• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.03.2021

16:47

MINISTAR DMITROVIĆ NAJAVIO! Strateški dokument o demografiji krajem godine!

Politika

MINISTAR DMITROVIĆ NAJAVIO! Strateški dokument o demografiji krajem godine!

Podeli vest

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović najavio je danas da će krajem ove ili početkom naredne godine ministarstvo izaći sa strateškim dokumentom u kom će se naći i predlozi za zaustavljanje pada nataliteta u Srbiji

Tokom posete Vlasotincu ministar je istakao da će u toku ove godine sa saradnicima obići više od 100 gradova i opština.

Dmitrović je naglasio da će Ministarstvo za brigu o porodici koordinirati rad sa drugim ministarstvima, jer je za opstanak mladih u manjim mestima neophodno obezbediti šire podsticaje i stvoriti uslove za kvalitetan život, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ovom prilikom posetio je porodičnu firmu „Rolopro“, koja se bavi izradom roletni i rolo-vrata.

- Zadovoljstvo mi je što sam posetio izuzetno vredne i radne ljude koji su u godinama krize, da bi ostali na ognjištu, rešili da pokrenu sopstveni biznis - rekao je ministar i pohvalio vlasnika Ljubišu Marinkovića, navodeći da bi trebalo da bude svetao primer za sve ostale.

- Pored toga što je uspeo da obezbedi opstanak u svom gradu, uspeo i da zaposli 14 svojih prijatelja, koji su iz tog razloga ostali u Vlasotincu i osnovali porodice - napomenuo je Dmitrović.

Sastanku sa poredsednikom opštine Vlasotince Bratislavom Petrovićem, prisustvovali su pomoćnik ministra Aleksandra Čamagić, predsednik Skupštine opštine Milan Jović, i Marjan Stanković član opštinske uprave.

Petrović je rekao da je jedan od glavinih problema ovog kraja iseljavanje mladih. Lokalna samouprava izdvaja za prvo dete 20. 000, za drugo 30. 000 i za treće dete 40. 000 dinara, sa posebnom brigom za majke koje su nezaposlene. U odnosu na 2019. godinu, prošle godine je rođeno 13 beba više.

- Naš veliki problem trenutno je nedostatak mesta u vrtićima. Zbog poštovanja epidemioloških mera i manjih grupa, u ovom trenutki je 150 dece „ispod crte“, a nedostaju nam i finansijska sredstva za proširenje dva vrtića - rekao je predsednik opštine.

On je posebno istakao da majke koje imaju više dece moraju da imaju velika primanja. Zato, kako je rekao, lokalna samouprava predlaže je da ona majka koja ima šestoro dece, ima platu lekara ili inženjera.

Mladi koji ostaju u Vlasotincu, prema njegovim rečima, obično se odlučuju za poljoprivredu. Formirane su dve zadruge: za med i voće, a druga za voćne rakije. Prednjači selo Stajkovce u kom poljoprivredna udruženja uspevaju da rasade povrća izvoze za Rusiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija