• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.06.2021

07:16

Vučić sa predstavnicima Rio Tinta o projektu "Jadar"

Instagram

Politika

Vučić sa predstavnicima Rio Tinta o projektu "Jadar"

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je sa delegacijom kompanije Rio Tinto, na čelu sa izvršnim direktorom Jakobom Stausholmom, razgovarao o tekućim i potencijalnim projektima i modalitetima sveobuhvatne saradnje koja se ne bi ograničavala samo na istraživanje i eksploataciju ruda, već i na širi ekonomski razvoj Mačvanskog okruga i cele Srbije

Predsednik Vučić je zahvalio predstavnicima kompanije na spremnosti da razgovaraju o otvorenim pitanjima, kao i na posvećenosti i razumevanju u pogledu zahteva za transparentnim radom i ispunjavanjem najzahtevnijih uslova u oblasti ekologije.

- Svi projekti koji se budu realizovali u ovoj oblasti moraju da zadovolje najviše ekološke i tehnološke standarde, jer nema zdravog ekonomskog razvoja bez očuvanja zdrave životne sredine - rekao je Vučić i naglasio da će država strogo voditi računa o primeni najstriktnijih ekoloških mera.

 

 

Predstavnici kompanije su informaisali predsednika Vučića o dosadašnjem toku rada u Srbiji i naglasili da će do kraja tekuće godine završiti fazu studije opravdanosti, kao i studiju o proceni uticaja na zaštitu životne sredine u cilju početka eksploatacije minerala jadarita. Do kraja 2021. godine, u projekat "Jadar" i u geološka istraživanja, razvoj tehnologije prerade, izradu studija i pripremu projekta, biće investirano ukupno 450 miliona dolara, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Sagovornici su se saglasili da strategija saradnje između kompanije Rio Tinto i Srbije mora da podrazumeva i dugoročan doprinos razvoju lokalne zajednice, odgovoran odnos prema životnoj sredini i opštem ekonomskom prosperitetu.

- Imajući u vidu da je nalazište jadarita jedno od najvećih u svetu po sadržaju litijuma, očekujem da se u saradnji sa državom uspostavi pun lanac dodatne vrednosti, ne samo za Mačvanski okrug i grad Loznicu, već i za celu Srbiju - naglasio je predsednik.

Vučić očekuje da se, osim budućeg rudarsko-industrijskog kompleksa "Jadar", uz projekat uključe i fabrike za izradu baterija i proizvoda koji zavise od litijuma, kako bi se otvorio što veći broj novih radnih mesta.

Izvršni direktor Stausholm je naglasio da kompanija Rio Tinto ostaje posvećena izgradnji dugoročnih partnerstava.

- Kao kompanija težimo uspostavljanju odnosa uzajamnog poštovanja sa vlasnicima zemljišta, lokalnom zajednicom i Vladom Republike Srbije, ali i sa svim drugim partnerima tokom čitavog perioda poslovanja - rekao je Stausholm.

Naveo je da je kompanije spremna da sarađuje sa državom kako bi na ekonomskom planu u najvećoj meri doprinela lokalnom razvoju.

On je istakao da tim stručnjaka iz celog sveta iz oblasti geologije, rudarstva, proizvodnih tehnologija i zaštite životne sredine, radi na tome da ovaj projekat bude usklađen sa najvišim svetskim standardima, čime se postavlja baza za realizaciju velikog rudarsko-metalurškog greenfield projekta kakav je projekat "Jadar", koji u Srbiji predstavlja ukupnu investiciju vrednu dve milijarde dolara.

Sastanku su prisustvovali i predsednica Vlade Ana Brnabić, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka zaštite živote sredine Irena Vujović i savetnik predsednika Republike za investicije, Danilo Cicmil.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MILE

pre 2 godine

Sastanak od kojeg se mnogo očekuje ,verovatno nova otvaranja radnih mesta

ACO PARTIJA

pre 2 godine

Samo daj pare. Jebeš ekologiju! Koga boli kurac što ćemo srpskoj deci ostaviti zatrovanu prirodu? Pare su najbitnije!

Ivana

pre 2 godine

Litijumske baterije preko potrebno ali se sa njima dogovoriti da pri eksploataciji imamo i fabriku za proizvodnju baterija raznih namena. Malo je što koriste naše resurse i ne treba im dozvoliti izvoz.

Oliver

pre 2 godine

Predsednik ce dati sansu svakoj kompaniji, svakoj firmi koja bude zelela da saradjuje, radi i stvara u Srbiji.

zivka

pre 2 godine

Nadamo se najboljim rezultatima i dobrobitu za nasu zemlju.

Jelena

pre 2 godine

Predsednik se bori za bolju i uspesniju Srbiju

Tara

pre 2 godine

Jos jedan bitan sastanak i nadamo se novim investicijama i ulaganjima u nasu zemlju.

Teodora

pre 2 godine

Gradjani su ponosni na to sto je Srbija uspesna i cenjena u svetu

Bojana

pre 2 godine

Sacekacemo kraj sastanka,pa cemo cuti temu i epilog istog.Predsednik ce se sigurno obratiti medijima.

Milan

pre 2 godine

Srbija postaje sve atraktivnija destinacija za strane inestitore.

Arsa

pre 2 godine

Rio Tinto je ozbiljna svetska korporacija koja želi da ulaže u Srbiju.

Jelena

pre 2 godine

Kada je zemlja stabilna ona ja sve vise privlacna za privatne investitore . Dokaz je njihov dolazak koji je u poslednjih par godina, sve ih je vise!

Dragica

pre 2 godine

Macva i Macvanski okrug su okruzeni dveju rekama,gejzirom sa toplom vodom i tamo treba ulagati za razvoj turizma i boljitak kako tog dela Srbije tako i cele zemlje.

Snezana

pre 2 godine

Mnogo je vazno da se cela zemlja obnavlja i da svaki deo zemlje ima nesto sto ce narod zaposliti,najznacajiji je svakako Macvanski okrug,Bogatic...i sve do Semberije....

Sabina

pre 2 godine

Bila sam mnogo puta u Macvi,i mislim da tamo treba turisticki nesto da se izgradi.

Dragan

pre 2 godine

Uz kompaniju Rio Tinto Lozničani mogu da dobiju dobre poslove i odlične uslove. Smo da se ekološki sve odradi kako treba jer neki već evo unapred plaču.

Dragan

pre 2 godine

Zlata je vredna cista okolina i nema cenu! Inače projekat je dobar i biće to dobro za sve a ponajviše za meštane.

Dragan

pre 2 godine

Očuvanje životne sredine je od bitnog značaja i zato treba na tom polju u buduce i te kako raditi. Inače projekat Jadar je budućnost Srbije.

Dragan

pre 2 godine

Spremni smo da dočekamo svaku kompaniju ali moraju da se ispune važni ekološki standardi.

Natalija

pre 2 godine

Strane investicije su jako znacajne, jer ne samo da predstavljaju odraz poverenja stranih investitora u nas potencijal i stabilnost, vec obezbedjuje i nova radna mesta, privredni rast i razvoj! Nezaustavljivo se razvijamo u svakom segmentu na svim poljima.

Petar

pre 2 godine

Pratili smo danasnji sastanak predsednika Vucica.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija