• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

11.05.2021

21:31

Nebojša Bakarec: Pobedio sam đilasovske sajtove – Savet za štampu potvrdio da „Direktno“ i „Nova S“ šire lažne vesti!

Politika

Nebojša Bakarec: Pobedio sam đilasovske sajtove – Savet za štampu potvrdio da „Direktno“ i „Nova S“ šire lažne vesti!

Podeli vest

Odlukama Кomisije za žalbe Saveta za štampu, po dve žalbe koje sam podneo protiv portala „Direktno“ i „nova.rs“, dokazano je da su ovi đilasovski portali objavljivali lažne vesti. Nevažno je što sam u ovom slučaju ja bio žrtva njihovih laži. Važan je dokaz o lažima koji je javnosti pružila Кomisija za žalbe Saveta za štampu. Ovakve lažne vesti se pojavljuju svaki dan na sajtovima „Direktno“ i „nova.rs“, samo što većina onih koji su pogođeni lažnim vestima, ili nije upućena u postojanje i mogućnosti Saveta za štampu, ili nema volje da se „bori sa vetrenjačama“

Početkom marta, u Skupštini Srbije postavio sam poslaničko pitanje i rekao sam, između ostalog:„To što je uradio bivši šef BIA je nedopustivo u profesionalnom pogledu. Zamislite da se bivši šef FSBa sastane sa Navaljnim? Znate kako se to rešava u Rusiji? Tako što te nema. Šta je drugo radio Vukadinović u Trstu sa Đilasom, nego je kovao zaveru protiv Srbije i Vučića. Jasno kao dan. Molim obaveštenje BIA, stav

BIA, o postupcima Saše Vukadinovića?". Đilasovski sajtovi „Direktno“ i „nova.rs“ su požurili da objave lažne vesti, što im je u opisu posla, u cilju da satanizuju bilo koga iz SNS. Tako je sajt "Direktno" objavio dve lažne vesti pod naslovom - „Bakarec: Našu opoziciju treba likvidirati, kao onu u Rusiji“ i vest „Bakarec hoće da ubije Đilasa, Dačić

podržao", a sajt „nova.rs“ je objavio čak 4 lažne vesti pod naslovom - „Bakarec pozvao na likvidaciju Đilasa i bivšeg šefa BIA“ i „Zajedno za Srbiju: Tužilaštvo da ispita izjave Bakareca“ i „Bakareca privesti zbog poziva na ubistvo Saše Vukadinovića“ i „Đilas o Bakarecu: Кriminalci hoće da nas nema“. Кao što vidite iz citata mog govora, nisam pozivao niti na likvidaciju cele opozicije, niti na likvidaciju g. Đilasa, Vukadinovića i Vučurevića, niti na bilo čiju likvidaciju. Izneo sam svoj stav kako se u Rusiji rešavaju neki problemi vezani za kršenje profesionalnih običaja u obaveštajnoj sferi. Nisam izneo ni vrednosni sud o tome da li je taj način dobar ili loš. Nije postojala mogućnost da bilo koji novinar koji profesionalno radi svoj posao, izvede zaključke koji su dati u ovih 6 naslova na sajtu „Direktno“ i „nova.rs“. Izneti neistinu da je neko pozvao na likvidaciju neke grupe i pojedinaca, nije samo grubo kršenje Кodeksa novinara, već je to kleveta, i povreda časti i ugleda, što je nespojivo sa novinarstvom. Zlonamernom redakcijskom obradom (neistiniti naslovi) potpuno su izmenjene činjenice, kontekst i smisao mog govora. Da su svi naslovi neistiniti, svedoči i izveštaj dopisnice "Politike" koja nije primetila bilo šta sporno u mom govoru, ali i vest sajta N1, pod naslovom „Bakarec uputio indirektnu pretnju bivšem šefu BIA". Da sam nekome pretio likvidacijom ili ubistvom, odnosno pozivao na to, to bi objavio i sajt N1. Ove dve vesti na sajtu „Direktno" su nastale u "kuhinji" stranke SSP, koja je i objavila saopštenje sličnog sadržaja, naslovima sajta "Direktno".

Zbog toga sam Savetu za štampu, 04.03.2021. podneo žalbe protiv portala „Direktno“ i „nova.rs“, zbog toga što su prekršili odredbe Кodeksa novinara Srbije  koje se odnose na istinitost izveštavanja (Obaveza je novinara da tačno, objektivno, potpuno i blagovremeno izvesti odogađajima od interesa za javnost, poštujući pravo javnosti da sazna istinu i držeći se osnovnih standarda novinarske profesije) i na redakcijsku obradu tekstova (Redakcijska obrada saopštenja ne sme da izmeni činjenice, kontekst u kojem suupotrebljene, niti njihov smisao. Pravo je medija da imaju različite uređivačke koncepte, ali je obaveza novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja).

Foto: printscreen

Кomisija za žalbe Saveta za štampu je zasedala 29.04.2021. u sastavu: Dragan Đorđević, Tamara Skrozza, Ljiljana Smajlović, Vlado Mareš, Zlatko Čobović, Zorica Višnjić, Vida Petrović Škero, Snežana Andrejević, Jelka Jovanović, Bojan Cvejić i Olivera Milošević.

Tom prilikom Кomisija je izrekla dve javne opomene, jednu portalu„nova.rs“, i jednu portalu „Direktno". Кomisija za žalbe Saveta za štampu je saopštila:

„Кomisija za žalbe Saveta za štampu izriče JAVNU OPOMENU portalu „Nova.rs“. Tekstom „Bakarec pozvao na likvidaciju Đilasa i bivšeg šefa BIA“, objavljenim 2. marta 2021. godine, potal „Nova.rs“ prekršio je smernicu u okviru tačke 1 Odeljka II (Nezavisnost od pritiska) Кodeksa novinara Srbije, po kojoj naslov teksta/priloga ne sme da bude u suprotnosti sa suštinim teksta/priloga“.

Portal „Nova.rs“, nažalost, nije prihvatio nadležnost Saveta za štampu i zbog toga nema obavezu da objavi izrečenu javnu opomenu.

Povodom sajta „Direktno“, Кomisija za žalbe je saopštila:

„Кomisija za žalbe Saveta za štampu donosi ODLUКU: Tekstom „Bakarec:Našu opoziciju treba likvidrati kao onu u Rusiji (VIDEO)“, objavljenim 2. marta 2021. godine, potal „Direktno.rs“ je: 1.prekršio je tačku 2 Odeljka I (Istinitost izveštavanja) Кodeksa novinara Srbije, po kojoj mediji imaju pravo na različite uređivačke koncepte, ali je obaveza novinara i urednika da prave jasnu razliku između činjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagađanja,

2.prekršio je i smernicu u okviru tačke 1 Odeljka II (Nezavisnost od pritiska), po kojoj naslov teksta/priloga ne sme da bude u suprotnosti sa suštinim teksta/priloga. Nalaže se portalu „Direktno.rs“ da ovu odluku objavi u roku od pet dana od dana dostavljanja odluke“.

Prema pravilima rada Saveta za štampu, portal „Direktno.rs“ ima obavezu da odluku objavi u narednih pet dana. Interesantno je to da je portal „Direktno“ angažovao i advokata, a izjašnjenje na moju žalbu dali su i advokat redakcije portala „Direktno“, i Đilasov direktor portala „Direktno“, Đorđe Stefanović. Srećom, Кomisija za žalbe nije bila impresionirana demonstracijom moći i bogatstva.

Foto: printscreen

Da li će portal „Direktno“ postupiti po Odluci Кomisije za žalbe Saveta za štampu, i u kom obliku, videćemo. Mogu da pretpostavim da će ovaj đilasovski portal, obavezu da objavi Odluku, iskoristiti za novu priliku da me satanizuje. Videćemo. Interesantno je da „cveće profesionalnog novinarstva“, portal „Nova.rs“ ne priznaje Savet za štampu, a kune se u novinarske standarde. Ovo nepriznavanje nadležnosti Saveta za štampu, od strane „Nova.rs“ predstavlja dokaz da ova medijska kuća ne želi da se bavi profesionalnim novinarstvom, i medijskim poslovima, već onim suprotnim, i da „Nova.rs“ poima Savet za štampu kao prepreku za svoj neprofesionalni rad. Zbog toga i ne priznaju Savet za štampu, da bi neometano mogli da objavljuju lažne vesti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija