• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Saopštenje

28.05.2021

13:36

Ministar Popović: Vakcina Sputnjik V bezbedna, efikasnost 97,6 odsto

Politika

Ministar Popović: Vakcina Sputnjik V bezbedna, efikasnost 97,6 odsto

Podeli vest

Zahvaljujući vakcinama koje je pribavila Republika Srbija, a među njima i vakcini Sputnjik V, Srbija je lider u vakcinaciji u Evropi. Preko četvrtine građana, tačnije 28 odsto, potpuno je vakcinisano, što je duplo više od evropskog proseka”, istakao je u razgovoru za Tanjug ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović

On je ukazao da je uspešna kampanja vakcinacije omogućila Srbiji da smanji dnevnu prosečnu stopu zaraženih dvanaest puta u odnosu na najvišu stopu krajem marta i početkom aprila 2021.

”Trenutna stopa zaraženih u Srbiji niža je od evropskog proseka, a dnevni prosečni broj smrti povezanih sa virusom КOVID 19 smanjio se skoro četvorostuko u odnosu na najvišu stopu početkom aprila”, naveo je Popović.

U ekskluzivnom razgovoru za agenciju Tanjug, ministar Popović predstavio je rezultate globalnog istraživanja Ruskog fonda direktnih investicija, u kojem su učestvovale i srpske institucije, a koji ukazuju da je Sputnjik V bezbedna i visoko efikasna vakcina.

”Na 100.000 doza vakcina Sputnjik V, zabeleženo je samo 31,5 neželjenih slučajeva u Republici Srbiji. Najčešće reakcije bile su povišena temperatura, malaksalost, bol u mišićima i na mestu uboda, a sve su se uglavnom povlačile nakon 24 sata. Nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa vakcinacijom, kao ni slučajeva cerebralne venske tromboze posle vakcinacije”, istakao je Popović.

On je ukazao da su zabeležene samo tri ozbiljne neželjene reakcije posle vakcinacije, odnosno 0,56 slučajeva na 100.000 primenjenih doza, ali da povezanost sa vakcinacijom nije pronađena ni u jednom od ovih slučajeva.

Prema Popovićevim rečima, efikasnost vakcine Sputnjik V iznosi čak 97,6 odsto, a to su rezutati dobijeni na osnovu analize podataka kod onih koji su primili obe doze vakcine u periodu od 05. decembra 2020. do 31. marta 2021. godine u Rusiji.

”Srbija je bila nezavisna u odabiru vakcina i donosila je odluke bez političke pristrasnosti. Zdravlje i životi naših građana bili su ugroženi,  a najefikasniji način da ih sačuvamo bio je da pribavimo što veći broj vakcina. Želim da izrazim zahvalnost našim ruskim partnerima na podršci u isporuci vakcina, a takođe i na mogućnosti da uskoro, kao prva zemlja u Evropi kojoj je to pošlo za rukom, započnemo proizvodnju vakcine Sputnjik V u Republici Srbiji. Pokretanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji rezultat je dogovora dva predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. To je potvrda najbliže saradnje i najvišeg stepena međusobnog poverenja između Srbije i Rusije”, rekao je Popović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija