• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.05.2021

18:50

Počasna artiljerijska paljba povodom Dana pobede!

Politika

Počasna artiljerijska paljba povodom Dana pobede!

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je počasnoj paljbi koju su danas na Кalemegdanu, povodom obeležavanja 9. maja – Dana pobede nad fašizmom, izvršili gardisti Vojske Srbije. On je poručio da nikada ne smemo da zaboravimo sve kćeri i sinove naše zemlje koji su dali svoje živote da bi izvojevali slobodu

-Počasnom artiljerijskom paljbom započeli smo obeležavanje velikog praznika za našu zemlju. Dan pobede je dan kada se sećamo svih kćeri i sinova naše zemlje koji su dali svoje živote ili su ih ponudili na oltar otadžbine da bi izvojevali ono najvažnije slobodu, bezbednost i normalan život– naglasio je ministar Stefanović. Кako je istakao, oni su nam ostavili jedno veliko zaveštanje.

- Amanet da moramo da se sećamo svih tekovina njihove borbe da pobede fašizam, da ne smemo da zaboravimo sva zla fašizma koji su se dogodila na teritoriji naše zemlje i ko je imao koncentracione logore, pa i logore za decu, Ne smemo da zaboravimo ko su oni koji su bili na strani Hitlera, a ko su bili oni koji su se borili protiv fašizma – ocenio je ministar Stefanović.

On je podsetio da su mnogi od tih boraca, u vreme kada su se latili oružja silom prilika, i krenuli u borbu za slobodu bili gotovo deca, koja nisu marila ni za svoje živote.

- Naš zadatak je da se borimo da tu slobodu očuvamo, da ne zaboravimo njihove žrtve i koliko je ta sloboda skupo koštala Srbiju. Ali i, isto tako, da jačamo našu vojsku, da ulažemo novac u njeno opremanje i da jačamo njen kadar. Da se potrudimo da se uvek setimo da samo jaka vojska znači jaku Srbiju, a samo jaka Srbija može da garantuje prospertitet i napredak svojim građanima – poručio je ministar Stefanović.

Pripadnici Garde Vojske Srbije na Кalemegdanu su izvršili počasnu artiljerijsku paljbu ispaljivanjem deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa. Počasnoj paljbi prisustvovao je i komandant Garde general-major Milomir Todorović.

Paljbi je prethodilo podizanje državne zastave i intoniranje himne, nakon čega je pročitana Naredba predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, na osnovu koje su pripadnici Garde izvršili počasnu paljbu.

Dan pobede nad fašizmom obeležava u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija