• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug / Informer

06.06.2021

12:41

UST: Krajnje je vreme za izmenu Ustava!

Politika

UST: Krajnje je vreme za izmenu Ustava!

Podeli vest

U susret sutrašnjoj sednici Skupštine Srbije, na kojoj će se poslanici izjasniti da li su za promenu Ustava u oblasti pravosuđa, Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) poručuje da je krajnje vreme da se, nakon višegodišnjih rasprava i polemika, usvoje ustavni amandmani

- Sada je vreme da se donese samo jedna odluka - da li će Republika Srbija, u skladu sa svojim obavezama i na osnovu rešenja koje je odobrila Venecijanska komisija, izmeniti Ustav ili ne - navodi se u saopštenju Upravnog odbora UST.

Pozive dela strukovnih udruženja i nevladinih organizacija da se zastane sa izmenom Ustava, da se ne menja Ustav ili da se ponovo otvori javna rasprava, UST vidi kao "ogoljenu opstrukciju" i obesmišljavanje godina koje su utrošene na izradu amandmana koji bi svojim kvalitetom zadovoljili evropske standarde.

UST smatra da su najglasniji u tome najveći kritičari postojećeg Ustava, koji su godinama tvrdili upravo da on omogućava politički uticaj na pravosuđe, realizujući pritom niz projekata kako bi stručnoj i široj javnosti ukazali da Ustav mora da se menja.

UST podseća da je Srbija Akcionim planom za Poglavlje 23 i Nacionalnom strategijom reforme pravosuđa, predvidela i izmenu Ustava, te da je javna rasprava o konkretnim rešenjima počela još 2017. godine i rezultirala amandmanima koji su dobili ''zeleno svetlo'' Venecijanske komisije.

- Bez obzira na napred navedeno, polemika se nastavila do današnjeg dana, dodatno osnažena slanjem predloga za izmenu Ustava u Narodnu skupštinu Republike Srbije i sledstvenim javnim slušanjima. Svaki relevantan činilac u oblasti pravosuđa, od državnih institucija, preko strukovnih udruženja i nevladinih organizacija, do zainteresovanih pojedinaca, imao je priliku i rekao je sve što je imao na temu amandmana, što tokom javnih rasprava, što u pismenim primedbama - smatra UST.

Napominje da su pojedine organizacije, koje se zalažu za kompletnu opstrukciju postupka izmene Ustava u oblasti pravosuđa, samo tokom 2020. godine ukupno od donacija, dotacija i subvencija ostvarile prihod od 97.845.000 dinara.

Dobijena sredstva su, kako tvrdi UST, utrošile gotovo u potpunosti za vreme pandemije kovida, tokom koje je bilo nemoguće organizovati okrugle stolove, konferencije, godišnje skupštine i savetovanja...

- Zbog toga, UST poziva da se napravi jasna distinkcija interesa Republike Srbije i svih njenih gradana, u odnosu na interese nevladinih organizacija i njihovih donatora, te da se bez odlaganja nastavi sa izmenom Ustava Republike Srbije u oblasti pravosuđa i dozvoli građanima da daju poslednju rec na referendumu - navodi UST u saopštenju.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija