• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.04.2021

14:10

PREMIJERKA SE OBRATILA JAVNOSTI NAKON SASTANKA SA DAČIĆEM! Pokreće se procedura za izmenu Ustava Srbije! Video

Politika

PREMIJERKA SE OBRATILA JAVNOSTI NAKON SASTANKA SA DAČIĆEM! Pokreće se procedura za izmenu Ustava Srbije! Video

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obraća se u vezi sa ustavnim amandmanima, posle konsultacija koje je jutros održala sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Majom Popović

Pored premijerke Brnabić konferenciji prisustvovuje i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka pravde Maja Popović i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić.

Na današnjem sastanku predsednice Vlade Ane Brnabić, predsednika Skupštine Ivice Dačića i ministarke pravde Maje Popović, odlučeno je da se pokrene skupštinska procedura za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. a o detaljima sastanka govori premijerka na konferenciji za medije.

Tim povodom je dogovoreno da bi za desetak dana trebalo da se održi sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj će biti predstavnici pregledača ustavnih amandmana iz Ministarstva pravde i Vlade Srbije.

- Jedina tema ove konferencije je vladavina prava, u razgovoru sa predsednikom i kolegama iz Vlade sam shvatila da pričamo mnogo sa predstavnicima EU o reformama koje sprovodimo, ali malo komuniciramo o tome sa građanima. Htela sam danas da obavestim građane o nekim stvarima koje radimo. 

- Važna vest je da sam ja juče inicirala sastanak sa Ivicom Dačićem kome je prisustvovala Maja Popović, kome je prisustvovala i Jelena Žarić Kovačević, kao i Vladimir Đukanović. Vlada Srbije je 3. decembra prošle godine usvojila inicijativu za izmenu Ustava i poslala je u Skupštinu. Tokom sledeće nedelje ćemo prisustvovati na sednici na kojoj će se raspravljati o sledećim koracima u procesu. Time ulazimo dublje u taj proces - rekla je Ana Brnabić.

Foto: printscreen

– Meni je važno što je ministarka pravde inicirala sastanak sa društvom sudija jer su bili kritični prema amandmanima. Efikasnije pravosuđe, pravosuđe na usluzi građanima, ali na prvom mestu nezavisno – poručila je Brnabić.

- Moramo naći društveni konsenzus o mnogim temama - rekla je Brnabić.

Ona je navela da se govorilo o izmenama parničnog postupka što će dovesti do ubrzanja sudskih procesa.

– Ukoliko uspemo da uradimo ovo na najbolji mogući način, imaćemo pravosuđe kakvo zaslužuju građani. Ovo je izuzetno ambiciozan projekat, okvir za implementaciju je 3 godine, sutra je rok za podnošenje prijava, dalje ćemo raditi na ovome. Time pokazujemo zainteresovanost za nezavisno pravosuđe. Dogovorili smo dalje korake o radu za izmenu ustava u oblasti pravosuđa – kazala je.

O unapređenju izbornih uslova

Premijerka je rekla da je u toku priprema nacrta tri zakona.

- Ministarstvo pravde je izradilo nacrt Izmena i dopuna poslovnika o radu Državnog veća Tužilaca.

– U toku je priprema prednacrta 3 zakona: Zakon o lokalnim izborima, Zakon o izboru narodnih poslanika i Zakon o izboru predsednika republike. U ovaj prednacrt biće uključeni partneri iz OEBS-a i ODIR-a. Važno je da napomenem da pored ovih stvari koje se tiču međustranačkih dijaloga, posredstvom poslanika u Evroparlamentu ili ne, postoji veliki deo koji mora da uradi Vlada. RIK je održao sastanak sa predsednicima OEBS-a.

Foto: printscreen

- Ja sam nakon formiranja Vlade, 27. novembra imala onlajn sastanak sa delegacijom ODIR-a i OEBS-a. Dogovorili smo da Vlada ponovo formira radnu grupu za unapređenje izbornih uslova koja bi se bavila inplementacijom njihovih preporuka. Radna grupa je formirana 03.decembra i usvojila mišljenje o njihovim preporukama. Radna grupa je imala sastanak i sa organizacijama civilnog društva - rekla je premijerka.

– Što se tiče društvenog dijaloga, po preporuci ili savetu ministarke Čomić ja sam krenula da imam jednom mesečno dijalog o aktuelnim temama sa organizacijama civilnog društva – istakla je Brnabić.

Obavezna vakcinacija protiv koronavirusa

Ministarka pravde Maja popović istakla je danas da ćemo uskoro videti na koji na koji način će to pitanje regulisati naša država, dok je premijerka istakla da se proces vakcinacije u Srbiji odvija odlično, te da nema nijednog razloga da razmišlja o uvođenju obavezne vakcinacije

- Što se tiče ove odluke suda vezane za obaveznu vakcinaciju, videćemo na koji način će država odlučiti, da li će kod nas biti obavezna vakcinacija za kovic ili ne - rekla je ministarka Popović.

- Ja mislim da vakcinacija u Srbiji ide odlično i bez te obavezne vakcinacije, mislim da je mnogo bolje nego u mnogim naprednijim evropskim društvima. Naši građani su pokazali da su veoma odgovorni i da ne veruju u te teorije zavere. Ne postoji nijedan razlog da razmišljamo o uvođenju obavezne vakcinacije jer imamo ljude koji se sami prijavljuju - rekla je premijerka Brnabić. 

Premijerka se zahvalila svim građanima na velikoj ozbiljnosti.

- Mi nemamo problem kao neke zemlje gde ljudi ne žele da se vakcinišu, velika zahvalnost svim našim građanima, uz veliku podršku medijima. Mi činimo to sopstvenim primerom i kampanjama, kao društvo, ovu bitku za sada dobijamo.

Dijalog Beograda i Prištine

Premijerka je istakla da joj je veoma drago što se stav vlade u Prištini promenio po pitanju dijaloga.

- Znam da je Kurti imao suprotan stav o dijalogu i drago mi je ako se to menja. Ukoliko bude potrebno uključiću se u taj proces, ali naš glavni pregovarač po tom pitanju ostaje Aleksandar Vučić - kaže ona.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nebojsa iz Beograda

pre 3 godine

Ja reko sad kad smeni Vesica sto je pravio sinoc kovid zurku sa zvezdasima.

laza lazarevic

pre 3 godine

Pa nismo svi isti ovoj zemlji ko vlada moze da radi sta hoce bez posledica i kad predsednik kaze da nisu bili izbori prosle godine onda nisu nece valjda Pink voditelj da ga ispravi

Bane

pre 3 godine

Da li bi zbog pedera da menjaju ustav? Ako je tako, opet ovo treba bombardovati!

ZA DESETAK DANA KREĆE PROCEDURA ZA IZMENU USTAVA!
Politika

ZA DESETAK DANA KREĆE PROCEDURA ZA IZMENU USTAVA!

Na konsultacijama premijerke Ane Brnabić sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Majom Popović odlučeno je da se pokrene skupštinska procedura za promenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa, saznaje Tanjug

08.04.2021

12:02

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija