• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

28.05.2021

17:05

Brnabić i Gojković s Radnom grupom za bezbednost novinara!

Politika

Brnabić i Gojković s Radnom grupom za bezbednost novinara!

Podeli vest

redsednica Vlade Ana Brnabić i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković održale su danas redovan sastanak sa Radnom grupom za bezbednost i zaštitu novinara

Zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković je izvestio članove o radu tokom aprila, gde je formirano 9 novih predmeta na osnovu 9 prijava događaja.

Stamenković je posebno izvestio o predmetima vezanim za napade na novinare Jelenu Zorić i Daška Milinovića, gde su Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu podneli optužne akte sudu. Stamenković je podsetio da je u periodu od 1. januara do 30. aprila ove godine zabeleženo 38 predmeta gde je 37 lica identifikovano.

Stamenković i Matić su obavestili prisutne o slučaju ugrožavanja bezbednosti novinara redakcije „Južnih vesti“, koji se dogodio krajem decembra prošle godine, a u kojem je doneta pravosnažna presuda protiv počinilaca.

Matić ih je izvestio i o radu Sigurne linije (SOS telefon 0800100115 za prijavljivanje pretnji i napada na novinarke i novinare) kao i aktivnostima za unapređenje i upotpunjavanje medijskim i pravnim sadržajima, vezanim za jačanje bezbednosti novinara, koji se objavljuju na portalu bezbedninovinari.rs.

Matić je naveo da je tokom maja putem SOS telefona bilo oko 30 poziva, a da su se tri slučaja kvalifikovala da budu upućena na kontakt tačke u MUP-u i tužilaštvima.

Članovi Radne grupe obavestili su predsednicu vlade i ministarku kulture su na posebnom sastanku razmatrali mišljenje profesora Zorana Stojanovića u vezi sa izmenama Krivičnog zakonika radi sveobuhvatnije zaštite novinara. Mišljenje će biti prosleđeno Ministarstvu pravde, koje je formiralo radnu grupu koja će se baviti izmenama i dopunama Krivičnog zakonika.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić obavestio je članove Radne grupe da je platforma završena i da se sada radi na prikupljanju nedostajućih podataka od medijskih i novinarskih udruženja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija