• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.04.2021

14:22

Srpska liga: Iza napada na srpskog vladiku Irineja Dobrijevića stoje zagovornici raskola u SPC i nezavisnog Kosova!

Politika

Srpska liga: Iza napada na srpskog vladiku Irineja Dobrijevića stoje zagovornici raskola u SPC i nezavisnog Kosova!

Podeli vest

U trenutku kada je Srpska pravoslavna crkva (SPC) iznela jasan stav po pitanju predloženog Zakona o istopolnom partnerstvu, ali i u momentu kada se iz zapadnih krugova Srbiji nameću tzv non-pejperi za rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije (KiM), oni koji podržavaju sporni Zakon, kao i zagovornici nezavisnog Kosova, kreću sa novom kampanjom protiv SPC, odnosno vladike Irineja Dobrijevića, lažno ga optužujući za navodnu špijunažu - izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige (SL)

Očigledno je da pojedinim moćnicima, zagovornicima zapadne indoktrinacije koja propagira istopolne zajednice i novu rodnu ideologiju, koja je u suprotnosti sa srpskim porodičnim vrednostima i tradicijom, ali i čiji je cilj da potvrde međunarodno postojanje kvazi države Kosovo, smeta jaka Srpska pravoslavna crkva jer je ona temelj jedinstva države i naroda, i glavni zaštitnik srpskog nacionalnog identiteta, vere, tradicije, običaja, kulture, jezika i jedine prihvatljive porodice koju čini zajednica muškarca i žene – ističe Đurđev. 
 
Vladika Irinej Dobrijević je jedan od najuglednijih vladika SPC i verni saborac Patrijarha Porfirija i neko ko je mnogo uradio za južnu srpsku pokrajinu i srpsku dijaspora, što je još jedan od razloga da baš on bude na meti sramnih napada, čime se želi postići raskol u Crkvi i slabljenje njenog duhovnog i društvenog uticaja na srpski narod u celini.
 
Velike su zasluge vladike Irineja za smirivanje situacije tokom i nakon NATO agresije i u zaštiti naših Svetinja na Kosovu i Metohiji, posebno Gračanice i Visokih Dečana. Vladika Irinej se direktno obratio i aktuelnom američkom državnom sekretaru, Entoniju Blinkenu, tražeći od njega da se angažuje na zaštiti osnovnih ljudskih prava Srba, koja su ugrožena na prostoru Kosova i Metohije i to u jeku napada na igumana Manastira Visoki Dečani, arhimandrita Savu (Janjića). Vladika je aktivno radio na formiranju pozitivne slike SPC u vrhovima američke vlasti, što je posvedočio molitvenim otvaranjem zasedanja Kongresa Sjedinjenih Država, 25. jula 2018. To je od ne male važnosti za percepciju SPC i njenog naroda u Americi.

Tokom nedavnih litija, Njegovo Preosveštenstvo je, takođe, imao slobodu da se javno obrati predsedniku Trampu, sa molbom da uzme u zaštitu SPC i njen verni narod u Crnoj Gori. Dao je ključni doprinos u sastavljanju Izjave Izvršnog odbora Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopa Sjedinjenih Američkih Država, 26. marta 2021, kojom se zahteva poštovanje verskih prava pravoslavnih hrišćana u SAD, u svetlu donošenja novog tzv. Akta o jednakosti, koji je u kongresnoj proceduri i koji tretira prava tzv. LGTB osoba. Time sve pravoslavne jurisdikcije u SAD reaguju na ograničavanje verskih sloboda u pogledu slobodnog ispovedanja onih segmenata naše Vere, koji imaju veze sa ovim društvenim pojavama, a episkop Irinej je u tome odigrao presudnu ulogu. – zaključuje Đurđev.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija