• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.06.2021

11:06

VIOLA FON KRAMON OTVORENO LOBIRA ZA TZV. KOSOVO!  Selaković pozvao Evropsku uniju da je na institucionalnom nivou sankcioniše

printscreen

Politika

VIOLA FON KRAMON OTVORENO LOBIRA ZA TZV. KOSOVO! Selaković pozvao Evropsku uniju da je na institucionalnom nivou sankcioniše

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković pozvao je danas Evropsku uniju da na institucionalnom nivou sankcioniše sve otvorenije lobiranje poslanice Evropskog parlamenta Viole Fon Kramon za samoproglašeno Kosovo

- Još jednom smo suočeni sa apsurdnom situacijom da osoba koja svoj politički kapacitet gradi na činjenici da je članica jedne institucije EU, potkopova procese čiji je garant upravo EU - istakao je Selaković.

On je, u saopštenju, ocenio da je Fon Kramon, komentarom jučerašnjeg sastanka u okviru briselskog dijaloga napravila ozbiljan politički i diplomatski prestup, pokušavši da relativizuje i odbrani potpunu nespremnost Prištine da na konstruktivan način razgovara o bilo kojoj temi i sprovodi preuzete obaveze.

Prema njegovim rečima, uvlačenje principa "ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori" u jedan proces koji počiva na jasno definisanim rokovima za sprovođenje dogovora "nije ništa drugo do pokušaj rušenja dijaloga".

- Takvo poimanje briselskog dijaloga bi i Beograd oslobodilo svake obaveze da postupa u skladu sa dogovorima postignutim proteklih godina uz posredovanje EU i garancije Brisela da će dogovoreno biti i sprovedeno, a nadam se da gospođa Viola fon Kramon ne preporučuje tako nešto - ukazao je Selaković.

On je napomenuo da je proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine delikatan i da zahteva obazrivo vođenje, čega su svesni i u Evropskoj komisiji i u Evropskoj službi za spoljne poslove.

- Svako neodgovorno ponašanje u njemu može za posledicu imati pogoršanje situacije na terenu i destabilizaciju, i zato još jednom apelujem na sve koji prate tok briselskog dijaloga da, pre nego što nešto kažu, dobro izvagaju svoje reči, jer posledice njihove neodgovornosti mogu biti dalekosežne - istakao je Selaković.

On je još jednom podsetio da se uskoro navršava 3.000 dana od trenutka kada se Priština obavezala da će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština i da, ne samo da ispunjenje te obaveze nije na vidiku, već Priština otvoreno "u brk" predstavnicima EU poručuje da nije zainteresovana za tako nešto.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija