• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.05.2021

11:57

ČVRSTI ODNOSI SRBIJE I KINE U SVIM OBLASTIMA! Selaković: Srdačno se zahvaljujemo na trajnoj i odlučnoj podršci i pomoći Kine našoj zemlji!

Politika

ČVRSTI ODNOSI SRBIJE I KINE U SVIM OBLASTIMA! Selaković: Srdačno se zahvaljujemo na trajnoj i odlučnoj podršci i pomoći Kine našoj zemlji!

Podeli vest

Čvrsti odnosi Srbije i Kine se odražavaju u svim oblastima, a ti odnosi i saradnja dodatno su pojačani u zajedničkoj borbi protiv kovida-19, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković

 

Selaković je u intervjuu kineskoj novinskoj agenciji Sinhua tokom zvanične posete Kini kazao da je Srbija prva evropska zemlja koja je počela da koristi kineske vakcine, podsetivši da dve zemlje upravo dogovaraju proizvodnju te vakcine u Srbiji.

Šef srpske diplomatije je ukazao i da se pitanje vakcina ne može tretirati kao geopolitičko pitanje, već kao pitanje čitavog čovečanstva, a koje se odnosi na spasavanje života.


Selaković je naveo i da pomoć i podrška Kine Srbiji nije ograničena samo na vakcine, već su kineski medicinski stručnjaci pružili pomoć našoj zemlji, a Kina je, takođe, obezbedila i medicinsku opremu našim bolnicama i medicinarima.

"Želim da izrazim zahvalnost, a to nije samo moja lična zahvalnost, nego i zahvalnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i našeg naroda. Srdačno zahvaljujemo na trajnoj i odlučnoj podršci i pomoći Kine našoj zemlji", rekao je Selaković.

Ministar je ukazao i na pozitivne uticaje koje Inicijativa "Pojas i put" i mehanizam saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope imaju za razvoj u Srbiji i regiona.

Naveo je da je "Pojas i put" razvojna inicijativa od istorijskog značaja, u koju su uključene mnoge zemlje, što pokazuje da ceo svet može da ostvari uspeh kroz multilateralnu saradnju.

Foto: Tanjug

Nikola Selaković

U tom smislu, naveo je kao primer izgradnju brze pruge Beograd-Budimpešta, kao projekat koji se odnosi ne samo na Srbiju i Mađarsku već i na povezanost jugoistočne Evrope sa centralnim delom starog kontinenta.

"Mehanizam saradnje Kine i zemalja CIE je pružio podršku jačanju međusobne povezanosti zemalja u regionu. Naši odnosi sa nekim susednim zemljama nisu bili toliko čvrsti kao sada", rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je istakao i da Srbija odlučno podržava princip "jedne Kine" i smernicu "jedna zemlja, dva sistema", navodeći da su to principi na kojima Srbija uvek insistira.

Selaković je čestitao uspeh kineskog naroda ostvaren pod vođstvom Komunistričke partije, koja ove godine obeležava 100 godina od osnivanja.

"Kada pogledamo unazad 100 godina, teško je zamisliti da bi došlo do ovako drastičnih promena u Kini. Ovi uspesi bez sumnje pripisuju se vodstvu KPK. Bez KPK Kina ne bi mogla da ostvari ovakav razvoj i napredak", zaključio je Selaković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Selaković i Vang još jednom potvrdili strateško partnerstvo
Politika

Selaković i Vang još jednom potvrdili strateško partnerstvo

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i šef kineske diplomatije Vang Ji poručili su danas, nakon sastanaka održanih u Guijangu, da je zajednička borba protiv virusa korona otvorila još jedno poglavlje dobre saradnje u sveobuhvatnim strateškim odnosima i čeličnom prijateljstvu dve zemlje

29.05.2021

15:54

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija