• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.04.2021

12:37

Godfri: Nerešeni odnosi sa Prištinom najveća prepreka evropskim integracijama Srbije

Politika

Godfri: Nerešeni odnosi sa Prištinom najveća prepreka evropskim integracijama Srbije

Podeli vest

Nerešen status odnosa sa Prištinom ostaje najveća prepreka evropskim integracijama Srbije, izjavio je danas američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri


Godfri je kazao da je politika SAD da normalizacija Srbije i tzv. Kosova treba da počiva na međusobnom priznanju - konstantna, bez obzira na smenu administracije.


"Sjedinjene Američke Države podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji predvodi Evropska unija i idu u korak sa njom", rekao je Godfri na onlajn konferenciji "Srbija, Zapadni Balkan i zapadne integracije u vremenima izazova" koju organizuje Centar za spoljnu politiku uz podršku ambasade SAD.

On je istakao da SAD Srbiju vide kao istinskog partnera u različitim oblastima, od borbe protiv organizovanog kriminala do saradnje na polju bezbednosti kroz vojnu obuku, privredne veze, a svi ti programi su, kaže, prilagođeni demokratskim, ekonomskim i drugim izazovima sa kojima se Srbija suočava.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države Srbiji žele prosperitet i slobodu i da živi u miru sa sobom i susedima.

"Težimo da cela Evropa živi u miru i slobodi, to za nas znači da članice EU budu sve zemlje koje dele njene vrednosti. Srbija je evropska zemlja i geografski i istorijski, ali i po tome što građani Srbije snažno podržavaju evropske vrednosti kao što su tolerancija, sloboda, zaštita prirode, visoko obrazovanje, vladavina prava i inovacije", rekao je Godfri.

On je primetio da "maligni uticaj" često kuca Srbiji na vrata, a alternativa u odnosu na Uniju su stalne podele koje i Evropu i Balkan čine slabijim i siromašnijim i manje stabilnim.

Foto: printscreen

Navodeći da je Srbija očito ekonomski i politički lider i igra presudnu ulogu u održavanju regionalne stabilnosti, Godfri je u tom smislu kazao da je u interesu SAD da Srbija nastavi da se razvija kao moderna, demokratska i napredna evropska zemlja u miru sa susedima.

"Naš cilj je da se Srbija integriše. To je ujedno i strateški cilj same Srbije. Izazovi postoje, ali ja čvrsto verujem da narod Srbije podržava evropske vrednosti. Mnogo toga treba uraditi da se konsoliduje vladavina prava, smanji korupcija, očuva životna sredina i obezbedi fer i transprentna poslovanja. Verujem da Srbija to može, a moja ambasada je spremna pomogne i vladi i cilivnom društvu", poručio je Godfri.

On je istakao da je mapa do članstva prilično jasna, a to je da Srbija pokaže puno poštovanje vladavine prava i obaveže se da garantuje prava svojih građana, kao i ostalih država regiona.

Srbija, po njegovim rečima, treba potpuno da se posveti tom poslu, kao i da nađe rešenje za domaće političke poteškoće u sprovođenju najtežih reformi i da čitavo društvo angažuje na tom zadatku.

"Srbija mora da ostavi po strani unutrašnju politiku i da sa svim akterima radi na ostvarenju tog cilja. Nedavne reforme koje je Srbija preduzela da svoje zakone o energetici uskladi sa evropskim je korak koji obećava u pravcu integracije sa institucijama Unije. Bodrimo Srbiju da ubrzava svoj evropski put tako što će reorganozovati svoja javna preduzeća u sektoru energetike", naveo je Godfri.

Američki ambasador je primetio da Srbija sprovodi uspešnu kampanju vakcinacije u zemlji i regionu, odnosno pokazuje znak dobre volje i političke zrelosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Joyce

pre 2 godine

Ambasador Godfri prosto ne govori istinu. Nisu odnosi Beograda i Prištine ti koji stoje na putu prijema Srbije u EU. To su priće za malu decu. Srbija se neće INTEGRISATI u sistem koji mrzi sve što je rusko i pravoslavno. Integracija o kojoj govori gospodin Godfri je obor u koji Srbija verovatno nikada neće ući...

VOJIN

pre 2 godine

и ЋЕВАПЋИЋ може у грлу да застане - АУТОИМУНИ ОДГОВОР и за симпатичну ЕКСЕЛЕНЦИЈУ !!!

Petar

pre 2 godine

Gospodin je bio simpaticniji sa ajvarom I cevapima. Kada USA vrati Texas Meksiku, Srbija ce se odreci Kosova. Manite se corava posla i prestanite da pravite nesrecu na Balkanu. To vazi I za novog ambassadora. Ili ste prijatelji ili okupatori, Nema treceg

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija