• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.04.2021

08:14

BEOGRAD KURTIJU NEĆE DOZVOLITI JEZIK PRETNJI I UCENA!

Politika

BEOGRAD KURTIJU NEĆE DOZVOLITI JEZIK PRETNJI I UCENA!

Podeli vest

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić ocenio je danas povodom najave premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija o ponovnom uvođenju recipročnih mera da je reč o pokušaju obraćanja Srbiji jezikom ultimatuma i ucena, što je, smatra, mnogo opasnije od pretnji


On je za Politiku rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada, koji su čvrsto opredeljeni za konstruktivan dijalog, sigurno neće dozvoliti Kurtiju ili bilo kom drugom albanskom lideru da uvedu jezik pretnji i ucena u "mejnstrim" dijaloga.


Istovremeno, dodao je, svako ko želi mir, saradnju i otvaranje ka trajnoj stabilnosti više je nego dobrodošao.

"Ne mislim da je reč samo o pretnjama vić i o nečemu nažalost opasnijem. Na delu je i pokušaj obraćanja Srbiji jezikom ultimatuma i ucena. Ili ćete bezuslovno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ili ćete biti suočeni sa odmazdom, u različitim hibridnim formama i kaznenim merama", rekao je Ðurić.

Ove kaznena mere, objašnjava, pre svega će biti usmerene na privredu i fizički dostupno stanovništvo koje obavlja neku vrstu prometa između centralne Srbije i KiM.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Marko Đurić



Prema njegovim rečima, ovakav diskurs iz Prištine može doći kao iznenađenje samo onima koji su, naivno ili iz sopstvenih političkih interesa, "neutemeljeno" u Kurtiju gledali predstavnika "umerene" i "građanske opcije".

"Lično smatram da ne postoji ništa umereno u vezi sa novom vladom u Prištini i u to će se uskoro uveriti i šira međunarodna zajednica i svi oni koji su ga u regionu iz oportunističkih ili manje benignih razloga gledali sa simpatijama", ocenjuje Ðurić.

Podseća da je u nedelji nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao Prištinu na konstruktivan odnos prema dijalogu, Kurti umesto toga najavio mere odmazde, a da je zatim funkcioner njegove stranke Samoopredeljenje najavio ujedinjenje sa Albanijom "ako treba i puškom", da bi sve kulminiralo zahtevima navodne NVO iz Prištine za krivičnim gonjenjem igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija