• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.04.2021

13:45

ONI KOJI SE DANAS BUNE PROTIV POMOĆI NAJSTARIJIMA, TOKOM PANDEMIJE SU POMOGLI GRAĐANIMA SA NULA DINARA! Ministar Lončar otvoreno o nabavci vitamina za najugroženije!

Politika

ONI KOJI SE DANAS BUNE PROTIV POMOĆI NAJSTARIJIMA, TOKOM PANDEMIJE SU POMOGLI GRAĐANIMA SA NULA DINARA! Ministar Lončar otvoreno o nabavci vitamina za najugroženije!

Podeli vest

U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, a usled „četvrtog talasa epidemije“ koji je pogodio sve države Evrope, odnosno značajnog povećanja broja obolelih građana u svim zemljama pa i u Srbiji, Ministarstvo zdravlja je sprovelo javnu nabavku vitaminskih paketa, namenjenih najugroženiojoj kategoriji stanovništva, osobama starijim od 65 godina, radi prevencije od zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar


- Nabavka vitaminskih paketa samo je jedna u nizu mera kojima se država Srbija bori protiv epidemije korona virusa, pored drugih protivpandemijskih mera, masovne vakcinacije građana kao i ekonomskim mera usmerenim ka građanima Srbije - rekao je Lončar i dodao:

- Zbog zlonamernih i netačnih objava pojedinaca i vanparlamentarnih stanaka, a zbog objektivnog i transparentnog informisanja građana, ovim putem obaveštavamo javnost da je Ministarstvo zdravlja postupak javne nabavke vitaminskih paketa sprovelo u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama (ZJN). Članom 61. stav 1. tačka 2) u skladu sa čl. 62. stav 9. tačka 1. ZJN predviđeno je da naručilac može sprovoditi pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva ako zbog izuzetne hitnosti, nije moguće postupiti u rokovima određenim za otvoreni ili restriktivni postupak.

Kako je usled pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno „četvrtog talasa“ epidemije zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 u našoj zemlji, i povećanog broja osoba obolelih od korona virusa, ugroženo zdravlje i životi svih građana Srbija, a naročito osoba starijih od 65 godina, bilo je potrebno da se hitnom nabavkom vitaminskih paketa omogući zaštita najugroženije kategorije stanovništva tj. osoba starijih od 65 godina, naglasio je Lončar.

- Činjenica je da su vitamini i minerali nabavljeni u okviru ovog paketa državne pomoći plaćeni značajno ispod veleprodajne cene istih, a značajno ispod maloprodajne cene za koje se isti mogu nabaviti u apotekarskim ustanovama. Takođe, činjenica je i da su svi oni koji se danas javljaju i protestuju zbog dodele vitamina najstarijim građanima, tokom pandemije pomogli građanima sa ravno nula dinara - istakao je ministar.

Prema njegovim rečima,činjenica je i da su isti ti koji danas kritikuju vitaminski paket pomoći najstarijim građanima, u prethodnom periodu svom snagom kritikovali i vakcinaciju koju je predizela država Srbija, a onda potrčali da se među prvima vakcinišu.

- Činjenica je da tokom prethodnih godinu dana, koliko traje pandemija, ni jednog trenutka nisu iskazali spremnost da pomognu građanimna Srbije, odnosno nisu pozvali građane Srbije da poštuju protivpandemijske mere, već su organizovali masovne skupove na kojima se nisu poštovale mere distance i nošenja maski - kazao je Lončar.

- Korišćenjem vitaminskih paketa koje je država Srbija namenila najstarijim građanima, podstiče se njihov imunološki odgovor, čime se utiče na smanjenje broja zaraženih i štiti deo stanovništva koji je najugroženiji - zaključio je Lončar. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
paradoks

pre 3 godine

"Takođe, činjenica je i da su svi oni koji se danas javljaju i protestuju zbog dodele vitamina najstarijim građanima, tokom pandemije pomogli građanima sa ravno nula dinara - istakao je ministar." Ovo da izjavi u nekoj iole ozbiljnijoj zemlji ministar zdravlja bio bi odmah sankcionisan. Da li može Lončar da shvati da su oni nisu kupili vitamine od SVOJIH para kako i proziva opoziciju nego su potrošene pare PORESKIH OBVEZNIKA. I to je neosporiva činjenica. A TopShop prezentacija poklona je tek posebna tema.

desko

pre 3 godine

Ko je organizovao otvaranje spomenika za 5.000 ljudi? Ko ne nosi nikad masku u javnosti i odlaže vakcinisanje po 10ti put? Pričate priče za malu decu.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija