• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. D.

20.03.2021

23:20

GUVERNERKA UHVATILA TAJKUNA U OČIGLEDNIM LAŽIMA! NBS će proveriti da li 'Multikom' legalno posluje u Švajcarskoj!

Politika

GUVERNERKA UHVATILA TAJKUNA U OČIGLEDNIM LAŽIMA! NBS će proveriti da li 'Multikom' legalno posluje u Švajcarskoj!

Podeli vest

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da nisu tačne tvrdnje Dragana Đilasa da je ova institucija 'utvrdila zakonitost poslovanja' njegove firme 'Multikom open' u Švajcarskoj

Tabakovićeva kaže za Informer da NBS nije ovlašćena da ispituje zakonitost porekla kapitala, osnivanja firmi u zemlji i inostranstvu, kao ni urednost plaćanja poreza. To su sve pitanja za druge državne organe.

- Kad je reč o Đilasovim tvrdnjama u vezi sa zapisnikom o kontroli deviznog poslovanja 'Multikom grupe', čiji je on vlasnik i zastupnik, moram da kažem da NBS nije ovlašćena da ispituje zakonitost porekla kapitala, osnivanja pravnog lica u zemlji i inostranstvu, te urednost plaćanja poreza. U konkretnom slučaju, NBS se nije bavila pitanjima za koja su nadležni drugi državni organi, tužilaštvo, Poreska uprava, Uprava za sprečavanje pranja novca, MUP... Samim tim, nije mogla zapisnikom da utvrdi da li je u vezi s ovim pitanjima navedena kompanija postupala zakonito ili ne - naglašava guvernerka.

Prema njenim rečima, predmet kontrole i zapisnika bila je usklađenost poslovanja 'Multikoma' u oblasti deviznog poslovanja i tu su otkriveni nedostaci, zbog čega će NBS podneti prekršajni postupak.

- Utvrđene su povrede propisa, imajući u vidu da 'Multikom' nije u zakonskom roku izveštavao NBS. Kasnio je sa izveštajem o stranim direktnim investicijama koje je imao u inostranstvu, u kompaniji 'Multikom Open AG' (Švajcarska), odnosno 'Open International AG' (Švajcarska). Takođe, u obavljanju platnog prometa sa inostranstvom naveo je netačnu šifru osnova plaćanja, što ima negativne posledice na statistiku platnog bilansa. NBS će zato podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, imajući u vidu navedene propuste, pri čemu je zaprećena kazna za firmu do dva miliona dinara, a za odgovorno lice do 150.000 dinara - naglašava Tabakovićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija