• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.04.2021

15:02

ZAJEDNIČKI NAPOR DRŽAVE I CRKVE NA KIM! Petković razgovarao sa patrijarhom srpskim Porfirijem!

Politika

ZAJEDNIČKI NAPOR DRŽAVE I CRKVE NA KIM! Petković razgovarao sa patrijarhom srpskim Porfirijem!

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa patrijarhom srpskim Porfirijem o svim ključnim pitanjima važnim za ostanak i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, kao i zaštiti i obnovi hramova Srpske pravoslavne crkve u južnoj pokrajini


Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, oni su se saglasili da je od neprocenjivog značaja da crkva i država zajedničkim naporima i staranjem delaju za boljitak našeg naroda u pokrajini.

Petković je, kako se dodaje, patrijarha Porfirija upoznao sa trenutnom bezbednosnom situacijom i položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji koji je gotovo svakodnevno izložen brojnim izazovima i poteškoćama, posebno u vreme kada se nadvila pretnja da dijalog i razgovor zamene ucene i pretnje.

Petković je posebno naglasio da je u poslednje vreme napadima i skrnavljenju bio izložen veliki broj srpskih crkava na Kosmetu.


"Napadi na naše svetinje imaju za cilj proterivanje srpskog naroda sa vekovnih ognjišta, zatiranje naše prošlosti i duhovnosti, kako bi se uništio svaki trag istorijskog kontinuiteta srpskog naroda i države na Kosovu i Metohiji", istakao je Petković.

Foto: Kancelarija za KiM


Posebna pažnja u razgovoru direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i srpskog Patrijarha posvećena je saradnji na zaštiti i obnovi pravoslavnih manastira i crkava na prostoru Kosova i Metohije, sa posebnim osvrtom na projekat obnove teško oštećene crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu i očuvanja i obnove Pećke patrijaršije.

Petković je patrijarhu Porfiriju preneo i kako je organizovan proces imunizacije protiv virusa Kovid 19 srpskog stanovništva sa Kosova i Metohije i naporima koje Kancelarija čini da svima olakša proces vakcinacije koji je važan put ka zajedničkoj pobedi nad pandemijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija