• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.05.2021

12:35

"GLASNA OPOZICIJA" SA VUČIĆEM MANJA OD MAKOVOG ZRNA! Jovanović: Dobro igraju svoje uloge, građani to treba da prepoznaju!

Politika

"GLASNA OPOZICIJA" SA VUČIĆEM MANJA OD MAKOVOG ZRNA! Jovanović: Dobro igraju svoje uloge, građani to treba da prepoznaju!

Podeli vest

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas da će na prvom sledećem sastanku radne grupe o izbornim uslovima predložiti da se krene od poboljšanja medijskih uslova, jer, kako kaže, sa tim može da se krene odmah i ti uslovi mogu brzo da se poprave


"Imamo s druge strane tehničke uslove, koji se odnose na prikupljanje potpisa, na zapisnike sa biračkih mesta, odnosno da ne bude krađe. Za te tehničke stvari imamo vremena do izbora da promenimo", rekao je Jovanović u intervjuu Tanjugu.


Radnu grupu je, inače, pre nekokliko dana formirao predsednik parlamenta Ivica Dačić, posle prvog sastanka u o izbornim uslovima bez posredovanja stranaca, na kojem su učestvovali predstavnici opozicije, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Jovanović je naveo da je na tom sastanku atmosfera bila vrlo korektna, ali ukazuje i da bi se građani začudili koliko su neki političari koji se, kaže, vezuju za pojam "radikalne i glasne opozicije" bili "pitomi i mirni", ali nije želeo da precizira o kome je reč.

Kaže da se nekada mnogo dobro igraju uloge i da je na građanima da to prepoznaju, a ističe i da je zbog toga malo aktera na političkoj sceni sa kojima bi on mogao da razgovara, a da zna da su iskreni.

Za razliku od njih, ističe, da ni on, ni njegovi saborci nisu imali obrte od 180 stepeni.

"Zanimljivo je kada čujem neke ljude da danas brane KiM kao da su Miloš Obilić, a pre dve tri godine su govorili da je to gotova stvar i da treba priznati secesiju. Čudno mi je i kada se neki negativno izražavaju o EU, a do juče su bili spremni da razgovaraju sa posrednicima. Ja to uzimam u obzir. Doslednost u politici je važna stvar", rekao je on.

Jovanović napominje da se ne zna kada će ponovo biti održan sastanak opozicije sa Vučićem, bez stranaca, ističući da za sada nema ni potrebe da se ponovo obrće krug načelnih stavova. Kako kaže, sada treba napraviti agendu i da se vidi o čemu akteri mogu da se dogovore.

"Ako ima dobre volje za dva-tri meseca može sve da se spakuje", rekao je Jovanović.

Foto: Tanjug

Na pitanje da li je na sastanku sa Vučićem bilo reči o razdvajanju izbora, Jovanović kaže da jeste, ali i o izbornom sistemu i drugim pitanjima koje ocenjuje kao politički oportunizam.

"Mi se sad borimo za neku vrstu demokratizaciju zemlje, da niko ne sumnja u izborni proces, da se obezbedi pluralizam u medijima, prvenstevno na RTS-u. To su principijalne stvari, i ja ne mislim da treba sa tim načelnim stavovima mešati oportunističke stavove", smatra Jovanović.

Kako kaže, nekim strankama će odgovarati da se izbori razdvoje, jer misle da će u Beogradu bolje proći, dok će vladajućoj stranci, smatra, verovatno odgovarati da se izbori održe u istom danu.

"Legitimno je i jedno drugo i zato na to pitanje ne odgovaram niti ga postavljam jer time prljamo ono što su načelni zahtevi", kaže Jovanović.

Upitan da li je moguće neko novo pregrupisavanje, imajući u vidu promene na političkoj sceni, između ostalog, postignut je dogovor između Aleksandra Šapića i SNS, kao i da prokomentariše izjavu Boška Obradovića da Vučića može da pobedi jedino partiota, Jovanović odgovara:

"Šapić ne pravi koaliciju ni sa kim nego postaje član Srpske napredne stranke što je u krajnjem slučaju legitimno, uopšte ne želim to da komentarišem, inače nemam običaj da komentarišem to što rade druge političke organizacije, pa ni kolektivno učlanjenje, jer to treba nazvati pravim imenom, članova SPAS-a u Srpsku naprednu stranku", rekao je Jovanović.

Što se tiče Obradovića, kaže da politiku očigledno ne gleda na isti način, i da one ne razmišlja o pobedi Vučića već u pobedu politike u koju veruje.

Foto: Marko đurović


Komentarišući metode borbe na političkoj sceni Srbije i da li rizikuje da se umerenijim pristupom manje vidi u javnosti, Jovanović kaže može da stavi i "klovnovski nos", ali da to ne treba da rade ljudi koji se bave javnim poslom, jer su na kraju i rezultati takvi – klovnovski.

"Mi u epohi imamo Baka praseta. Kao fenomen je zanimjivo da su oni su zvezde, da zarađuju ogroman novac i shvatate u kakvom dekadentnom svetu živite. Mogu ja da pravim ludorije, biću vidljiviji, ali politika je ozbiljna stvar, a u Srbiji još ozbiljnija. Ne mislim da sve treba da pretvorimo u cirkus", ističe Jovanović.

Napominje i da u političkoj borbi ne treba pominjati porodice, a što se tiče optužbi na račun Dragana Markovića Palme smatra da je to ozbiljna optužba, koju, kako kaže, pravosudni organi treba da rešavaju.

Jovanović podseća da ozbiljno razmišlja o predsedničkoj kandidaturi, verujući da je to dobra prilika da pokaže primerom šta znači imati viziju za Srbiju.

Biće, kaže, to zajednička odluka DS S i POKS-a, a i da bude doneta najesen neće biti problem. U trku će ući sa idejom da ostvari najbolji rezultat.

"Nemam problem da ponesem tu odgovornost, tako da se spremam", poručuje Jovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija