Kovaks sistemu za vakcine i nisu ni pokusavali da dogovore direktne isporuke.

Milan

pre 3 godine

U Srbiji se zna da u trenucima ovakve krize, mora vise da se potrosi. Jednostavno, stabilnost je najbitnije odrzati.

Goran

pre 3 godine

A kriticari Srbije u BiH su se sada nesto ucutali.

Maki

pre 3 godine

Vučić brine o svom narodu, nema potreba za nikakvom ljubomoriom.

Nešo N

pre 3 godine

Dok god budete ukazivali poverenje Bakiru Izetbegoviću, još dugo ćete čekati da vam se povećaju penzije.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20