• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.05.2021

14:13

POPOVIĆ IZ MOSKVE: SRPSKI I RUSKI NAROD NAJVEĆE ŽRTVE NACISTIČKE AGRESIJE, NEĆEMO DOZVOLITI REVIZIJU ISTORIJE!

Politika

POPOVIĆ IZ MOSKVE: SRPSKI I RUSKI NAROD NAJVEĆE ŽRTVE NACISTIČKE AGRESIJE, NEĆEMO DOZVOLITI REVIZIJU ISTORIJE!

Podeli vest

Naši zapadni saveznici u Drugom svetskom ratu danas vode propagandni rat sa ciljem da potru nepobitnu istinu - da su ruski i srpski narod najveće žrtve nacističke agresije u Drugom svetskom ratu, ali i narodi pobednici, istakao je ministar u Vladi Republike Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović



Učestvujući u onlajn konferenciji „Između rata sećanja i revizionizma: Ko i zašto danas relativizuje
Dan pobede?“, Popović je istakao da se zbog današnjih geopolitičkih interesa pojedinih sila prekrajaju istorijske činjenice i relativizuju žrtve koje su položene u borbi za slamanje nacizma u Evropi.

- To govori o poraznoj stvarnosti da trenutni geopolitički interesi, u ovom slučaju interesi NATO
država, mogu bezočno da prelaze preko miliona nevino ubijenih Srba i Rusa, preko razorenih gradova, sela i privrede, preko koncentracionih logora - rekao je Popović, koji je ujedno i predsednik Fondacije Besmrtni puk u Srbiji.

On je istakao da se u ovom trenutku vodi propagandni rat protiv Rusije sa ciljem da se falsifikuje uloga Crvene armije u oslobađanju Istočne Evrope od nacizma.

- U tom propagandnom ratu veliča se nacionalistička ideologija naroda Istočne Evrope iz perioda
nacističke okupacije. Zapadnim NATO silama danas ne smeta nesporna činjenica da su te nacionalističke ideologije i njihove vođe, poput Stepana Bandere u Ukrajini, služile nacistima i direktno učestvovale u vršenju najmonstruoznijih zločina - rekao je Popović.

On je istakao da ovaj propagandni rat ima za cilj da oblikuje umove novih generacija u Evropi, kako bi se u budućnosti stvorila atmosfera za neku novu agresiju na Rusiju.

Popović je istakao da je srpski narod, kao i ruski, preživeo, posebno devedesetih godina, a preživljava i danas, kontinuiranu i sistematičnu satanizaciju.

- Uporno i agresivno je stvarana slika o Srbima kao narodu agresoru da bi se opravdalo razbijanje Jugoslavije i cepanje srpskog nacionalnog bića u više novostvorenih država pod kontrolom NATO pakta - objasnio je Popović.

On je istakao da su brisana sećanja na zločine okolnih naroda i njihovu odanost nacističkom okupatoru, jer su ti nacionalizmi - ustaški, muslimanski, albanski i montenegrinski - bili osnova za stvaranje novih država kao NATO protektorata na Balkanu. 

- Srbija nije deo NATO pakta, niti će ikada biti. Zato nas ta propaganda revizije istorije i širenja laži o ulozi ruskog i srpskog naroda u Drugom svetskom ratu ne dotiču - rekao je Popović.

On je naveo da „borbu za istinu o Drugom svetskom ratu dugujemo svim velikim žrtvama naših naroda, velikom herojstvu i stradanju naših predaka“. 

- Nije moguće sačuvati slobodu i nezavisnost, bez sećanja na oslobodioce i njihovu žrtvu za našu slobodu. Samo podsećanjem na cenu današnjeg života u slobodi, mi možemo nadahnuti nove generacije naših naroda da budu spremne da tu slobodu po svaku cenu čuvaju i brane - rekao je Popović.

On je istakao da borba protiv revizije istorije nikada nije bila potrebnija nego sada, ali i upozorio da će ta borba biti teška i dugotrajna.

- Ali siguran sam da ćemo i u toj borbi pobediti, jer mi smo pravoslavci, i znamo da na kraju istina i pravda uvek trijumfuju - zaključio je Popović. 

Konferenciju „Između rata sećanja i revizionizma: Ko i zašto danas relativizuje Dan pobede?“,
organizaovao je danas, povodom obeležavanja 9. maja, Dana pobede, Centar za ruske studije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Na konferenciji su učestvovali prof. dr Jelena Guskova sa Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, Jevgenij Baranov, direktor „Ruskog doma“ u Beogradu, dr Mile Bjelajac, direktor Instituta za noviju istoriju Srbije, dr Zoran Milivojević, ambasador u penziji, doc. dr Željko Budimir, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci i Dušan Proroković, direktor Centra za evroazijske studije Instituta za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

Moderator konferencije bio je Siniša Atlagić, profesor Fakulteta političkih nauka i direktor Centra
za ruske studije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Teodor

pre 2 godine

Gosn. Popović je zaboravio na Jevreje, ipak. Ni njihove žrtve, prouzrokovane nacizmom, nisu bile ništa manje.

Stojan

pre 2 godine

Necete dozvoliti reviziju istorije, pa Srbija je vec imala a bilo je i izdajica koji su sve to pozdravili. Dok kog postoji jaka Nemacka i ona udruzena grupa ubica istorija ce se ponavljati. Ne treba zatvoriti oci pred njihovim naporima da se sve ponovi i u Rusiji. Mesaju prste u svemu u Rusiji a njih optuzuju za izmisljeno mesanje kod njih. Strava i uzas. Jedini razlog sto nisu jos napali na Rusiju je zato sto su opet vojno mocni i sto se ni Kina ne dozvoljava da je gaze. Time su postale mocne obe drzave u samoodbrani. A Srbija, toliko je izdajnika, toliko neobrazovanih politicki da prosto covek ne moze da poveruje. Pa onda neki bi sa Turcima, neki sa Nemcima, neki sa fasistickom EU a neki opet sa kaubojima. Kao da ne postoje oni koji bi za Srbiju i za pravi put gde bi imali samo da ih neko stiti i pomaze sa obostranim postovanjem i uzvracanjem.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija