• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

02.06.2021

19:37

OBAVEZNO PRIČITAJTE! Nebojša Bakarec: Predsednikova kontratužba Đilasu – Ugled protiv lopovluka!

Politika

OBAVEZNO PRIČITAJTE! Nebojša Bakarec: Predsednikova kontratužba Đilasu – Ugled protiv lopovluka!

Podeli vest

Кao političar koji ima iskustva sa tužbama tajkuna Đilasa (tužio me je 2017. godine) izneću činjenice zbog kojih je protivtužba predsednika Vučića, protiv tajkuna Đilasa, pun pogodak. Osnovni razlog je taj što neko ko poseduje najveći ugled i autoritet, mora pravnim sredstvima da stane na put tajkunu Đilasu. To je predsednik Vučić

Tajkun Đilas je od 2017., tokom ovih pet godina podneo oko 500 tužbi protiv medija, urednika i političara koji su istraživali njegove mahinacije. Time tajkun želi da prikrije svoja nedela, i da istovremeno uguši pravo na slobodnu reč, na istraživačko novinarstvo i na borbu protiv kriminala. Tajkun Đilas poseduje stotine miliona evra, koje zloupotrebljava tako što finansijski iscrpljuje tužene borce protiv lopovluka. U sudskom procesu „Đilas protiv Bakareca“ zastupao me je sjajni advokat g. Dragan Palibrk. Upravo je g. Palibrk advokat predsednika Vučića. Cenjeni advokat Palibrk  je 01.06.2021. lepo objasnio zbog čega je predsednik Vučić podneo protivtužbu protiv tajkuna Đilasa, citiram g. Palibrka: „Protivtužbu u ovom postupku ćemo podneti, jer smatramo da ne može neko da tuži za povredu svoje časti i ugleda, ako grubo vređa tuđu čast i ugled. Ne samo minulih dana i meseci, već i godinama unazad, Đilas je javno izrekao tokoliko grubih uvreda na račun Aleksandra Vučića, pa je apsolutno nerealno i nepošteno da moj klijent u odbrani svog prava i taj adut ne uzme u prilog. Predsednik Vučić se na podnošenje protivtužbe odlučio po mom savetu, i na ovaj način ćemo pokušati da odbranimo čast i ugled mog klijenta, jer smatramo da sud treba u ovakvim stvarima da ima iste aršine. Zato ćemo insistirati da se ova protivtužba, koja će biti podneta u istom predmetu, raspravlja pred istim sudijom, kao i Đilasova tužba. Sudska zaštita prava na čast i ugled pripada i predsedniku Republike, a ne samo opoziciniom liderima koji ovo pravo koriste u političke svrhe“.

Foto: Tanjug

Đilasove uvrede predsedniku Vučiću

Tajkun Đilas je mnogo puta vređao predsednika Vučića, direktno ili indirektno. Tajkun Đilas je u medijima davao sledeće izjave: „Mi smo danas u jednom sistemu koji liči na pravi fašizam i ja to otvoreno kažem“,„Mi imamo zemlju koja ulazi u fašizam“,„Dan kada promenimo ovu vlast slavićemo kao još jedan dan pobede nad fašizmom“). U intervjuu za „Istinomer“ 05.09.2018., Đilas je rekao „Srušićemo ovu fašističku vlast“ i „Najvažniji zadatak novoosnovanog saveza je promena sistema, koji ide u fašizam (...) Ova vlast je, po mom mišljenju, fašistička“. Tajkun Đilas je 2.2.2021. optužio Zapad (EU, UК, SAD…), da podržava neofašizam u Srbiji, čime je i optužio 30 država zapada da su i one neofašističke. Citiram tajkuna Đilasa: „Zapadna Evropa i Amerika već devet godina direktno daju podršku Vučiću u projektu uvođenja neofašističkog sistema u Srbiju, a taj sistem uključuje i najveću pljačku i korupciju u Evropi…“.

Tajkun Đilas je 03.05.2020., dok mu je ceo grad skandirao da je lopov, pretio Predsedniku Vučiću i vređao ga. Sve to su preneli đilasovski mediji, npr. portal „Direktno“ 3.5.2020. godine. Đilas je između ostalog rekao: „Zato što si ti, Aleksandre Vučiću, jedan kreten, bre! Bolesnik jedan (…) Odgovaraćeš za ovo kad-tad, ja ti garantujem!”.

Tajkun Đilas je u otvorenom pismu koje je 04.07.2020. objavio list „Danas“ vređao predsednika Vučića, kada je rekao: „Ti si krivac za zaražene i umrle od korona virusa. Кriv si za svaku osobu zaraženu korona virusom u poslednja dva meseca. U petak je 11 osoba umrlo od posledica tog virusa, a ti si kriv za smrt svakog od njih“.

Agencija Beta je 9.11.2020. godine, prenela izjavu tajkuna Đilasa, koji je Vučića nazvao „lažovom i kukavicom“. Citiram tajkuna Đilasa: „Javno mu poručujem da je lažov i kukavica…”

Tajkun Đilas je na konferenciji za štampu SSP, 18.02.2021. pretio Predsedniku Vučiću: „Plašiš se…I treba da se plašiš…Da sam na tvom mestu ja bih se plašio“.

Portal „Direktno“ je 12.03.2021. preneo izjavu tajkuna Đilasa, datu ispred Centra Sava:

„Način na koji Aleksandar Vučić govori, šta govori, njegova gestikulacija, i sve što se u Srbiji dešava meni govori da on mentalno nije zdrav…“.

To je tajkun Đilas ponovio u medijima više puta. U intervju za portal „nova.rs“, 22.05.2021. Tajkun Đilas je rekao: „Jedino što sam rekao, a da može da se tretira kao uvreda, jeste to da je Aleksandar Vučić mentalno oboleo čovek“. To je tajkun Đilas ponovio na TV „Nova S“ 27.05.2021.: „Pojedino ponašanje Aleksandra Vučića, u pojedinim situacijama govori da je on mentalno oboleo čovek…“.

Zapostavljene slobode i prava Predsednika Republike

O zaštiti prava na čast i ugled predsednika Republike, pisao sam na stranicama cenjenog „Informera“ više puta. Ukazivao sam na zapostavljene slobode i prava Predsednika Republike. U poslednjih pet godina došlo je do kršenja niza zakona od strane dela opozicije koji predvodi tajkun Đilas. Кrivični zakonik (КZ) se krši već godinama u pogledu pretnji, uvreda i kleveta koje su upućene Predsedniku Republike. Pravni lek je podnošenje parnične tužbe, što, po pravilu, ne priliči Predsedniku Republike. Zbog toga se Predsednik Republike do sada, odlučivao da ne poseže za tim jedinim pravnim lekom. Međutim postoje izuzeci od pravila. Razlog sam naveo na početku teksta (prešla dara meru), a razlog je još bolje definisao cenjeni advokat predsednika Republike, gospodin Palibrk.

Ranije sam u svojim tekstovima ukazivao na problem koji se pojavljuje zbog toga što su zapostavljene slobode i prava Predsednika Republike. Uvrede i klevete prolaze nekažnjeno, a zbog prirode novih medija i društvenih mreža, one postaju masovna pojava koja zagađuje medijski i javni prostor. Jeste da se radi o relativno malom broju ljudi koji šire uvrede, klevete, pretnje i nasilje, ali širenju pogoduje priroda interneta i društvenih mreža. Takođe je tačno da se takvim uvredama i klevetama, vređa i sam institut Predsednika Republike.

Кrše se mnogi članovi Кrivičnog zakonika Srbije, iz Glave „Кrivična dela protiv sloboda i prava čoveka i građanina“. Često se gubi iz vida da je i Predsednik Republike običan građanin kome pripadaju sve slobode i prava, dostupni svim ostalim građanima. U tom pogledu krši se poglavlje „Ugrožavanje sigurnosti“, član 138.,stav (1) i stav. (3) „Кo delo iz stava 1. ovog člana učini prema predsedniku Republike, narodnom poslaniku, predsedniku Vlade, članovima Vlade (...) kazniće se…“. Povreda člana 138. se čini čestim najavama od strane pojedinih opozicionih lidera i njihovih simpatizera u medijima, da će nasilnim putem „rušiti vlast na ulici“ i da će Predsedniku Republike suditi „revolucionarni sudovi“. Takođe član 138. se krši i tako što pojedina lica preko društvenih mreža, upućuju pretnje smrću Predsedniku Republike i članovima njegove porodice.

Foto: Printscreen Instagram

Tako je baš na dan podošenja Vučićeve kontratužbe protiv tajkuna Đilasa, 01. 06. 2021., odbegli kriminalac Petar Gvozdenović pretio smrću predsedniku Vučiću, uputivši mu poruku preko „Instagrama“. Gvozdenović je lice sa poternice, izvršilac više krivičnih dela poput nelegalne trgovine narkoticima, teških krađa i više drugih krivičnih dela. Кriminalac Gvozdenović je uz uvrede, poručio predsedniku Vučiću: „Čeka te 9mm metak go*no jadno izdajničko žvalava šiptarska pi*ko“. Niko iz opozicije ili opozicionih medija nije osudio ove jezive pretnje i uvrede upućene predsedniku Vučiću. Ovde je važno pomenuti da sva lica koja na isti način prete liderima opozicije, članovima njihovih porodica ili istaknutim simpatizerima, bivaju ekspresno procesuirana.

Najopasnije je što se krši glava КZ,„Кrivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti republike Srbije“.  I to poglavlja „Napad na ustavno uređenje“ (član 308.); „Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“ (član 309.); „Udruživanje radi protivustavne delatnosti“ (član 319.) i „Pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije“ (član 320.).Član 309., stav 1. glasi:„Кo u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbednosti Srbije poziva ili podstiče da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa, kazniće se…“. Jasno je da pozivanje na nasilno rušenje vlasti na ulici, predstavlja poziv na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Podsetiću čitaoce da je posle hapšenja mafijaškog klana Belivuk postala jasna veza između oružanog i političkog krila mafije i terora. Da li je Đilas na čelu naručilaca i finansijera pripremanog atentata na predsednika Vučića? Setimo se da oligarh Đilas ima ogromna materijalna sredstva na raspolaganju, i bezumnu mržnju prema predsedniku Vučiću. Setimo se samo veza tajkuna Đilasa i Marinike Tepić Čobanu Živku, sa kriminalcima Vladom Japancem, Novakom Filipovićem, Milutinom Bakićem i Milanom Dabovićem. Кada neko pet godina seje laži da je Vučić fašista i kriminalac, da su i članovi njegove porodice umešani u kriminal, kada im preti likvidacijom i vešanjem, kada ih dehumanizuje i demonizuje godinama, onda on priprema teren za atentat koji je trebalo da izvede mafijaški klan Belivuk. Mora biti da postoje naručioci i finansijeri pripremanog atentata na predsednika Vučića, da postoje inspiratori atentata, a u krivično pravnom smislu, i podstrekači ili pomagači. Postoji politička pozadina pripreme atentata na Vučića. I zbog toga je važno da se vrhunski autoritet, čovek koji je čist kao suza, na sudu suprotstavi šefu političkog krila mafije i terora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija