• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.05.2021

12:00

Dačić: Paradoks je što se neke proevropske stranke protive promeni Ustava!

Politika

Dačić: Paradoks je što se neke proevropske stranke protive promeni Ustava!

Podeli vest

Predsednik parlamenta Ivica Dačić izjavio je danas, na javnom slušanju o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, da je paradoks to da se Narodna skupština najviše zalaže za promenu Ustava, a da oni kojih se to tiče, odnosno sudije i tužioci, ne izražavaju veliku podršku

 

Paradoks je, kaže Dačić, i da se mnoge stranke koje govore o tome da su proevropske političke partije, takođe protive promeni Ustava.

Dačić je u tom smislu upitao predstavnike diplomatskog kora, koji su prisustvovali javnom slušanju, da li je sve što se radi u vezi sa promenom Ustava u skladu sa njihovim preporukama.


"Ovo nije domen političke borbe, ovo je domen priče o nezavisnosti pravosuđa. To govorim, jer ne bih voleo da se ova priča pretvori u odnos vlasti i opozicije, stranaka jedne ili druge orijentacije, a da se ovo što radimo na kraju doživljava kritike i ako se to radi na vašu preporuku, zato bi bilo značajno da se čuje i vaš stav", rekao je Dačić.

On je naveo da su u Narodnoj skupštini održane četiri runde javnog slušanja, na kojima su pored narodnih poslanika učestvovali predstavnici pravosuđa, advokatskih komora, univerziteta, kao i civilnog sektora koji se bavi vladavinom prava.

Dačić je podsetio da će 8.juna biti održatna plenarna sednica parlamenta posvećena upravo ustavnim promenama.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Kako je naveo, narodni poslanici će se izjasniti o predlogu Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo o izmeni Ustava.

"Nakon toga Odbor će utvrditi konkretan tekst izmena Ustava, odnosno amandmana, o kojem će se Narodna skupština u plenumu ponovo izjasniti", rekao je Dačić.

On je ponovio da će posle biti sproveden referendum na kojem će građani dati konačnu reč o ovim predlozima.

Podsetio je da je potrebno u međuvremenu doneti i novi zakon o referendumu koji je trebalo da bude donet do kraja 2008. godine.

Današnjem javnom slušanju su prisustvovali i predstavnici Evropske unije, Saveta Evrope, OEBS, kao i predstavnici ambasada više država.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija