• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

18.06.2021

23:15

SA NAMA VIŠE NEMA ŠALE, VOJSKA NAM JE SVAKOGA DANA SVE JAČA! Srbija ima dronove koji nose bombe teške čak 500 kg!

Politika

SA NAMA VIŠE NEMA ŠALE, VOJSKA NAM JE SVAKOGA DANA SVE JAČA! Srbija ima dronove koji nose bombe teške čak 500 kg!

Podeli vest

* Kineske borbene bespilotne letelice CH-92A ušle u naoružanje Vojske Srbije, a prvi put će biti predstavljene javnosti 27. juna na manevrima na Pešteru

Srbija je jedina država u regionu čija vojska poseduje borbene bespilotne letelice koje mogu da nose bombe teške do čak pola tone!

Kineski dronovi CH-92A ušli su u naoružanje Vojske Srbije, a oni će prvi put biti predstavljeni javnosti 27. juna na vojnim manevrima na Pešteru. Reč je o letelicama najnovije tehnološke generacije koje mogu da se koriste za izviđačke zadatke, ali i jurišne akcije u dubini neprijateljske teritorije. Ovi 'dron-bombarderi' mogu sa sobom da ponesu bombe teške čak 500 kilograma!

Šta sve može CH-92A

* Da izviđa danju i noću, da meri koordinate ciljeva
* Da prati automatski pokretne ciljeve na zemlji (vozila i drugo)
* Može laserski da označava ciljeve da bi ih gađala artiljerija
* Može sam laserski da osvetljava i navođenom raketom gađa cilj

Naziv po dugi

Vojni stručnjaci kažu da se novi dronovi CH-92A mogu uspešno koristiti za prikupljanje obaveštajnih podataka i izviđanje u dnevnim i noćnim uslovima. Ove letelice namenjene su i za upravljanje artiljerijskom vatrom, a mogu i da samostalno prate i gađaju pokretne ciljeve na zemlji. Letelice mogu da nose do dve vođene rakete vazduh-zemlja značajne razorne moći, kreću se na visini od više od 5.000 metara, a akcioni radijus im je 150 kilometara. Proizvodi ih kineska kompanija 'Aerospace Long March International (ALIT)', a razvijene su u kineskom 701. istraživačkom institutu. Njihova oznaka CH potiče od kineskih reči caj hong, što u prevodu znači 'duga'.

Ovi dronovi, kako se najavljuje, biće prikazani na vojnoj vežbi na Pešteru, koja bi trebalo da se održi 27. juna. To je potvrdio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Dođite, to će biti lep dan, dan uoči Vidovdana, moći ćete da vidite naše nove dronove. Mi smo naručili nove dronove koji mogu da nose i 500 kilograma... - kazao je Vučić, dodajući da će vežba na Pešteru biti do sada najznačajnija prezentacija moći i snage Vojske Srbije.

Karakteristike borbenog drona

* Dron CH-92A nosi dve rakete tipa FT 8C
* Domet raketa FT 8C i 8D je do 6 kilometara
* Reč je o laserski vođenim raketama vazduh-zemlja
* Akcioni radijus drona je do 150 kilometara
* Može da leti na visini od 5.000 metara
* Poseduje optoelektronsku opremu (kamere - dnevna, noćna i termovizijska)

- Biće održan najveći taktičko-tehnički zbor koji je ikada prikazan u našoj zemlji. Pokazaćemo sve naše najmodernije helikoptere, uključujući i Mi-35 i ljudi će moći da, pored sveg našeg oruđa, vide i moćni 'pancir' koji smo kupili od Ruske Federacije.

Jači smo 25 puta

Igor Bečić, predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, kaže da je naša vojska danas 25 puta snažnija, ne računajući ljudske kapacitete, u odnosu na period od pre 2012. godine.

Ministri Stefanović i Volas na vežbi 'Platinasti vuk 2021'

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i njegov britanski kolega Ben Volas posetili su juče bazu 'Jug' kod Bujanovca, gde se održava Dan visokih zvanica na multinacionalnoj vežbi 'Platinasti vuk 2021'.

Na vežbi učestvuju ukupno 524 pripadnika Vojske Srbije i oružanih snaga iz deset partnerskih zemalja - BiH, Bugarske, Grčke, Mađarske, Rumunije, Slovenije, SAD, Francuske i Velike Britanije.

- Vojsku jačamo kako bismo zaštitili Srbiju i sve naše građane, kao i da delujemo preventivno i da svima kojima misle da mogu da izvrše agresiju na našu državu poručimo da to nije moguće i da bi ih to mnogo skupo koštalo. Zato se nastavlja snaženje vojske, a ne da bismo bilo koga napadali ili bilo kome pretili... Nedavno smo zajedno sa policijom demonstrirali naše potencijale na vežbi 'Odgovor 2021', a sada ćemo na poligonu na Pešterskoj visoravni pokazati dejstvo bespilotnih letelica koje su u stanju da nose bombe do 500 kilograma, kao i dejstvo 'pancira', koji će gađati ciljeve na zemlji i u vazduhu. Ovim pokazujemo našu odlučnost da sačuvamo vojnu i političku neutralnost. Ovo je ujedno i najbolji garant ekonomskog napretka države i društva - naglašava Bečić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija