• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.02.2021

10:50

BORISOV U SRBIJI! Potpredsednik ruske vlade sastao se sa premijerkom Brnabić i predsednikom Vučićem! Foto/Video

Politika

BORISOV U SRBIJI! Potpredsednik ruske vlade sastao se sa premijerkom Brnabić i predsednikom Vučićem! Foto/Video

Podeli vest

Potpredsednik Vlade Ruske Federacije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije Jurij Borisov stigao je jutros u Beograd u zvaničnu posetu Srbiji,
Sastanak sa ministrom Popovićem

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije Nenad Popović zahvalio je danas Rusiji na podršci suverenitetu Srbije po pitanju KiM, poštovanju njenog Ustava i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i na pomoći u snabdevanju vakcina i proizvodnji ruske vakcine u zemlji.

Na zajedničkoj konferenciji s potpredsednikom Vlade Rusije Jurijem Borisovom, koji je u zvaničnoj poseti Beogradu, Popović je naglasio da Rusija distribuira vakcine Srbiji u momentu kada i sama ima izazov u snabdevanju.

"Danas mi je Borisov potvrdio da nas Rusija neće ostaviti na cedilu i da će sa nama podeliti vakcine", rekao je Popović.

Foto: Tanjug/Rade Prelić


Ddao je i da Borisov insistira na tome da se ruska vakcina Sputnjik V proizvodi u Srbiji i da tom smislu ima podršku i predsednikaRusije Vladimira Putina i ruske vlade.

Popović je izrazio nadu da će proizvodnja ruske vakcine u srpskom Institutu "Torlak" početi što pre, i dodao da će se odvijati u dve faze, pri čemu bi prva faza mogla da počne za dva do tri meseca, a druga u roku od sedam do devet meseci.

Tema današnjeg sastanka, navodi Popović, bili su projekti koji se između dve zemlje odvijaju u svim oblastima i poručio da Srbija želi još više zajedničkih projekata sa Rusijom.

Dodaje da su razgovarali o Naftnoj industriji Srbije (NIS), projektu Petrohemije, gasovodu koji je izgrađen i zahvaljujući kojem, ističe Popović, Srbija jača svoj energetski suverenitet.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Popović je zahvalio Rusiji i na pomoći za završetak Hrama Svetog Save u Beogradu.

Najavio je da će se formirati nove radne grupe koje će na mesečnom nivou morati da daju izveštaje u svim oblastima, od ekonomije, industrije, energetike, IT sektora...

"Velika zahvalnost Rusiji za izvanrednu ekonomsku, političku i svaku drugu saradnju, čiju osnovu su postavili naša dva predsednika, Vladimir Putin i Aleksadnar Vučić", zaključio je Popović.
 

Sastanak sa Vučićem

Vučić primio je danas u Beogradu potpredsednika Vlade Rusije i kopredsedavajućeg Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Jurija Borisova i zahvalio mu što svojom posetom uveličava proslavu Dana državnosti Srbije.

"Drago mi je što veliki praznik - Sretenje, proslavljamo s našim ruskim prijateljima", rekao je predsednik Vučić i zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na čestitki za Dan državnosti.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog klabineta, predsednik Vučić je izrazio nadu da će imati priliku da ponovo ugosti u Beogradu predsednika Putina.

Vučić je Borisovu čestitao Orden Republike Srbije na lenti kojim ga je odlikovao i rekao da ga je višestruko zaslužio svojim zalaganjem za jačanje saradnje Srbije i Rusije.

On je takođe istakao da su strateški odnosi dveju zemalja dobri i posehbno ukazao na značaj aktivne podrške Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Potpredsednik ruske vlade Borisov je predsedniku Vučiću čestitao Dan državnosti i rekao da mu je čast da primi visoko srpsko odlikovanje.

Predsednik Vučić je zahvalio i za isporuke ruske vakcine Sputnjik V, a dvojica sagovornika razgovarali su i o realizaciji planova da Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije i na osnovu ruske tehnologije, samostalno proizvodi vakcine.

Ruska strana je, ovom prilikom, visoko ocenila rad Instituta "Torlak" i najavila nastavak konsultacija, kako bi bila ostvarena ta saradnja.



Potpredsednik ruske Vlade Borisov je rekao da odnosi dveju zemalja stalno napreduju.

"Svaki naš sastanak otvori novu stranicu saradnje", istakao je ruski zvaničnik.

Dvojica sagovornika su, tim povodom, istakli za cilj da robna razmena Srbije i Rusije nadmaši četiri milijarde dolara.

Predsednik Vučić i potpredsednik ruske Vlade Borisov su konstatovali da realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata dobro napreduje.

Očekuje se da do kraja godine bude završena izgradnja deonice pruge od Stare Pazove do Novog Sada, kako je predsednik Vučić i obećao. Takođe je istaknuta i važnost projekta dispečerskog centra za železnički saobraćaj u Srbiji.

Kad je reč o gasovodu kroz Srbiju od bugarske granice do mađarske granice, konstatovano je da projekat prati planiranu dinamiku i da bi isporuka gasa, prema planu, mogla da počne do kraja trećeg tromesečja ove godine, kaže se u saopštenju.

Borisov: Ruska vakcina u Srbiji biće po ugovorenim količinama

Rusija će Srbiji isporučiti vakcine Sputnjik V u količinama koje su dogovorene i uvek će izaći u susret srpskim partnerima, poručio je danas potpredsednik Vlade Rusije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku sradnju između Srbije i Rusije Jurij Borisov.

Nakon sastanka s premijerkom Anom Brnabić i ministrom za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem u Beogradu, Borisov je rekao da je taj sastak bio konstruktivan i da je razgovarano o aktelnim, ali i budućim projektima između dve zemlje.


Istakao je da saradnja između Srbije i Rusije neprestano raste i da se stalno otvaraju nove stranice bilateralne saradnje, bilo da je reč o saobraćaju, industrijskog proizvodnji, IT sektoru, a sada i sa vakcinama.

"Pandemija je otvorila novu stranicu naše saradnje", rekao je Borisov i izrazio nadu da će se proizvodnja ruske vakcine Sputnjik V ostvariti u obe faze na teritoriji Srbije.

Naglasio je da je ruska vakcina u svetu stekla ugled, zbog efiksanosti i bezbednosti.

Borisov je naveo da je tema razgovora bila i saradnja u oblasti saobraćaja i podsetio da ruska preduzeća rade na modernizaciji srpske železnice koja će, ističe, imati bolje i brže kretanje vozova i putnika.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Jurij Borisov i Ana Brnabić


Istakao je i da se saradnja u oblasti energetike odvija dobro i pohvalio otvaranje deonice gasovoda Turski tok kroz Srbiju koji će, kako kaže Borisov, Srbiji doneti dodatne pogodnosto kao tranzitnoj zemlji za gas.

Borisov je čestitao građanim Srbije Dan državnosti - Sretenje i zahvalio na prijemu.

Borisov sleteo u Beograd

Borisova je na aerodromu dočekao ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Borisov i Popović položiće cveće na spomenik Večne vatre na Spomen-groblju Oslobodilaca Beograda, a nakon toga, Borisov i Popović će održati sastanak, posle kojeg su predviđene izjave za medije. Borisov i srpski ministar tokom dana obići će i Hram Svetog Save.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Eka

pre 3 godine

Kao i uvek bice tu dogovora zato sto su i Rusija i Srbija dve zemlje spremne za saradnju..

Misss

pre 3 godine

I dalje nastavljamo saradnju. Zivele i Rusija i Srbija...

Mita

pre 3 godine

Rusija je zemlja koja nam oduvek pruža veliko poštovanje i podršku. Saradnja sa njima Srbiji puno znači za dalji napredak Srbije.

Vlajko77

pre 3 godine

Zahvaljujuci nasem predsedniku Vucicu imamo najbolje odnose sa Rusijom ikada u istoriji ! Zivela Srbija i Rusija !

Suncica

pre 3 godine

Svakim danom sve vise jaca prijateljstvo Srbije i Rusije.

Vlajko77

pre 3 godine

Predsednik Vucic ima veoma vazan sastanak sa dragim gostom iz Rusije !

iva

pre 3 godine

Verujem da ce posle ovoga sastanka odnosi dve drzave biti jos bolji i jaci.

Suncica

pre 3 godine

Velika cas za Srbiju je sto nas je Borisov posetio bas na danasnji praznik.

Suncica

pre 3 godine

Velika cas za Srbiju je sto nas je Borisov posetio bas na danasnji praznik.

Maja

pre 3 godine

Nadamo se i dalje dobroj saradnji i prijateljstvu sa Rusijom!

Jovana

pre 3 godine

Dobro dosli Posredniče Vlade Republike Rusije.

Mily

pre 3 godine

Srbija i Rusija uvek su bile i ostace saveznici u mnogim sferama ekonomskih, privrednih, tehnoloskih, vojnih itd. delatnosti, sto u neku ruku nasu drzavu danas cini takvom kakva jeste! Snazna drzava, snazan narod!

Koja

pre 3 godine

Rusija je uvek tu za Srbiju, ali odnosi uvek mogu da se unaprede, sto ovaj susret to i potvrdjuje.

Aleksandar

pre 3 godine

Podrška naše braće rusa mnogo toga govori očekujem od ovog sastanka unapređenje već postojeće saradnje na najviši mogući nivo i nove investicije. Smatram daće biti i više od toga dogovoreno.

Bogdan

pre 3 godine

Borisov je veliki čovek i čovek iz naroda. Uvek sam bio optimista i nadam se daćemo postići što bolje odnose između dve zemlje i što jaču saradnju.

Ivana

pre 3 godine

Srbija i Rusija zajedno rade na ekonomskom razvoju naše države, hvala Rusiju na međusobnom jačanju zajedničkoj saradnji i očuvanje našeg teitorijalnog integriteta i suvereniteta naše države.

Jovana

pre 3 godine

Надамо се да је радни састанак прошао у пријатној и радној атмосфери, и да су притом унапређени економски и билатереларни односи!

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Da li je reč samo o demenciji?! Bajden traži dozvolu da govori, iako je on navodno predsednik! Pametnom sve jasno!
Zašto ovo Amerika dozvoljava

Da li je reč samo o demenciji?! Bajden traži dozvolu da govori, iako je on navodno predsednik! Pametnom sve jasno!

Kojim putem da hodam, gde se nalazimo, koja je ovo godina?! Ili, ko sedi pored mene u ovom intervjuu, gde je Džil da mi pomogne sa ovim, jeli neko ovde? (govori u svoju slušalicu dok čeka da mu vođe daju jednostavna uputstva)... Ovo su pitanja koja Bajden postavlja kad god daje intervjue ili završi čitanje sa telepromptera na govornici.

28.03.2024

17:10

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija