• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

12.05.2021

21:11

NIMALO NAIVNO, NORVEŠKA POMAŽE PRIŠTINU U DIJALOGU SA BEOGRADOM! Koji motiv ima Oslo da se upetljava u stvari koje ga se ne tiču?!

Politika

NIMALO NAIVNO, NORVEŠKA POMAŽE PRIŠTINU U DIJALOGU SA BEOGRADOM! Koji motiv ima Oslo da se upetljava u stvari koje ga se ne tiču?!

Podeli vest

Ako je tačna vest da je ambasador Norveške u Prištini ponudio usluge koje izlaze van okvira bilateralne saradnje, odnosno da pomogne prištinskoj strani kako da razgovara sa Srbijom u Briselu, to je nešto što je, ne samo neuobičajeno, već i teško shvatljivo, smatra nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović

On je tako prokomentarisao za Tanjug pisanje prištinske Kohe da će za proces dijaloga, pored Vlade u Prištini biti angažovani i spoljni eksperti, i navode da su Grupa za Balkan (BPRG), vlada Kosova i ambasada Norveške već potpisali memorandum o razumevanju, koji utvrđuje modalitete njihovog angažovanja.

Prema ovom memorandumu, piše Koha, angažovani stručnjaci pružaju stručnu i značajnu podršku procesu dijaloga i dostupni su premijeru, njegovom kabinetu i zameniku premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Besniku Bislimiju.

Ovu vrstu saradnje kada je reč o ambasadi Norveške u Prištini sa privremenim prištinskih institucija u vezi dijaloga Beograda i Prištine Jovanović smatra neobičnom, jer kako kaže, ambasador strane zemlje u zemlji prijema ima zadatak da razvija i unapređuje bilateralne odnose.

Jovanović za Tanjug kaže da Norveška bez obzira što nema direktan regionalni interes za to, pokazuje da izgleda ima interes da se aktivira u "balkanskoj krčmi", ali i da pokazuje da staje na stranu prištinskih Albanaca i Prištine.

Pojašnjava da je to u ovom slučaju teško razumljivo iz dva razloga, prvo zato što Norveška nije član EU i van je toka usluga koje EU čini, a drugo Norveška je istaknuti član NATO, a na Kosovu i Metohiji se trenutno grade neke nove baze Alijanse.

Aktiviranje Norveške na dijalogu Beograda i Prištine ima i američku pozadinu, smatra Jovanović i dodaje da se postavlja pitanje kome je bio interes da se naruši prijateljstvo Srbije i Norveške koje je tradicionalno od Drugog svetskog rata.

SAD BI DA NAM ZABRANE I DA SE SEĆAMO ZLOČINA KOJE SU POČINILI BUGARI - PRETE DA NAM NEĆE DATI U EU! Ne kaže se džaba "tuta Bugarin"!

Što se tiče albanskih političkih predstavnika u Prištini, Jovanović kaže da su oni dezorijentisani i da su s jedne strane zarobljenici svojih zabluda i povećavaju spisak svojih želja u odnosu na Srbiju, koje su apsurdne i nemoguće, a s druge strane moraju da vode računa o interesima Amerike, Brisela.

- Priština ne sme da igra ulogu razmaženog deteta, a da visoke interese Vašingtona i Brisela na taj način ugrožava - kaže nekadašnji diplomata.

Kada je reč o tome kako bi Srbija trebala da se postavi u ovoj situaciji, Jovanović kaže da imamo adute koje nedovoljno u javnosti koristimo.

GREŠKA ĆE BITI ISPRAVLJENA! Dodik: Vojsku je moguće BRZO MOBILISTATI ako zatreba!

Beogradski adut koji bi trebalo što češće i više da se apostrofira u pregovorima sa Prištinom u Briselu je Rezolucija 1244 SB UN koja naglašava suverenitet Srbije na Kosovu.

Takođe, Srbija ima i odluku Međunarodne mirovne konferencije u Hagu da umesto bivše zajedničke zemlje SFRJ, države budu priznate u republičkim granicama.

- To bi trebalo da bude naš početni stav, a ne da se završava na njihovim stavovima kada smo uvek u nekoj situaciji da smo strana od koje se očekuje ustupak - kaže Jovanović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kosovojesrpsko

pre 2 godine

Jovanović za Tanjug kaže da Norveška bez obzira što nema direktan regionalni interes za to, pokazuje da izgleda ima interes da se aktivira u "balkanskoj krčmi", ali i da pokazuje da staje na stranu prištinskih Albanaca i Prištine. - Norveska je vec 1999 pokazala na cijoj je strani.

Dule

pre 2 godine

Kao prvo Kuri je ozenjen Norvezankom i ima Norvesko drzavljanstvo. Kad vec raspravljate zasto ne posaljete depesu ministarstvu spoljnjih poslova Norveske, kako Kurti moze da ima 1. Norveski pasos 2. Albanski pasos 3. Kosovski pasos 4. verovatno ima jos srpsko drzavljanstvo To norveska nedozvoljava, ali ako se sluzbeno zatrazi moraju da daju odgovor. Pricate o prijateljstvu, a bacili su medju prvima bombe na nas i to sa natpisom zelim li biti jos uvijek srbi. Zivim ovdje i znam kakvo je raspolozenje, a sto se petljaju pa oni rade sve sto im ameri kazu, a i vole da u sve guraju svoj nos. Dok ne dobiju preko njega jednog dana.

VOJIN

pre 2 godine

ИСТОРИЈА објашњава ТЕКУЋЕ догађаје: појам КВИСЛИНГ није српског порекла, АМЕРИ прихватише многе НАЦИ-научнике, ГЕРМАНИ ПОКУШАВАЈУ ДА ОПЕРУ СВОЈУ ПРОШЛОСТ ОПЕТ ПРЕКО ГРБАЧЕ СРПСКЕ, али по ТЕСЛИНОЈ теорији КОСМИЧКЕ ПРАВДЕ следује БУМЕРАНГ ефекат - људска права + демократска обланда су само замагљивање око НЕО-НАЦИЗМА који само што није у пуном сјају ЗАБЛИСТАО - КОЛИКО ЈЕ ЗЕМАЉА СЛАВИЛО 9. МАЈ као ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ - срећом СРБИ СУ РЕДОВНО ТРЕНИРАЛИ !!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija