• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rts.rs

09.05.2021

08:53

POPOVIĆ NA DAN POBEDE: Istorija je samo jedna - Srbi i Rusi su oslobodioci cele Evrope u Drugom svetskom ratu /VIDEO/

Politika

POPOVIĆ NA DAN POBEDE: Istorija je samo jedna - Srbi i Rusi su oslobodioci cele Evrope u Drugom svetskom ratu /VIDEO/

Podeli vest

Više od sedam decenija kako svet obeležava Dan pobede nad fašizmom i to je možda jedan od retkih datuma kada se čini da je ceo svet na istoj strani. Predsednik Besmrtnog puka Nenad Popović rekao je za RTS da moramo da gajimo sećanje na velike pretke, jer narod koji nema sećanje neće imati ni budućnost

 

Grad Beograd, Ruski dom i Besmrtni puk organizovali su juče na Trgu Rrepublike koncert ruskog Hora "Turecki". Jutros su njihovi predstavnici položili vence u kompleksu Spomen-parka oslobodiocima Beograda. 

Večna vatra kao simbol prijateljstva Srbije i Rusije preneta je u Beograd u decembru prošle godine i prvi put će goreti tokom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom.

Više od sedam decenija kako svet obeležava Dan pobede nad fašizmom i to je možda jedan od retkih datuma kada se čini da je ceo svet na istoj strani.

Predsednik Besmrtnog puka i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović čestitao je veliki praznik svima građanim Srbije, Rusije, Republike Srpske i pogotovo, kako je istakao, braći na Kosovu i Metohiji.

- Tada su naše dede i bake pobedili najveću neman 20. veka, nacističku Nemačku i satelite, ustašku Hrvatsku, banderovce na Ukrajini - rekao je Popović za RTS.

Ono što je najvažnije - moramo da gajimo sećanje na velike pretke, jer narod koji nema sećanje neće imati ni budućnost, kaže Popović.

- Ne treba da krijemo da su Rusi dali preko 25 milona života za slobodu Evrope i celog sveta, ne treba da krijemo da su Srbi odmah posle Rusa najveće žrtve dali i Drugom svetskom ratu. Neki pokušavaju to da zaklone, istorija je samo jedna - Srbi i Rusi su oslobodioci cele Evrope u Drugom svetskom ratu - istakao je on.

- A nacistička Nemačka i sateliti su monstrumi koji su činili najveće zločine u svetu, činili su genocid nad Srbima, Rusima i Jevrejima. Srbija im to neće dozvoliti, kao ni Rusija - rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, vekovima svi čine sve da odvoje Srbiju od Rusije, dve zemlje imaju izvanredne političke i svake druge odnose. "Odnosi su na najvišem mogućem nivou. Odnosi dva predsednika su najbliži kakvi mogu da budu i to je garant budućnosti", dodaje Popović.

- Imamo projekte u farmaciji, uskoro kreće i projekat o izgradnji prigradskih železnica sa Beogradom, uvek postoje protivnici na Zapadu koji su nas bombardovali i ne žele da ti projekti uspeju i koji ne žele dobru saradnju Srbije i Rusije - istakao je on.

Srbija i Rusija će, kao što su bile zajedno u Durgom svetskom ratu, i danas jačati ekonomiju, podvlači Popović.

Ističe da Srbija neće dozvoliti novi Jasenovac, Jadovno ili Oluju, jer želi mir.

- Poručujem građanima Srbije da mogu mirno da spavaju. Srbija je jaka i neće dozvoliti novi pogrom i uvek će sa nama biti naša velika i bratska Rusija - zaključio je Popović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
PREDRAG

pre 2 godine

Поповићу, ти си очигледно луд. Који су то Срби стигли до Берлина!? Коју су то Европу ослобађали осим Краљевине Југославије? Имати цивилне жртве не значи ослободити Европу, то значи добро се истребити, мислиш да Стаљину нико не замера на 22 милиона жртаванаспрам веома мало уништеног непријатеља?!

Gaston

pre 2 godine

Znaci mi Srbi i Rusi... a ko je onda oslobodio Francusku, Belgiju, Holandiju, Dansku, Italiju, Severnu Afriku.....nesto tamo ni srba ni rusa nije se videlo..... pa kako mozete nekoga ko ovako lupa uopste da intervjusete???

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59