• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Saopštenje

19.05.2021

16:41

IPSOS REAGOVAO NA OPTUŽBE LIDERA SSP: Kurčubić: Đilas iznosi neistine, pokušava da izvrši politički pritisak na nas!

Politika

IPSOS REAGOVAO NA OPTUŽBE LIDERA SSP: Kurčubić: Đilas iznosi neistine, pokušava da izvrši politički pritisak na nas!

Podeli vest

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas koji je u autorskom tekstu lažno optužio agencije Ipsos i Faktor plus za lažiranje istraživanja koja se rade po svim etičkim principima i pravilima struke, na taj način pokušava da izvrši politički pritisak na nas, poručuje direktor Ipsosa Predrag Kurčubić

Đilas, naime, očito ne može da se pomiri sa činjnicom da nema podršku građana, pa za loše rezultate svoje stranke krivi čak i agencije koje se bave istraživanjem javnog mnjenja. On je tako napisao autorski tekst pod nazivom "Agencije Ipsos i Faktor plus lažiraju istraživanja za SNS?" koji je objavljen 17. maja u dnevnom listu Danas.

- Taj tekst sadrži više materijalnih grešaka, insinuacija, pristrasnih zaključaka i neistina, te smo prinuđeni da na njega reagujemo. U tekstu se, između ostalog, iznosi tvrdnja da su istraživanja agencije Ipsos lažna, te da imaju za cilj da, kako gospodin Đilas tvrdi, građane koji su protiv Vučića ubedi da SNS sigurno pobeđuje, i to ubedljivo. Ipsosova istraživanja urađena su po svim etičkim principima i pravilima struke i, stoga, nikako ne mogu biti "lažna", kako to Dragan Đilas tvrdi. Da svoj posao radimo profesionalno i kvalitetno svedoči duga lista renomiranih klijenata (komercijalne kompanije, međunarodne i nevladine organizacije, mediji i drugi), kao i činjenica da smo već dugi niz godina daleko najveća agencija za anketna istraživanja u Srbiji, a i šire, kao i da smo deo svetskog lanca Ipsos, koji posluje na 90 tržišta. O tome, dalje, svedoči i čitav niz vrlo tačnih predikcija izbornih rezultata, koje je agencija Ipsos napravila u prethodnih 10 godina, a koje se lako mogu proveriti pretragom na internetu - ističe Kurčubić.

Kako naglašava, visok kvalitet istraživanja koje ta kompanija sprovodi u Srbiji potvrdilo je i globalno rukovodstvo kompanije Ipsos u svom odgovoru na pismo Dragana Đilasa, koje i on sam spominje u autorskom tekstu.

- U svom odgovoru, globalno rukovodstvo Ipsosa opovrglo je sve navode gospodina Đilasa kao neosnovane i potvrdilo da su istraživanja na koje je referisao urađena u skladu sa najvišim etičkim i profesionalnim standardima struke - navodi.

Citira da Đilas u tekstu tvrdi: "Kada je trebalo obezbediti da opozicija ne ide ujedinjena na beogradske izbore, 2018. godine, Ipsos je objavio da Demokratska stranka u Beogradu ima sedam odsto glasova. Na osnovu toga je predsedništvo stranke prihvatilo predlog tadašnjeg predsednika Dragana Šutanovca da ne idu na jednu listu koju sam kao kandidat za gradonačelnika predvodio ja".

- Ipsos u periodu pred beogradske izbore 2018, sve do četiri dana pre samih izbora (o čemu gospodin Đilas piše u tački 2), nije objavljivao nikakve podatke. Rezultati media monitoringa, koji obuhvataju period od dana raspisivanja beogradskih izbora 15.01.2018. pa sve do izbora održanih 4.3.2018. godine pokazuju da u pomenutom periodu postoje samo dve izjave Srđana Bogosavljevića, u kojima nema predikcije izbornih rezultata, niti spominjanja rejtinga pojedinačnih stranaka. Iz toga je više nego jasno da ne samo da Ipsos nije uticao na odluke pojedinih političkih aktera, već da se u javnosti nisu ni pojavile konkretne cifre koje bi ukazivale na rejting stranaka. Rezultate media monitoringa i kompletnu dokumentaciju šaljemo Vašoj redakciji kao prilog ovog reagovanja - poručuje Kurčubić.

Dodaje da dalje, u tekstu Đilas tvrdi: "Na četiri dana pred te beogradske izbore IPSOS je saopštio da će lista koju sam vodio, a koju su podržali PSG Saše Jankovića, Narodna stranka, PZP, ZZS, Sindikati Sloga - osvojiti 13,4 odsto glasova".

- Ipsos pred svake izbore, neposredno pred izbornu tišinu, objavljuje na svom veb sajtu poslednje procene izbornih rezultata, pa je tako bilo i pred beogradske izbore, održane 2018. godine. Ne sporimo da je naša poslednja procena rezultata liste koju je predvodio Dragan Đilas bila 13.4%, odnosno u intervalu između 11.4 i 15.4%, a da je njegova lista na izborima osvojila 18.93%. U svim istraživanjima postoje greške, budući da se istraživanja sprovode na uzorku i ne mogu biti apsolutno precizna. Međutim, ovde je izuzetno važno navesti da su rezultati objavljeni na našem veb sajtu svega svega tri dana pred otvaranje biračkih mesta (u četvrtak, u 20 sati) i da, stoga, ni na koji način nisu mogli da utiču na ponašanje birača, kao što to implicira gospodin Đilas. Osim toga, predikcije za većinu drugih stranaka bile su vrlo precizne iako je, zbog činjenice da je na izborima učestvovalo čak 24 liste, a da se čak 16 lista spo prvi put pojavilo na izborima ili su se ranije pojavljivale pod drugačijim imenima ili u drugoj formi, sama procena bila veliki izazov za sve istraživače - naglašava Kurčubić.

Podseća i da u nastavku svog teksta, Đilas dalje tvrdi: "Ali je zahvaljujući podacima „istraživanja" narod ubeđen da nema nikakve šanse da se bilo šta promeni i na dan izbora su opozicioni birači ostali kod kuće. Glasalo ih je za 100.000 manje nego na predsedničkim izborima održanim samo godinu dana ranije".

- Poslednje Ipsosove predikcije, na koje referiše gospodin Đilas, a koje su i dalje dostupne na našem veb sajtu () pokazuju da je procena izlaznosti bila vrlo precizna, budući da je zvanična izlaznost 815.000, a Ipsos predikcija je bila u intervalu između 810.000 i 910.000 birača. Pre toga, kao što je navedeno u prethodnom delu teksta, Ipsos nije izlazio u javnost sa procenama izbornih rezultata, pa ni procenom izlaznosti. Uz to, valja naglasiti da ne postoji dovoljno empirijskih dokaza ni koad nas ni u svetu da postoji direktna veza između objavljivanja rezultata istraživanja javnog mnenja i političkog ponašanja birača. Na kraju je i sam gospodin Đilas priznaje da je na manju izlaznost od one koju je priželjkivao uticala razjedinjenost opozicije. Uz sve ovo, važno je naglasiti, i da je neistinita tvrdnja gospodina Đilasa da, parafraziramo, agencija Faktor plus dobija podatke od Ipsosa. Ipsos nikada nijednoj agenciji nije prosleđivao svoje podatke istraživanja javnog mnenja. Sa kolegama iz agencije Faktor plus nemamo niti smo ikada imali bilo kakvu saradnju, pa je potpuno besmisleno tvrditi da bi od nas mogli dobijati bilo kakve podatke - kaže Kurčubić.  

Podvlači da "apsolutno ne stoji tvrdnja gospodina Đilasa da Marko Uljarević, izvršni direktor u Ipsosu (zajedno sa Pejićem, direktorom Faktor plusa) "daje" SNS-u 60 odsto podrške.

- Svi rezultati istraživanja do kojih dolazimo u Ipsosu utemeljeni su na podacima koji su prikupljeni po strogim pravilima sturke, i podležu ozbiljnoj proveri i analizi. Potpuno je nemoguće nekome ,,dati'' nekakav podatak, kako gospodin Đilas tvrdi u svom tekstu, a da se u Ipsosu Srbija sve radi po najvišim standardima potvrdilo je i rukovodstvo Ipsosa na globalu, u svom odgovoru na pismo koje je gospodin Đilas poslao članovima najviših upravnih tela naše kompanije - ističe on.

Kurčubić navodi da o kvalitetu Ipsosovog rada, osim 25 godina duge tradicije i brojnih zadovoljnih klijenata govori i uspešnost u predviđanju izbornih rezultata u prethodnim izbornim ciklusima.

- Primera radi, pred poslednje parlamentare izbore, održane u junu 2020. godine, u jeku pandemije Korona virusa, naše procene bile su više nego precizne, iako su okolnosti uzrokovane pandemijom otežavale posao agencijama za istraživanje javnog mnenja. Na izborima je, prema zvaničnim pdoacima, glasao 48.9% upisanih birača, a procena Ipsosa bila je da će izlaznost biti između 48% i 52.6%. Predviđanja procenta osvojenih glasova bila su tačna za 17 od 21 izbornih lista, dok je, što se tiče prelaska cenzusa, jedino Pokret Slobodnih građana pogrešno procenjen. I u ranijim izbornim ciklusima u prethodnih desetak godina Ipsosove procene su bile, po pravilu, u skladu sa izbornim rezultatima (). Za agenciju poput naše, izbori su javna provera kvaliteta našeg rada, a verujemo da ćemo biti jednako uspešni i u izbornim ciklusima koji dolaze - kaže Kurčubić.

Napominje da Ipsos uvek, pod svojim imenom, objavljuje rezultate istraživanja javnog mnenja, jer, kako kaže, u svakom demokratskom društvu građani, predstavnici biznis zajednice, nevladinog sektora i diplomatskog kora, imaju pravo da budu informisani o stavovima građna o važnim društvenim i političkim temama, i tu ćemo praksu nastavitu.

- Uz to, čvrsto verujemo u svoj rad, metode prikupljanja podataka i analize koje sprovodimo. Autorski tekst gospodina Đilasa smatramo vidom političkog pritiska, ali i kao pokušaj da se ugrozi visoka reputacija koju naša kompanija ima u javnosti i među poslovnim partnerima i klijentima. Ovo nije usamljen slučaj, budući da media monitoring izveštavanja grupe medija pokazuje da je, samo od početka 2021. godine, u njima objavljeno više od 70 tekstova koje se odnose na Ipsos ili ljude zaposlene u Ipsosu, i da se u svim tim tekstovima, bez izuzetka, Ipsos pominje u negativnoj konotaciji. Ovom broju možemo dodati još 15 do 20 tekstova objavljenih u poslednja dva dana. Kako bismo zaštitili svoja prava, ugled i poslovnu poziciju, Ipsos će ubuduće na svaku neistinitu vest reagovati pravnim putem - zaključuje Kurčubić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lela

pre 2 godine

Rezultati su pokazani na delu, zna se ko je koliko glasova dobio. Neka prekinu sa optužbama jer to neprestano rade i samo traže netačne izgovore kao opravdanje za neuspeh

Ivana

pre 2 godine

Dragan Đilas je zaista veliko zlo našeg naroda i države. IPSOS je zaistra kompanija koja se bavi tačnim istraživanjima. Hvala našem predsedniku na svemu što radi za interes naroda i države.

Izbori 2024

TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!
Live TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!

Devojčica Danka Ilić nestala je u utorak u 13.45 u selu Banjsko Polje kod Bora i još nije pronađena! Posle opsežne potrage u kojoj je učestvovalo na hiljade spasilaca uz pomoć helikoptera i dronova, pretraga terena je obustavljena, a istražuje se i mogućnost otmice. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Nebojša Perović, advokat.

29.03.2024

10:00

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija