• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

28.04.2021

18:45

SRPSKI "NON PEJPER"! E, TO ĆE BITI ŠOK ZA ZAPAD, REGION, PRIŠTINU... Svaka batina ma dva kraja, pa i...

Politika

SRPSKI "NON PEJPER"! E, TO ĆE BITI ŠOK ZA ZAPAD, REGION, PRIŠTINU... Svaka batina ma dva kraja, pa i...

Podeli vest

U specijalnom diplomatskom ratu koji ima za cilj da Srbija odustane od Kosova i Metohije i da Bosna i Hercegovina postane unitarna država, poseglo se za novim oružjem - non pejperom. Ali, mnogi bi bili iznenađeni ako bi u javnost odjednom iscurio - "srpski tajni papir"

Iako taj non pejper ne postoji, a sigurni smo da zvaničnici u Beogradu uopšte i ne rade na njemu, mogli bismo slobodno da pretpostavimo da bi on, kada bi nastao, bio potpuno drugačiji od ovih koji su pušteni u javnost.

Podsetimo, najpre je takozvani slovenački papir (zvanična Ljubljana demantovala njegovo postojanje) uznemirio duhove na Balkanu jer predviđa podelu Bosne i Kosova, cepanje granica i stvaranje etničkih država.

Potom, usledio je navodni nemačko-francuski non pejper (Berlin i Pariz negirali da postoji), lansiran iz Prištine, koji „nudi" Beogradu brojne ustupke da bi Srbija učinila „samo jedno" - priznala nezavisno Kosovo.

Ali, umesto tih „probnih balona", lukavih i nepristojnih ponuda, višestruko demantovanih ideja i predloga, vratimo se na nepostojeći non pejper Srbije.

Šta bi mogao da sadrži taj nezvanični papir i zašto bi mnoge štrecnuo i izbio im adute iz ruku?

Srbija bi najpre mogla da iznese šokantan predlog:

- Da se ubuduće obavezno i doslovce, apsolutno poštuju svi međunarodni sporazumi pravno važeći za sudbinu celovite Bosne i Hercegovine i Kosova i Metohije u okviru Srbije - Dejtonski mirovni sporazum i Rezolucija 12 44.

Beograd bi, zatim, mogao žestoko da uzburka strasti na Zapadnom Balkanu predlogom:

- Da se Republici Srpskoj vrate sve dejtonske nadležnosti koje su joj otete bahatom uzurpacijom i siledšijskom političkom samovoljom visokih predstavnika u poslednje dve decenije. 

PUTINU PUKAO FILM, RUSIJA PROTERUJE DIPLOMATE IZ SLOVAČKE, LETONIJE, LITVANIJE I ESTONIJE... Imaju sedam dana da napuste zemlju!

Dalje, srpski non pejper mogao bi opasno da uznemiri regionalne i zapadne duhove i idejom:

- Da se poštuju i odmah, bez odlaganja primene baš sve dogovorene odredbe Briselskog sporazuma uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Tajni beogradski papir mogao bi potpuno da protrese zapadnu konstrukciju utemeljenu u ovom delu Evropu porukom:

- Da je Srbija spremna da Albancima na Kosovu i Metohiji, na osnovu međusobnog dogovora i odluke SB UN, omogući takvu suštinsku i teritorijalnu autonomiju kakvu nisu zabeležili moderna politička i pravna teorija i praksa.

Foto: AP/Reuters fotomontaža

Srpski non pejper imao bi i završnu napomenu koja bi baš ustalasala i uzbudila javno mnjenje zapadnih i regionalnih centara:

- Da Srbija sve ove ciljeve neće postizati nasilnim sredstvima, ratom, jednostranim potezima već isključivo kroz dogovore, saradnju, kompromis sa susedima i uz saglasnost Evropske unije, velikih sila i članica SB UN.

Rat non pejperima je tek počeo. Simbolički, krenuo je ponovo baš iz Slovenije. U toku je zauzimanje startnih pozicija, prestrojavanje, zagrevanje pred žestoke okršaje.

KOMŠIĆ KAO OPAREN NAPUSTIO SASTANAK SA BORELJOM, razbesnela ga jedna DODIKOVA REČENICA! Skandal na onlajn susretu sa evropskim šefom diplomatije!

Važno je znati da i Srbija ima ubojito oružje. Tajni papir koji još - ne postoji.

Kao što je demantovano i postojanje onih zapadnih papira čiji sadržaj je već objavljen.

Ko razume, shvatiće.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srpkinja

pre 2 godine

Dosta smo bili stishodljivi.Samo napred i pokazimo nasu snagu...

Milutin

pre 2 godine

Trebalo bi albanijj srbi da podelele sy grckom.bosna i zaleđe dubrovnika srbiji.deo makedonije bugarima i biće mir u evropi sledećih 1000 godina

UZALUD VAM TRUD SVIRAČI! SRBIJA IMA SVOJE CILJEVE I NIKAKAV NON-PEJPER JE NEĆE NATERATI da promeni mišljenje ako je ono NA ŠTETU SRPSKOG NARODA!
Politika

UZALUD VAM TRUD SVIRAČI! SRBIJA IMA SVOJE CILJEVE I NIKAKAV NON-PEJPER JE NEĆE NATERATI da promeni mišljenje ako je ono NA ŠTETU SRPSKOG NARODA!

Poplava non-pejpera, tajnim papirima koji "plutaju" Balkanom ispipavanje su pulsa - na šta je Srbija spremna, a na šta ne. To je poenta i slovenačkog papira koji se odnosio na Bosnu i Hercegovinu i novog koji se odnosi na rešenje kosovskog pitanja, kaže nam Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne politike

27.04.2021

21:38

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija