• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.05.2021

12:11

Prethodnih pet meseci Srbija nije imala ni jedno mafijaško ubistvo! Predsednik Vučić se obratio iz Češke: Bili smo najmirniji grad u proteklom periodu u Evropi /VIDEO/

Politika

Prethodnih pet meseci Srbija nije imala ni jedno mafijaško ubistvo! Predsednik Vučić se obratio iz Češke: Bili smo najmirniji grad u proteklom periodu u Evropi /VIDEO/

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, u okviru zvanične Posete Češkoj, sa premijerom Andrejom Babišem

Predsednik Vučić je rekao da je tema razgovora u Pragu bio i dijalog između Beograd i Prištine.

- Ako mi bude slobodan dan kada zakažu razgovor, ja ću ići. Uvek sam spreman, nećemo terati inat. Suština je da sačuvamo mir i stabilnost - rekao je Vučić.

- Danas sam čuo da pričaju da mi je sin vlasnik Rada, ali šta da radite. To vam samo govori da ne znaju više šta će - prokomentarisao je predsednik Vuletićevu izjavu.

Vučić je, komentarišući slučaj prisluškivanja njega i njegove porodice, rekao da će ići u zatvor samo oni za koje se dokaže da su krivi.

Vučić je rekao da svako ima pravo da se bavi sa čime hoće, i dodao da oni koji proklamuju da je sve dozvoljeno protiv njegove porodice, ne čine, kako kaže, uslugu nikome.

- Ja ću da guram politiku rada i sigurne Srbije. A ostali neka rade kako hoće - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je država i u borbi protiv organizovanog kriminala pokazala svoju snagu i dodao da u prethodnih pet meseci Srbija nije imala ni jedno mafijaško ubistvo.

- Bili smo najmirniji grad u proteklom periodu u Evropi - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u dvodnevnoj poseti Češkoj izjavio je za tamošnji radio Plus da bi Srbija volela da postane članica Evropske unije, ali da i ako ispuni sve potrebne uslove Unija je nikada neće prihvatiti kao punu članicu. On je izjavio da još mnogo toga treba da se uradi, da se poboljša vladavina prava, ali da je pitanje Kosova veliki problem.

- Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, a 22 zemlje članice od 27 ga priznaju- rekao je Vučić i obećao da će se Srbija približiti standardima i političkim pozicijama u vezi spoljnopolitičkih pitanja.

 

Kako je objasnio, on je otvoreno rekao Briselu da Srbija ima sopstvene interese, koje mora da brani.

- Ne možemo da pucamo sebi u nogu ako imamo podršku Rusije i Kine u vezi našeg teritorijalnog integriteta. I zato zašto bismo rekli išta protiv njih - rekao je Vučić.

On je dodao da su dobri odnosi sa Kinom, Rusijom, pa iTurskom pomogli Srbiji u rešavanju brojnih problema u proteklih 15 meseci.

- Zašto bismo radili nešto što nije u najboljem interesu naše zemlje. A kada bi se pojedine zemlje EU bunile protiv činjenice da sarađujemo sa Kinom, iako je njihov trgovinski balans sa Kinom hiljadu puta veći nego naš, to bi bilo licemerje - zaključio je Vučić.

Govoreći o vakcinaciji protiv korona virusa, koja je po oceni Češkog radija najbrža u Evropi, Vučić podseća da je u Srbiji na raspolaganju pet vakcina, od kojih ruski Sputnjik Ve i kineski Sinofarm nisu odobrene u EU.

- Ne zanimaju me geopolitike. Zanima me zdravlje ljudi. Mi spašavamo živote, što nam je bitno- rekao je Vučić.

Upitan da li je zabrinut da bi EU mogla da zabrani ulazak građanima vakcinisanim nekom od neregistrovanih vakcina, Vučić ponavlja da je hiljade građana vakcinisano i da nije bilo nikakavih problema.

Govoreći o novčanoj pomoći od oko 25 evra svakome ko se vakjciniše, Vučić je kazao da taj sistem funkcioniše.

- Ranije, vakcinisali smo 10.000 građana dnevno, sada 25.000 i postavili smo određena ograničenja, jer je na početku bilo 85.000 dnevno. Za nas nije problem da ponudimo 80 ili 100 miliona evra, jer ako to ne učinimo, naša ekonomija se neće pokrenuti. Nećemo napredovati kao što smo planirali- rekao je Vučić i dodao da što se više ljudi vakciniše, ekonomija će biti bolja.

Rad na nabavci vakcina kompanija Fajzer i Biontek počeo je prošlog avgusta, a Vučić ističe da je u to uloženo dosta rada i energije.

- Počeli smo tako što smo pričali sa svima- rekao je Vučić i podsetio da je Srbija prvi kontigent vakcina dobila istovremeno kada i EU, koja je naručila 600 miliona doza, a Srbija samo dva miliona.

- I dobili smo ih krajem godine. To je bio naš bilateralni sporazum. Razgovarali smo sa njima svaki dan, a oni su se prema nama odnosili iskreno, bili su pouzdani i isporučili su sve na vreme- rekao je Vučić.

Predsednik Srbije objasnio je da se vakcinisao kineskom vakcinom i rekao da se odlučio za tradicionalnu koja verovatno najsporije stvara antitela, ali je veoma bezbedna.

Kada se radi o kineskim i ruskim vakcinama, Vučić kaže da one nisu poklonjenje, već da je Srbija platila svaku vakcinu, a da ih je besplatno distribuirala i u regionu.

- Platili smo sve naše obaveze, ne dugujemo Rusiji ni dolar, kao ni za, na primer isporuke gasa- rekao je Vučić.

Predsednika Srbije svečano je dočekala garda ispred Rezidencije - zamka predsednika Vlade Češke.

Na kraju posete Češkoj, usledio je radni ručak koji je u čast predsednika Vučića i delegacije priredio premijer Češke Babiš. Vučić se tom prilikom upisao i u Knjigu počasnih gostiju.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sofija

pre 2 godine

Надамо се добрим вестима да нека фабрика долази у Србију .Чешка може научи много од Србије по питању набваке вакцина

Dana

pre 2 godine

Mnogo je oblasti za proširenje saradnje koje bi bile od obostranog interesa.

Ana

pre 2 godine

Veoma je primetno sto Srbija ima otvorena vrata svuda u svetu! To znacajno utice za ekonomski razvoj!

pravac istina

pre 2 godine

vrlo znacajna poseta ceskoj za nova ekonomska ulaganja u srbiju i otvaranja novih radnih mesta i bolje buducnosti

Jelena

pre 2 godine

Veoma je primetno sto Srbija ima otvorena vrata svuda u svetu! To znacajno utice za ekonomski razvoj!

Baki

pre 2 godine

Moram reći da ne razumem. Srbija je, pored upozorenja, davno pucala sebi u nogu.

Mina

pre 2 godine

Ulaganje u nasu zemlju i nove investicije su jako vazan putokaz u saradnji Srbije i Ceske.

Jovana

pre 2 godine

Не сумњамо да су разговори били на највишем нивоу, резултираће бројним пројектима на обострано задовољство Чешке и Србије!

Pera

pre 2 godine

Srbija ce satrati mafiju koja je htela da zauzme drzavu.

Veljko

pre 2 godine

Odlican i veoma koristan susret dvojice drzavnika.

VUČIĆ OBIŠAO KATEDRALU SVETOG VITA U PRAGU!
Politika

VUČIĆ OBIŠAO KATEDRALU SVETOG VITA U PRAGU!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Češkoj, danas je u pratnji kardinala Dominika Duka, nadbiskupa praškog i primasa češkog, obišao je katedralu Svetog Vita, Svetog Vaclava i Svetog Vojtjeha

18.05.2021

15:39

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija