• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.02.2021

08:35

SRBI, VAŽNO JE DA GLASATE! OTVORENA BIRAČKA MESTA NA KOSOVU I METOHIJI, na glasačkom listiću nalazi se 28 izbornih lista!

Politika

SRBI, VAŽNO JE DA GLASATE! OTVORENA BIRAČKA MESTA NA KOSOVU I METOHIJI, na glasačkom listiću nalazi se 28 izbornih lista!

Podeli vest

Na Kosovu i Metohiji jutros u sedam sati otvorena su biračka mesta za vanredne parlamentarne izbore


Na severu KiM glasaće se na ukupno 74 biračka mesta, što je manji broj nego ranije, nakon što je CIK izbrisao određen broj građana sa biračkog spiska.


Tako je u Leposaviću broj biračkih mesta sa 31 smanjen na 25, u Severnoj Mitrovici sa 27 na 23, u Zubinom Potoku sa 15 na 14 i u Zvečanu sa 13 na 12 biračkih mesta.

Pravo glasa u sve četiri opštine na severu Kosmeta ima oko 43.200 građan - u Severnoj Mitrovici 17.300, Leposaviću 12.600, Zvečanu 6.800 i Zubinom Potoku oko 6. 500 birača.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Vanredni parlamentarni izbori na KiM

U severnom delu Kosovske Mitrovice je sedam biračkih centara - OŠ "Sveti Sava", Srednja tehnička škola "Mihailo Petrović Alas", Medicinska škola, Suvi Do, Bošnjačka mahala, Mikronaselje i jedno mesto u Kolašinskoj ulici.

Biračima na celom Kosovu i Metohiji je omogućeno da glasaju u 888 biračkih centara sa ukupno 2.382 biračka mesta.

Prema podacima CIK-a, na izborima pravo glasa ima 1.794.862 birača, koji biraju 120 članova novog parlamenta.

Na glasačkom listiću nalazi se 28 izbornih lista, a među njima su tri politička subjekta iz srpske zajednice - Srpska lista, Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Vanredni parlamentarni izbori na KiM


Od ukupno 120 poslaničkih mesta u Skupštini, 20 je rezervisano za nevećinske zajednice - 10 za srpsku i 10 za ostale zajednice koje žive na KiM.

Na ovim izborima nema posmatrača OEBS-a.

Biračka mesta zatvaraju se večeras u 19 sati.

Interno raseljeni organizovano autobusima na izbore na KiM

Interno raseljena lica krenula su noćas oko ponoći iz Beograda, organizovano autobusima, put Kosova i Metohije kako bi ostvarili svoje pravo i glasali na prevremenim parlamentarnim izborima koji se održavaju danas.

Svi ovi građani slažu se da je važno da Srbi izađu na izbore i glasaju za svoje predstavnike u skupštini privremenih prištinskih institucija.

"Mnogo je bitno da izađemo na izbore, da nas izađe što više", rekao je Tanjugu Zoran Grujić, rodom iz Peći.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović


"Nije svejedno da li će nas biti tamo sedamsto ili šest, sedam, deset hiljada ljudi. Mi ćemo dobiti naših deset poslaničkih mesta, ali je to važno i za buduće izbore", rekao je Grujić, koji smatra da je to obaveza svih ljudi koji imaju pravo glasa na KiM.

Slobodanka Marjanović je rekla da se nadaju da će posle izbora da bude bolje.

"Idem da glasam, očekujem da ćemo da pobedimo", rekao je Tanjugu Blagoje Nedeljković rodom iz okoline Kosovske Kamenice.

Miodrag Popović je istakao da ide da glasa za Srpsku listu i da očekuje ubedljivu pobedu.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

On je dodao da, iako prvi put na izborima neće biti međunarodnih posmatrača misije OEBS-a, ne očekuje manipulacije albanske strane, jer ne misli da bi oni imali koristi od toga.

Osim iz Beograda, Kancelarija za KiM, kao i do sada, organizovala je prevoz raseljenih i iz Kraljeva i Niša.

Oni će glasati na tri punkta na Kosovu i Metohiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija