• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.04.2021

12:33

NON PEJPER NIJE PISALA ANGELA, MOŽDA JE ANGELINA! Da li je ovo žena na koju Vučić sumnja da stoji iza famoznog dokumenta?

Politika

NON PEJPER NIJE PISALA ANGELA, MOŽDA JE ANGELINA! Da li je ovo žena na koju Vučić sumnja da stoji iza famoznog dokumenta?

Podeli vest

Izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) za Evropu i Aziju, Angelina Ajhorst do ovoga trenutka nije zvanično odgovorila na pitanje Tanjuga da li je ona, možda autor non pejpera koji je prištinska Koha plasirala kao nemačko francuski predlog kojim se kao finalno rešenje dijaloga Beograda i Prištine predviđa "međusobno priznaje suvereniteta i treitorijalnog integriteta", i široka autonomija za Srbije na KiM

Izjava predsednika Aleksandra Vučića da sumnja da je taj dokument pisala lukava, pametna, i fantastično upućena u tematiku rešavanja pitanja odnosa Beograda i Prištine žena koja je bila je na svakom sastanku posvećenom ovoj temi, a različite zahteve suprotnih strana za zatvaranje Briselskog dijaloga umrežila je filigrantski umešno, bacila je mediji u potragu za mocnom i lukavom ženom, a sumnje su pale prvo i na Angelu Merkel.

Međutim, jasno je da to ne može biti nemačka kancelarka jer ona nije učesnik pregovora, bez obzira ima li i koliki uticajna njih.

Glavna "osumljičena" među upućenima je Angelina Ajnhorst direktorka EEAS za Evropu i Aziju.

Uklapa se u sliku

Ona se potpuno uklapa u sliku koju je o mogućem autoru non pejperakoju je dao predsednik Vučić, jer je u svom prethodnom mandatu kao direktor za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove u Briselu uz tadašnju šeficu EU dipomatije, Federiku Mogerini, Ajhorst učetvovala na sastancima dijaloga Beograda i Prištine, koji se se odvijali po pokroviteljstvom EU.

Foto: Beta

Aleksandar Vučić



Angelina Ajhorst je u periodu od 2015. do 2019.godine bila posrednik, kako u tehničkim rundama dijaloga Beograda i Prištine, tako i na sastancima na najvišem politiškom nivou izmešu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

Dok nije postavljena na novu funkciju početkom prošle godine u briselskim krugovima, važila je, a kao jedan od najvećih poznavalca procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine ,kao mogući izbor tada novog šefa diplomatije, Žosepa Borelja, za mesto novog specijalnog predstavnik EU za dijalog Beogrda i Prištine.

Pravno-obavezujući sporazum

Tokom 2018. godine, Ajhorst je u izjavi za Tanjug naglasila da je cilj Fedetike Mogerine da "što pre", već do kraja svog mandata, koji je isticao 2019. gdoine, dođe do potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

A da taj sporzum, kako je govorila, morao bi da bude u skladu sa međunarodnim pravom, prihvatljiv za region, a ne samo za Beograd i Prištinu i da na kraju sa njim mora da se složi i Savet bezbednosti UN..

Izričito je naglašavala da kao EU kao posrednik u dijalogu neće govoriti o njegovm sadržaju i elementima i da je na Beogradu i Prištini da odgovore na to.

U svojim retkim javnim nastupima, Angelina Ajnhorst se zalagala za ideju EU budućnosti celog regiona Zapadnog Balkna.

Holandska državljanka

Angelina Ajnhorst je holandska državljanka, studirala je jezike i kulture Bliskog Istoka na Katoličkom univerzitetu u Nijmegenu, a politologiju na Universite Libre u Briselu. Diplomirala je međunarodno pravo, ljudska prava i pravo međunarodnih organizacija. Između 1989. i 1996. godine Angelina Ajnhorst je radila za Ujedinjene nacije u Njujorku Evropskoj komisiji priključila se 1996. godine gde je zauzimala različita savetnička mesta u Barselonskom procesu na južnom Mediteranu, ljudskom i socijalnom razvoju i međunarodnoj zdravstvenoj podršci.

Među ženama koje, s obzirom na uključenost u dijalog i pregovore dve strane, mogle doći u obzir kao autori non pejpera je teorijski i Ana Maria Boura grčki diplomata koja je u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi godinama unazad zadužena za Balkan i konkretno za Kosovo i dijalog o Beogrda i Prištine.

Bila je viši savetnik u dijalogu Beogrda i Prištine od samog početaka procesa 2009. godine, radila na procesu noramlizacije odnosa dve strane tokom madnata Ketrin Ešton (2009-2014) i Federike Mogerini (2014-2019).

Prisustvovala dijalozima

Iako ne toliko eksponirana kao Angelina Ajhorst, Boura je priustvovala sastancima dijaloga, ali i posetama šefova EU diplomatija Beogradu i Prištini.

Rezultate dijaloga, kome posreduje EU, poredstavljala je i u Evropskom parlamentu.

Tokom blokade dijaloga Beogrda i Prištine, izazvanog prištinskim taksama na robu iz Centralne Srbije, Borura se zalagala za zajednički pritisak EU i SAD na kosovske zvaničnike u cilju povlačanje teAna Maria Boura je grčki diplomata koja je u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi godinama unazad zadužena za Balkan i konkretno za Kosovo i dijalog o Beogrda i Prištine.

Boura je bila viši savetnik u dijalogu Beogrda i Prištine od samog početaka procesa 2009. godine.

Radila je na procesu noramlizacije odnosa dve strane tokom madnata Ketrin Ešton ( 2009-2014) i Federike Mogerini ( 2014-2019).

Iako ne toliko eksponirana kao Angelina Ajhorst, Boura je priustvovala sastancima dijaloga, ali i posetama šefova EU diplomatija Beogradu i Prištini.

Predstavljala rezultate u EU

Rezultate dijaloga, kome posreduje EU, predstavljala je i u Evropskom parlamentu.

Tokom blokade dijaloga Beogrda i Prištine, izazvanog prištinskim taksama na robu iz Centralne Srbije, Borura se zalagala za zajednički pritisak EU i SAD na kosovske zvaničnike u cilju povlačanje te odluke.

U Briselu dilemu atora non-pejpera nije bilo moguće razrešiti.

Iz EU za Tanjug kažu da ne komentarišu nezvanicne dokumente.

- Takav dokumet ne predstavlja EU poziciju niti su ga primili ni Lajčak ni Borelj - navodi se u izjavi za Tanjug.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
caja

pre 2 godine

Od pocetka raspada Jugoslavije Holandjani su bili nosioci mrznje prema Srbima. Mozda ste zaboravili Van den Bruka?

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija