• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

14.06.2021

08:18

KURTIJA PODRŽAVA ZAPAD, NIKO NE REAGUJE NA PROVOKACIJE, UVREDE I PRETNJE! LAŽNO KOSOVO JE NJIHOVO ČEDO! Video

printscreen RTS

Politika

KURTIJA PODRŽAVA ZAPAD, NIKO NE REAGUJE NA PROVOKACIJE, UVREDE I PRETNJE! LAŽNO KOSOVO JE NJIHOVO ČEDO! Video

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže za RTS da delegacija Beograda na dijalog u Briselu ide da se bori jer je to, kaže, jedino mesto gde možemo da razgovaramo. Od početka godine do danas bilo je više od 60 incidenata na KiM

Petar Petković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da Priština generiše "užasno tešku" atmosferu pred nastavak dijaloga u Briselu.

Cilj svega toga, prema njegovim rečima, jeste da se potkopa dijalog i izvrši pritisak na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića.

"Imate veliki pritisak na Beograd i Vučića, a sa druge strane veliku podršku od strane zapada prema Kurtiju koji se ponaša tako da niko na zapadu ne reaguje na provokacije, uvrede, pretnje jer je Kosovo čedo zapadnih sila i da ga ne treba kritikovati i kad pogreši, a Beograd treba", naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Naša delegacija, kako kaže, ide u Brisel da brani poziciju Beograda.

"Vučić je juče iz srca rekao u Prohoru Pčinjskom - borićemo se hrabro, istrajno i vodićemo računa o budućnosti nas i naše dece", istakao je Petković.

Foto: printscreen RTS

Podsetio je da je Kurti na samitu u Tirani pod noge bacio regionalnu i ekonomsku saradnju Zapadnog Balkana, koja bi pomogla da se prevaziđu problemi.

"On odbacuje dogovorenu deklaraciju jer želi da piše Republika Kosovo, a to je za nas neprihvatljivo", napomenuo je direktor Kancelarije za KiM.

Više od 60 incidenata od početka godine 

Dodao je da je istog dana episkop Teodosije služio liturgiju u Hramu Hrista Spasa u Prištini, nakon čega je, kaže, od albanskih političara krenula bujica najgorih napada i izjava.

"Dok vidite studente iz Prištine kako grafitima i uvredama mržnje skrnave crkvu, sve to nemo posmatra albanski policajac. Da li oni mogu da budu onda zaštitnici srpskih crkava i manastira, kako Kurti piše u pismima Unesku", zapitao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM rekao je da je od početka godina bilo više od 60 incidenata, što je već dve trećine u odnosu na celu prošlu godinu.

"Kako ćemo njih da zaštitimo, naše ljude koji žive u Metohiji, u selima okruženi Albancima.  U Brisel idemo da se borimo jer je to jedino mesto gde možemo da razgovaramo, a to je bolje nego da imamo incidente na terenu. Bolje pregovarati nego ratovati. Vodimo računa o budućnosti, stabilnosti i prosperitetu zapadnog Balkana. Da bismo mogli da nastavimo sa stranim direktnim investicijama, moramo da pregovaramo i imamo stabilnost", naglasio je Petković.

Foto: printscreen RTS

Srbima na Kosovu i Metohiju poručio je da će Beograd u Briselu insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština.

"Da idemo u pravcu budućnosti, to je neophodno i Srbima i Albancima. Nama je usud da živimo jedni sa drugima ili jedni pored drugih na KiM, i moramo da se dogovorimo o našoj budućnosti", istakao je Petković.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

ON JE JEDAN OD IDEOLOGIJE MAŠINERIJE ZLA, A SADA SRBIJU OPTUŽUJE ZA GENOCID! Petković: Kurti, počni da upoznaješ svoje sunarodnike za zločinima UČK!
Politika

ON JE JEDAN OD IDEOLOGIJE MAŠINERIJE ZLA, A SADA SRBIJU OPTUŽUJE ZA GENOCID! Petković: Kurti, počni da upoznaješ svoje sunarodnike za zločinima UČK!

Aljbin Kurti bi, umesto što svim snagama radi na šovinističkom konceptu proglašavanja Srba i Srbije za zločince, trebalo da svoje sunarodnike počne da upoznaje sa zločinačkom prirodom terorističke UČK, čije su žrtve bili, ne samo Srbi, već i mnogi Albanci, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković

12.06.2021

16:37

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija