• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

11.06.2021

07:00

E, OVO JE LUDILO MOZGA! AMERI TRAŽE POŠTOVANJE REZOLUCIJE 1244 - ZNAČI KOSOVO JE U SRBIJI! Šta reći, šta se dešava u Vašingtonu?!

Politika

E, OVO JE LUDILO MOZGA! AMERI TRAŽE POŠTOVANJE REZOLUCIJE 1244 - ZNAČI KOSOVO JE U SRBIJI! Šta reći, šta se dešava u Vašingtonu?!

Podeli vest

Amerika nek prvo sebe pogleda u ogledalo i vidi u čemu je sve prekršila Rezoluciju 12 44 svojim ponašanjem na KiM i priznanjem lažne države, pa tek onda da donosi uredbe o sankcionisanju onih koji, kako su istakli, „ugrožavaju primenu bilo kog sporazuma o regionalnoj bezbednosti, miru, saradnji ili međusobnom priznanju uključujući i Rezoluciju 1244

Ovo je komentar dugogodišnjeg diplomate pri Ujedinjenim nacijama Vladislava Jovanovića na novu uredbu koju je doneo Vašington, a u kojoj se traži sankcionisanje svih koji su umešani u „kršenja ili akcije" kojim se opstruiše sprovođenje međunarodnih sporazuma povezanim sa Zapadnim Balkanom".

- Mi ni ne znamo više koje je pravo lice Amerike. Čini se da ih ima više. Postoji jedno lice koje treba da se ogleda u ogledalu međunarodnog prava jer je ono ogledalo za sve nas.  A to što pokušava nekim svojim odlukama i uredbama da menja međunarodno pravo i činjenice o Kosovu nešto je na šta Amerika ne sme da se poziva jer je od njenog tumačenja moćnije - međunarodno pravo - kaže Jovanović. 

Rezolucija 1244 u ogledalu Amerike

Organizacija Ujedinjenih nacija je, naglašava on, definisala međunarodno pravo u svojoj Povelji, a Amerika kao stalni član SB UN bi da uzme „stvari u svoje ruke".

- Nisam mnogo uveren da je američki Kongres kada je donosio ovu uredbu uopšte imao u vidu Povelju UN i obaveze koje Amerika ima prema UN i njenim odlukama. Deluje kao da ne postoji ništa što njih obavezuje prema UN i da sami mogu da uređuju politiku na Balkanu kako oni hoće - ističe Jovanović.

BUGARSKA NA NOGAMA, MIG 29 OBORIO NATO TOKOM VEŽBE?! Komšije traže referendum o izlasku iz Alijanse, ZA OVO NEMA OPROSTA?!

Amerika je, kako ističe naš sagovornik, obavezujuću rezoluciju SB UN 1244 prekršila i to u glavi sedam, po kojoj su sve države članice i države koje nisu članice i svi entiteti širom zemljine kugle obavezni da se pridržavaju tog dokumenta, pod pretnjom upotrebe sile.  

- A šta je uradila Amerika?! Pre svega svojim delovanjem nije obezbedila punu bezbednost za povratak proteranih Srba sa Kosova i Metohije. Vratilo se samo nekoliko hiljada od 250.000 proteranih, a i oni koji su se vratili izloženi su zlostavljanju, paljenju kuća i tako dalje - napominje Jovanović.

Priznanje, vojska…

Druga stavka koje je prekršena, tiče se povrataka do 1.000 pripadnika srpske policije i carinika na Kosovo i Metohiju radi obezbeđivanja administrativnih prelaza i zaštite srpskih manastira.

- Oni su to preneli u ruke komandanata Kfora da o tome odlučuju, drugim rečima, taj povratka srpske policije zavisi od njihove dobre volje. To nisu smeli da urade jer Rezolucija obavezuje ko će to da izvrši, a ne da se prepusti diskrecionoj oceni komandantu Kfora. Ove dve ključne stvari iz Rezolucije 12 44 nisu ni pokušali da izvrše - podseća naš sagovornik.  

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Rezoluciju su prekršili i time što nije ispoštovana tačka po kojoj je Kfor jedina oružana snaga koje može da bude prisutna na Kosovu.

- Umesto toga oni su u međuvremenu formirali tzv bezbednosne snage Kosova i sada ih  naoružavaju i pretvaraju u vojne snage. Najgore kršenje ovog dokumenta odnosi se na jednostrano proglašavanje nezavisnosti tzv države Kosovo od strane grupe Albanaca u njihovoj lokalnoj Skupštini. To se suprotstavlja sa ključnom odredbom Rezolucije 12 44 koja na dva mesta potvrđuje suverenitet Srbije nad Kosovom i Metohijom dok se ne  nađe konačno rešenje - ističe Jovanović.

Političkog rešenja još nema

To konačno političko rešenje, podseća naš sagovornik, nije nađeno, a jednostrano proglašena nezavisnost Kosova je munjevito skoro istog trenutka priznata od strane Amerike, Francuske i Velike Britanije koje su stalne članice SB UN i potpisnice i garanti sprovođenja Rezolucije 1244.

DODIK SE IGRA "GLAVOM", PORUKA AMERIMA JE BRUTALNA! Bajdenova pravila ne mogu ništa poravnati, SRBI IMAJU DVE DRŽAVE - SRPSKU I SRBIJU!

- Na bazi svega toga oni vrše neodobreni pritisak od strane UN na Srbiju da prizna takozvanu državu Kosovo i novu realnost koja je protivzakonita realnost i da kroz ovaj dijalog traže uzajamno priznanje kao rešenje. Sve je ovo suprotno duhu i slovu Rezolucije 1244 -  zaključuje on.

Jovanović kaže da ga sve ovo navodi na to da nema jasne slike šta je i ko je Amerika i šta ona u stvari hoće. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 2 godine

Ameri su jedna licemerna g....! Pa ajde, neka poštuju rezoluciju 1244!

Vatro Marx

pre 2 godine

Srbija kao i uvijek nemoze dopustiti svoje tlo. Russija kako odluci Srbija znaci pridrzavat se 1244, Zapad je prinudjen da se pridrzava SB UN jer drugog izlaza nema. Russija i Kina, ne dozvoljava de se predaje prako 1244. Zapad mora da se odrekne svojim fanatizmom opasnost je za cijelu EU. Paes Basko, Catalina, Comunidad Valenciana, Palma de Mallorca, Belgiju su takodje nemiri, separatista Korsika. Bijo je cilj da Srbiju i Kosmet bombardiraju, da se izivljsvaju nad malim narodom i pokazu nijhovu jacinu. Zahvalnost Russije i Kine za Srbiju nece biti visez zime.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija