• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.06.2021

12:11

KADA SRPSKA CRKVA I DRŽAVA ZAJEDNO RASTU, TO JE NAJBOLJE ZA NAŠ NAROD! KO TO NE RAZUME, NE ZASLUŽUJE DA VODI DRŽAVU! Vučiću uručen orden Eparhije vranjske Prepodobni Prohor Pčinjski! Foto/Video

printscreen RTS

Politika

KADA SRPSKA CRKVA I DRŽAVA ZAJEDNO RASTU, TO JE NAJBOLJE ZA NAŠ NAROD! KO TO NE RAZUME, NE ZASLUŽUJE DA VODI DRŽAVU! Vučiću uručen orden Eparhije vranjske Prepodobni Prohor Pčinjski! Foto/Video

Podeli vest

Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog, koji se nalazi 30 kilometara južno od Vranja, danas obeležava 950 godina postojanja i sedam vekova od upokojenja kralja Milutina, koji ga je u 14. veku obnovio. Arhijerejsku liturgiju od 9 služio je patrijarh Porfirije, a od 12 časova se održava svečana akademija kojoj prisustvuju patrijarh Porfirije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i 15 arhijereja SPC i ostalih pomesnih crkava

Obeležavanje značajnog jubileja počelo je liturgijom koju je služio patrijarh Porfirije, uz sasluženje arhiepiskopa SPC, u prisustvu velikog broja vernika.

U besedi koju je održao tokom liturgije, patrijarh Porfirije pozvao je sve na jedinstvo u Hristu ističući da će nam samo ukoliko budemo jedinstveni biti zdravo i selo i grad i država.
12.39 - Govor predsednika Vučića

- Nisam neko ko inače žudi za nagradama, ali mnogo znači ovaj orden. Ovaj orden mi mnogo znači jer mi se čini da kada srpska crkva i srpska država zajedno rastu, tada je najbolje našim građanima. Onaj ko to ne razume, a vodi državu, ne zaslužuje da je vodi i ne moze da je vodi uspešno. Nikada u istoriji nismo uradili toliko za naše crkve, manastire, bratstva i sestrinstva, ali znam i da to nije dovoljno- rekao je Vučić.

- Moramo da radimo još više da se borimo još više i da budemo još uspešniji. Posle ordena Svetog Save jedini sam srpski predsednik koji je primio taj orden u istoriji i mnogo mi znači jer je neko primetio koliko se borimo.

Uz orden koji je primio istakao je i da je dobio obavezu više.

- Devet i po vekova su obaveza i odgovornost, naša je obaveza da narodu koji živi ovde da obezbedimo opstanak i da uradimo sve ono što smo izgubili u pretohodnih 30 godina. Da pokrenemo fabrike, da bujanovačka banja bude mesto gde će se okupljati ljudi iz cele Srbije, da mladi žive ovde - kazao je predsednik.

 

 

- Zbog ovog ordena, dobio sam obavezu više, za mene je važno i da vam kažem da uprkos teškim vremenima i silnim pritiscima, od strane albanskih političara, uprkos njihovim pretnjama. Koliko sutra idem u Brisel i predvodiću našu delegaciju - rekao je Vučić.

- Obećavam da ćemo se boriti za Srbiju, da ćemo biti sluge samo svoga naroda i svoje države. Borićemo se ne tako što ćemo da im pretimo, već čvrstinom, odgovornim stavom, hoćemo da pobeđujemo, fabrikama, većim penzijama, ekonomijom, da budemo ubedljivo boljih od svih drugih, i to niko ne moiže da nam zabrani - rekao je predsednik.

- Hvala vam još jedanput na veličanstvenom ordenu, uradićemo mnogo toga, i za kraj: jedinstvo srpskog naroda nam je potrebnije neko ikada, bićemo mnogo snažniji nego što smo ikada bili, hvala vam. Živela Srbija! - rekao je predsednik na kraju obraćanja.

12.35 - Vučuću uručen orden Eparhije vranjske Prepodobni Prohor Pčinjski

Predsedniku Srbije orden Eparhije vranjske prepodobni Prohor Pčinjski uručio je episkop vranjski Pahomije.

Foto: printscreen RTS

12.10 - Počela svečana akademija, predsednik Vučić stigao u manastir

U manastiru Prohor Pčinjski počela je svečana akademija, a započela je pesmom posvećenoj svetom Prohoru Pčinjskom i himnom Srbije.

 

Proslavi jubileja manastira prisustvuju i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije Nebojša Stefanović, Tomislav Momirović, Tatjana Matić, Maja Popović, Nikola Selaković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrar Petković.

Foto: printscreen RTS

Predsednik Vučić se na Instagramu zahvalio na divnoj dobrodošlici.

 

Manastir Prohor Pčinjski

Manastir Sveti Prohor Pčinjski nalazi se na šumovitim obroncima planine Kozjak, na levoj obali reke Pčinje, u ataru sela Starac, 30 kilometara južno od Vranja, a radi kao kulturno-prosvetni centar kraja u kojem se nalazi i u sklopu njega radi bogoslovska škola, prepisivačko-iluminatorska radionica, a organizovano se uči ikonopisački zanat.

Prema predanju, podigao ga je u 11. veku, odnosno 1070. godine, vizantijski car Roman Diogen u znak zahvalnosti Svetom Prohoru Pčinjskom „Mirotočivom", koji mu je prorekao da će postati car.

U sastavu srpske države je od kada je Stefan Nemanja u ratovima sa Vizantijom između 1180. i 1190. godine osvojio oblast Vranja.

Dolaskom Osmanskog carstva u Srbiju završava se razdoblje prosperiteta za manastir, u kome je bio i snažan duhovni i kulturni centar srednjovekovne srpske države.

Foto: printscreen RTS

Prema nekim izvorima, knez Lazar Hrebeljanović podigao je spoljnu pripratu, ispred Milutinove crkve, isto kao i u Hilandaru, a predanje kaže i da je knez, na putu za Kosovo Polje tu pričestio i vojsku.

Postoji nekoliko zapisa koji svedoče o velikom stradanju manastira 1817. godine, kao i o tome da je u srpsko-turskim ratovima 1876 - 1878. godine, manastir bio jedan od važnih centara ustanka.

Na meti Bugara našao se tokom oba svetska rata i 1915. i 1941. godine.

Stavljen je pod zaštitu Zakona, kao spomenik kulture 1950. godine, a 1979. godine proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Sveobuhvatna revitalizacija manastira, čiji je kompleks drugi po veličini u SPC, počela je 1986. godine.

Pored potpune obnove Vranjanskog konaka, tada su realizovani i najneophodniji radovi na hramu i ostalim objektima u kompleksu, uljucujuci i staru vodenicu.

Uređeni su porta i veliki prostor ispred manastira, kao i minihidroelektrana sa akumulacijom kako bi se izbegla svaka vrsta zagađenja.

Poslednji je rekonsturisan Kraljev konak, koji je izgoreo u požaru 2014. godine.

Tokom ratnih sukoba na tlu SFRJ bio je utočište izbeglica iz Hrvatske i sa Kosova i Metohije.

U manastriru se nalaze i mošti Sv. Prohora i to u maloj pokloničkoj kapeli, a iz njih već skoro ceo milenijum izvire čudotvorno miro.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vns

pre 2 godine

Ne preteruj sa komentarima....bićeš nagrađen svakako...

VNS

pre 2 godine

Ja predlažem da se preCednik proglasi za živog sveCa....on je moj bog,moje sve...volim ga kao majku i oCa zajedno puta sto...

Privatizovali crkvu

pre 2 godine

Niti imamo Crkvu, niti imamo Drzavu!

Nemanja

pre 2 godine

Država i crkva se uvek moraju poštovati, podržavati i saradjivati. Na tome počiva svaki uspeh jedne zemlje.

Ivana

pre 2 godine

Divan gest našeg predsednika Včića koji zaista radi savršeno za našu državu i njene građane. Srbija se danas cela razvija i gradi, nijedan predsednik do sada nije radio za narod i državu. Srbija se danas cela razvija i gradi. Hvala predsedniče na svemu.

Vesna3112

pre 2 godine

Vucic je zasluzemo dobio ovaj orden, za sve sto je ucinio i pomogao srpskom pravoslavlju

Vesna3112

pre 2 godine

Velika je cast imati ovakvu istoriju i ove manastire

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija