• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.05.2021

09:05

Penzionisani francuski pukovnik o Kurtiju: Suptilno pokušava da pojača etničko čišćenje kosovskih Srba

Politika

Penzionisani francuski pukovnik o Kurtiju: Suptilno pokušava da pojača etničko čišćenje kosovskih Srba

Podeli vest

Žak Ogar, penzionisani francuski pukovnik u intervju za Kosovo onlajn navodi da "Aljbin Kurti oličava novu generaciju albanskih lidera na Kosovu, ali i da suptilno pokušava da pojača etničko čišćenje kosovskih Srba"

Ogar kaže da "Kurti Ima bolju reputaciju od svojih prethodnika, jer se čini da je iskreniji, ali i upozorava:

- Ima bolju reputaciju od svojih prethodnika, jer se čini da je iskreniji, ali verujem da pokušava suptilno da pojača etničko čišćenje kosovskih Srba, i možda sanja o spajanju srpske pokrajine Kosovo i Metohija sa Albanijom - što bi bilo očigledno neprihvatljivo za Srbe i za UN - kaže Ogar.

Priština svakodnevno najavljuje tužbu protiv Srbije za genocid. Koliko šanse dijalog ima u takvim okolnostima?
    
Ovakve provokativne izjave iz Prištine očigledno ne mogu "da rade" na povratku miru i dijalogu, odnosno one uključuju izjave ekstremista koji žele da promenu istoriju i prete miru.

Po vašem mišljenju, postoji li mogućnost da Srbija prizna Kosovo pod pritiskom?

- Iskreno, čini mi se nemogućim. Takvo priznanje bilo bi u suprotnosti sa osnovnim interesima Srbije: “Kosovo je Srbija, Srbija je Kosovo”.

Koliko Francuska trenutno može da posveti Balkanu?

Francuska spoljna politika je nestalna i potpuno joj nedostaje globalna vizija i strategija. Ovo neophodno utiče na naše delovanje u Evropi i na Balkanu. Usklađivanje Evropske unije sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO očigledno je užasna prepreka ostvarivanju suvereniteta država članica. Kako možete očekivati da će Francuska preduzeti pozitivne mere u ovakvom kontekstu?

Kakva je trenutna situacija u Francuskoj, čitali smo o pismu francuskih aktivnih i penzionisanih oficira predsedniku Makronu o opasnosti od „građanskog rata“?

- Situacija u Francuskoj je danas napeta. Dosadašnji mandat predsednika Makrona obeležilo je niz kriza - ostavka šefa generalštaba generala de Viliersa, državna afera “Benala”, pobuna žutih prsluka, štrajkovi i demonstracije protiv zakona o penzijskoj reformi, katastrofalno upravljanje krizom Covid-19 i sve veći bes i anksioznost oružanih snaga i policija pred svakodnevnim porastom imigracije, islamizacije i nesigurnosti. Francuski narod ovaj petogodišnji mandat ocenjuje kao najgori u Petoj republici. Sigurno je da će se Francuska, ukoliko se brzo ne preduzme radikalna promena politike, uskoro suočiti sa vrlo velikim i ozbiljnim testovima. Da budem iskren, građanski rat, tačnije „rat u zajednici“ je više nego verovatan. Nažalost.

Kako gledate na otvaranje kosovske ambasade u Jerusalimu, ali i na izjavu izraelskog ambasadora u Srbiji da je „Izrael pod pritiskom SAD priznao Kosovo?

- To je po principu „daj i uzmi“, i nikog ne zavarava jer je u pitanju politički manevar američke administracije koja pokušava da akredituje bajku o nezavisnom Kosovu, ali i manifestacija moći uticaja SAD koja želi da bude svetski policajac. Međutim, svet je sada višepolaran.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 2 godine

Cilj Aljbina Kurtija, nije priznanje Kosova i Metohije, njegov cilj je propast pregovora. I naravno prisajedinjenje Albaniji, ima NATO trupe koje ce to da aminuju, a. Srpska vojska u tom sucaju nece smeti da udje na svoju terotoriju, osim ako necemo u rat sa NATO...To nas Predsednik zna, a i cela Srbija...e sad...imamo mi keca u rukavu

Petković: Kurti i dalje zamajava javnost
Politika

Petković: Kurti i dalje zamajava javnost

Aljbin Kurti nastavlja da zamajava i svoju i međunarodnu javnost gotovo svakodnevnim izjavama o nekakvoj tužbi protiv zvaničnog Beograda za navodne ratne zločine i genocid, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković

17.05.2021

15:10

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija