• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.02.2021

07:02

SPOLJA MUDRI, UNUTRA ČVRSTI - TO JE POLITIKA SRBIJE! Pavlović: Istorija ne miruje i nameće iznova nove i nove probleme! Foto/Video

Politika

SPOLJA MUDRI, UNUTRA ČVRSTI - TO JE POLITIKA SRBIJE! Pavlović: Istorija ne miruje i nameće iznova nove i nove probleme! Foto/Video

Podeli vest

Izazovi sa kojima su se Srbi suočavali 1804. i 1835. godine, ali i kasnije - borba za celovitost države i teritorijalni integritet i borba za dostojanstvo Srbije i srpskog naroda, delom su i danas prisutni, istakao je u razgovoru za Tanjug istoričar Momčilo Pavlović uoči Sretenja, Dana državnosti Srbije


"Danas smo na centralnom Balkanu, urezani i upisani tamo gde smo uvek i bili upisani na svim atlasima i mapama sveta. Međutim, mi smo, kao retko koja stara, a i moderna evropska država, izuzev možda Poljske, "širili i smanjivali" svoju državu", kaže Pavlović.

Izazovi koji su pred Srbijom čekaju nas, kako kaže, i u bližoj i u daljoj budućnosti i oni su ogromni, a ne zavise samo od nas.

"Vidimo da istorija ne miruje i da nameće iznova nove i nove probleme", naglašava on te dodaje da u tome važnu ulogu igra specifičan položaj Srbije na Balkanu.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Momčilo Pavlović

I tada i sada smo, kaže, na prelazu od Istoka ka Zapadu i obrnuto, napominjući da u današnje doba, i pored prihvatanja skoro svih zapadnih tendencija i dostignuća, ipak nismo ušli u evropsku zajednicu, Uniju evropskih država.

Govoreći o Sretenju, Pavlović je ukazao na značaj obeležavanja praznika za kulturno-istorijski identitet Srba, koji je, kako kaže, inkorporirao dva nesumnjivo najznačajnija događaja u poslednjih više od dva veka.

"Prvi je dizanje bune protiv Turaka 1804. godine, koja je nakon čitave 74 godine kulminirala nezavisnošću Srbije. Drugi je 1835. godine, takođe 15. februara, kada je na ''kneževoj livadi'' u Kragujevcu, knjaz Miloš podario ustav Knjažestva Srbije ili Sretenjski ustav. Zašto su ti datumi važni - zato što su u tom trenutku, bez obzira što je Srbija i dalje autonomna kneževina, u pitanju početak oslobođenja Srba od ropstva i početak ustavnosti Srbije, odnosno uređenja njene državne strukture", ističe Pavlović.

On kaže da je, bez obzira što je Sretenjski ustav suspendovan posle samo šest nedelja, od tog trenutka do dan-danas Srbija ustavna država.

"Od tada se može tačno pratiti neprekinuti razvoj naše ustavnosti. Imali smo ukupno 13 ustava. Neki su bili demokratski, neki oktroisani tj. podareni, ali borba između onih koji se bore za ustavna prava i onih koji se bore za promenu ustava traje u Srbiji do dana današnjeg", kaže Pavlović.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Momčilo Pavlović


Kada je reč o strategiji državne i nacionalne politike i odgovoru na brojne izazove, Pavlović smatra da su potrebni oni koraci koji će Srbiju učiniti nadalje prilagodljivom međunarodnim okolnostima i, kako kaže, s tim u vezi, ukrštenim interesima.

Kaže da je neophodno da izgradimo državu po meri naroda i njegovih vitalnih interesa koja štiti celovitost zemlje, kao i duhovno jedinstvo srpskog naroda "ma gde živeo".

"Ti koraci su: učestvovati aktivno u međunarodnom životu, državu pozicionirati na najbolji način prema najmoćnijim, najpre evropskim, a onda i drugim državama, velikim silama i, ono najvažnije, svetu predstavljati novo lice Srbije koje bi anuliralo razornu propagandu iz ''90-ih godina", kaže Pavlović.

Podseća da je Srbija tada bila optužena za ratove i viđena kao glavni krivac za raspad bivše Jugoslavije, a potom surovo kažnjena na način da joj se uzima teritorija i dodaje da su takođe prioritetni zadaci čuvanje mira, snaženje ekonomije i podizanje životnog standarda stanovništva.

"Samo nas pobede na svim poljima čine značajnim i priznatim", poručio je Pavlović, parafrazirajući reči kralja Milana Obrenovića, vladara za vreme čije vladavine je izdejstvovana nezavisnost Srbije 1878. godine:

"Spolja mudri, unutra čvrsti, to je politika Srbije".

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija