• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D - B. S

02.06.2021

23:30

HRABRA IZJAVA NAJVEĆE KOMPANIJE ZA HRANU! "Nestle" priznao da ono što prodaje NIJE ZDRAVO!

Informer DN

Politika

HRABRA IZJAVA NAJVEĆE KOMPANIJE ZA HRANU! "Nestle" priznao da ono što prodaje NIJE ZDRAVO!

Podeli vest

Najveća svetska kompanija za hranu "Nestle" prodaje više od 60 odsto proizvoda koji ne ispunjavaju standarde zdrave hrane!

 

Dokument koji ovo potvrđuje "procurio" je iz najvišeg menadžmenta ove kompanije. U tekstu objavljenom u "Fajnenšel tajmsu" navodi se da čak 70 odsto hrane i 96 odsto pića nije zdravo. Veliki broj ovih nezdravih proizvoda nalazi se i na srpskom tržištu, a ono što se može naći u svakom srpskom domaćinstvu su žitarice, čokolade, bombone i razni napici koje jedu i piju uglavnom deca!
Kompanija "Nestle" u Srbiji priznala je da je preostalo mnogo stvari koje bi trebalo uraditi na putu ka rešavanju ovog problema i da će nastojati u tome da uvedu pozitivne promene kako bi njihova hrana bila bolja.

- Naša kompanija radi na projektu širom sveta kako bi unapredila strategiju pravilne ishrane i zdravlja. Značajno smo smanjili šećere i natrijum u našim proizvodima u poslednje dve decenije, oko 14 odsto samo u poslednjih sedam godina. Poslednjih godina lansirali smo hiljade proizvoda za decu i porodice koji ispunjavaju kriterijume uravnotežene ishrane - kažu u "Nestleu".

Oni dodaju i da rade i na pojednostavljenju spiska sastojaka na deklaracijama kako bi potrošačima olakšali razumevanje sadržaja njihove hrane.

- U regionima u kojima nedostaju važni sastojci u svakodnevnoj ishrani nudimo hranu i piće obogaćene gvožđem, jodom, vitaminom A i cinkom. Takođe, povećavamo ponudu hrane i pića baziranih na biljkama. Nedavno smo uveli i strože nutricionističke kriterijume za hranu i piće koja se prodaju deci uzrasta od šest do 12 godina (npr. deci ne stavljamo u promet slatkiše, keks ili sladoled) - kažu u "Nestleu".

Nutricionista Jovana Srejić ističe da se i inače zna da ovi proizvodi sadrže veliku količinu šećera i da to nije dobro za zdravlje, posebno dece.

- Ne samo da njihovi, već i proizvodi drugih proizvođača imaju velike količine šećera i dosta aditiva koji su loši po zdravlje. Kada je šećer u pitanju, poznato je da on obara funkciju imunog sistema, menja pažnju i koncentraciju, a ovo se posebno odnosi na decu i zato roditelji treba da budu posebno pažljivi. Ove proizvode svakako treba izbegavati. Ono što nadležni treba da urade jeste da jasno stave kolika je maksimalna doza šećera koji možete da unesete mada kada je ova namirnica u pitanju, nema gornje granice. Nijedna količina šećera nije dobra - izričita je Srejićeva.

Sve kompanije treba da izađu sa svojim podacima!

Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže da je "Nestle" dao vrlo hrabru i odgovornu izjavu.

- Nismo iznenađeni ovakvim rezultatima, jer nismo sigurni da li postoji jedna kompanija koja poštuje sve ove stroge propise i nemoguće je ispunjavanje svih zacrtanih kriterijuma. Propisi u vezi nutricionizma redovno se ažuriraju i jako su strogi i nisu obavezujući. Jako bismo voleli da sve kompanije izađu sa svojim podacima i bojimo se samo da niko ne bi ispunio stroge kriterijume koji su povezani sa zdravim načinom ishrane - kaže Nikolić.

Foto: Informer DN

On dodaje da je dobro da se konstantno smanjuju "štetni" sastojci, kao i da se potrošači obaveštavaju o tome:

- Bitno je da potrošači budu jasno informisani o unosu svih materija i sami donesu odluku. Dobar pomak ka tome jeste nutriskor, odnosno "semafor" sa jasnim obeležjima na deklaraciji u vidu boja.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija