• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ - J. MARKOVIĆ

12.06.2021

19:39

OTKRIVAMO! BAJDEN ZAPRETIO KURTIJU!? Ako se Amerika povuče sa Kosova, Srbi su za 48 sati na Prokletijama!

Politika

OTKRIVAMO! BAJDEN ZAPRETIO KURTIJU!? Ako se Amerika povuče sa Kosova, Srbi su za 48 sati na Prokletijama!

Podeli vest

Amerikanci diplomatskim kanalima poslali jasnu poruku Aljbinu Kurtiju da mora da krene u ozbiljne pregovore sa Beogradom, a ako nastavi da se inati, mogao bi da ostane bez podrške Vašingtona

Američki predsednik Džozef Bajden ozbiljno je diplomatskim kanalima zapretio premijeru lažne države Kosovo Aljbinu Kurtiju da bi mogao da ostane bez podrške SAD ukoliko nastavi da odbija pregovore sa Beogradom, prenose odlično obavešteni diplomatski izvori Informera.
 

Kako saznajemo, Amerikanci od Kurtija traže da odmah prestane da uslovljava i izbegava dijalog u Briselu, a ako to ne učini, Vašington će najozbiljnije razmisliti o kompletnom povlačenju sa Kosova!
 

'Ako se SAD povuku, Srbi će za 48 sati doći do Prokletija', glasi šokantna poruka koja je stigla u Prištinu.
 

Ne priznajemo lažnu državu

Ne interesuje me šta pričaju u Prištini. Ako misli da dolaze u Brisel po nezavisnost Kosova, ne moraju ni da putuju
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije



Tajna depeša
Naši diplomatski izvori prenose da su Bajden i njegova administracija rešeni da se dijalog u Briselu u utorak, 15. juna, 'maksimalno uspešno nastavi'.
- Amerikanci su poslali zahtev Kurtiju da se hitno uozbilji i nastavi dijalog sa Beogradom. Jasno mu je poručeno da mora da prestane sa uslovljavanjima i zahtevom da Beograd prvo prizna Kosovo i izvini se za 'genocid'... Ovaj zahtev SAD ne treba mnogo da čudi, jer je Vašington slične poruke i ranije upućivao prištinskim političarima - kaže naš sagovornik.


I dok juče niko zvanično nije želeo da komentariše naša saznanja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da naredni dani neće biti nimalo laki za državu.
- Ne interesuje me šta pričaju u Prištini. Mogao bih da budem ozbiljan i da, bez šale, kažem: Ako mislite da dolazite po stvari o kojima govorite, ako mislite da će Srbija da vas prizna, ne morate ni da putujete... Nastavak dijaloga veoma je važan, ne samo zbog EU već i zbog toga što se time spuštaju tenzije i unapređuje bezbednost Srba na Kosovu. A da će biti jednostavno u Briselu, pa neće nikome! Albanci dolaze da naprave svoj šou, a mi da budemo ozbiljni i posvećeni dijalogu - rekao je Vučić.

Kurti provocira, Ana ga pokopala

Aljbin Kurti juče je na Samitu Zapadnog Balkana, kome prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić, zatražio da se redefiniše CEFTA sporazum u kome bi 'Kosovo' bilo tretirano kao država, pozvavši Beograd da prizna lažnu državu. Premijerka Brnabić odmah je odgovorila da aktuelni format dobro funkcioniše jer 'Kosovo' ne priznaje pet članica EU i ono nije članica UN. Ovo je Kurtija iznerviralo, pa je upitao:

'Šta ćete da uradite, je l' hoćete da nas okupirate?", na šta mu je Brnabićeva odgovorila:
- Kako mislite da okupiramo sopstvenu teritoriju?
Kurti posle toga više nije imao šta da kaže.


Da se, ipak, nešto ozbiljno sprema i da postoje američki pritisci na Prištinu posredno potvrđuje lider DPK Enver Hodžaj, koji je pozvao Kurtija da svoj odlazak u Brisel uslovi zahtevom da se Srbija izvini za 'genocid'.
- Ako se Srbija ne izvini do 15. juna za genocid počinjen na Kosovu, Aljbin Kurti ne bi trebalo da sedi na sastanku sa Vučićem - naglašava Hodžaj.

Da se ja pitam

NIKOLA SELAKOVIĆ
ŠEF DIPLOMATIJE

Srbija je posvećena nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Dijalog je jedini pravi put za postizanje održivog kompromisnog dogovora.


Dovoljan je poziv
Komentarišući sve ove navode, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan kaže da SAD mogu da nateraju Prištinu da radi kako oni žele, ukoliko to zaista hoće da urade.
- Na Prištinu ne mora da se vrši nikakav pritisak, dovoljan je samo jedan telefonski poziv iz Vašingtona. Sada je jako važno kako će se postaviti SAD i EU u nastavku dijaloga. Nastavak pregovora je neophodan, a ukoliko do njega ne dođe, pitanje je ko će biti krivac, jer će neki centri moći na Zapadu sigurno pokušati da za sve okrive Srbiju. Mislim da bi sve lakše bilo da je Tramp ostao predsednik SAD, jer Bajden ima staru strategiju u vezi sa Kosovom, koju će teško promeniti. Ipak, moramo se boriti - ističe Karan.
 

Kazna za svakog ko ruši mir na Balkanu

Američki predsednik Džozef Bajden prekjuče je potpisao uredbu o sankcijama, kojom se ova vanredna mera proširuje i na Zapadni Balkan.

Ovim dokumentom nalažu se sankcije za svakog ko direktno ili indirektno preti miru, bezbednosti i stabilnosti bilo kog područja ili države na Zapadnom Balkanu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ssss

pre 2 godine

koj diplomat srbski ili ruski te prlave igre odamno su naucili Albanci

zzz

pre 2 godine

iz rubrike nije se desilo. pa nisu ameri na kosovu zbog albanaca vec zbog sebe..

DEDA RAKA

pre 2 godine

Otgla se kuca- počela da laje a gazda se odlučio da joj više ni kosku ne daje .

lokman

pre 2 godine

zato je informer kralj novina ne prostoru ex jugoslavije

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59