• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

15.04.2021

17:13

Skupština i Vlada za puno poštovanje sudskih odluka!

Politika

Skupština i Vlada za puno poštovanje sudskih odluka!

Podeli vest

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka pravde Maja Popović, sastali su se danas sa predstavnicima Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca

Sastanak je organizovan u cilju sprovođenja aktivnosti 1.1.5.1 iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23, koji je Vlada usvojila u julu 2020. godine.

Ova aktivnost podrazumeva uspostavljanje mehanizma za praćenje punog poštovanja sudskih odluka, kroz održavanje kvartalnih zajedničkih sastanaka između predstavnika Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Narodne skupštine i Vlade, kako bi se podigla svest državnih službenika i političara o potpunom poštovanju sudskih odluka i rada sudova i javnih tužilaštava, kao i da kritikovanje odluka dovodi u pitanje nezavisnost sudstva.

Učesnici sastanka naglasili su da se kritikovanjem i komentarisanjem sudskih odluka ne sme ugrožavati nezavisnost pravosuđa. Održavanje redovnih kvartalnih sastanaka je važno u cilju podizanja svesti i promovisanja poštovanja pravila ponašanja svih kada je u pitanju komentarisanje sudskih odluka i sudskih postupaka.

Narodna skupština Republike Srbije i Vlada su čvrsto opredeljeni da, u saradnji sa Visokim savetom sudstva i Državnim većem tužilaca, obezbede  sprovođenje merila  1.1.5.1. iz Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23, odnosno unapređenje svesti da kritikovanje sudskih odluka predstavlja rizik po nezavisnost pravosuđa.

Učesnici sastanka istakli su da pristupanje Evropskoj uniji i sprovođenje neophodnih reformi ne uključuje samo institucije, već i celokupno društvo. Zbog toga je važno da se te reforme razumeju i da svi akteri, kako građani tako i nosioci politika, aktivno učestvuju u stvaranju čvrstog pravnog okvira i pouzdanih institucija, koje će osigurati pravovremeno izvršenje pravde i garantovati zaštitu osnovnih prava građana Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija