• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.06.2021

08:37

Dačić: Srbija i Maroko imaju izvanrednu saradnju, trudićemo se da je proširimo u svim oblastima!

Beta

Politika

Dačić: Srbija i Maroko imaju izvanrednu saradnju, trudićemo se da je proširimo u svim oblastima!

Podeli vest

Srbija i Maroko imaju dugogodišnje istorijske veze i izvanrednu saradnju u današnjem vremenu, poručio je u Rabatu predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić

Dačić je nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Maroka Naserom Buritom, istakao da se dve zemlje međusobno podržavaju i da je zahvalan što Maroko tokom svih ovih godina daje podršku kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i po pitanju KiM.

"Trudićemo se da saradnju proširimo u svim oblastima", rekao je Dačić novinarima i naveo da Maroko uvek može da računa na Srbiju, posebno po pitanju Zapadne Sahare.

Dačić je podsetio da je Maroko zajedno sa bivšom Jugoslavijom bio jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih i dodao da se 1. septembra obeležava 60 godina od prvog samita u Beogradu koji je posetio tadašnji marokanski kralj i Titov prijatelj Hasan II.

Maroko uvek uz Srbiju, pojačaće ekonomsku saradnju

Maroko će uvek biti uz Srbiju i podržavati njen teritorijalni integritet, poručio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić u Rabatu, gde je završio zvaničnu posetu Maroku, i istakao da je cilj dveju zemalja da političko prijateljstvo pretvore u ekonomsko i povećaju spoljnotrgovinsku razmenu.

Dačić je rekao da je poseta delegacije Narodne skupštine Maroku bila uspešna i da je još više učvršćeno prijateljstvo dve zemlje i zahvalio marokanskom narodu na velikom prijateljstvu.

"Maroko će uvek biti uz Srbiju kada je reč o pitanjima našeg teritorijalnog integriteta i kada je reč o Kosovu i Metohiji. Kad god je Srbiji to trebalo, Maroko je bio tu", rekao je Dačić posle sastanka sa ministrom industrije, trgovine i digitalne ekonomije Mulajem Hafidom Elalamiem.

Podsetio je da je Maroko glasao protiv prijema takozvanog Kosova u članstvo u raznim međunarodnim organizacijama što su, kako kaže, izbegle mnoge zemlje koje nisu priznale kosovsku nezavisnost.

"Maroko nije igrao dvostruke igre i naša ideja je da političko prijateljstvo pretvorimo i u ekonomsko i povećamo spoljnotrgovinsku razmenu koja iznosi oko 30 miliona evra, ali je mnogo manje u odnosu na mogućnosti", naveo je Dačić.

Dodao je da su članovi delegacije Skupštine Srbije u Maroku razgovarali sa predsednicima oba doma marokanskog parlamenta i dogovorili da dve institucije nastave saradnju, kao i da su pozvali marokanske kolege da posete Srbiju.

Razgovarali su i sa predsednikom Vlade Sadadom Edinom el Osmanijem i sa ministrom spoljnih poslova Naserom Buritom, koji je, kaže Dačić, bio veoma jasan i decidiran kada je reč o stavu Maroku prema pitanju KiM.

"U razgovorima sa zvaničnicima Maroka utvrdili smo čitav niz tema i oblasti u kojima možemo da sarađujemo. Predložili smo ministru industrije da što pre poseti Srbiju kako bismo razmotrili kako možemo da proširimo saradnju", rekao je Dačić.

Istakao je da je Maroko ostvario impresivne rezultate u ekonomskom razvoju, kao i da obe zemlje imaju odlične rezultate u vakcinaciji stanovništva protiv virusa korona.

U delegaciji Skupštine Srbije su bili i potpredsednik Skupštine Muamer Zukorlić i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva između Srbije i Maroka Tamara Pilipović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija