• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

18.06.2021

22:30

MMF ODOBRIO NOVI SAVETODAVNI ARANŽMAN SA SRBIJOM!

Politika

MMF ODOBRIO NOVI SAVETODAVNI ARANŽMAN SA SRBIJOM!

Podeli vest

Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu

Mali je rekao da je ovaj aranžman veoma važan jer predstavlja još jednu potvrdu uspešne ekonomske politike koju vodi Srbija i odličan je pokazatelj da joj uprkos krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona, nije potrebna finansijska pomoć.

On je, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, dodao da se zahvaljujući novom aranžmanu sa MMF-om, koji je savetodavnog karaktera, šalje ozbiljna poruka međunarodnoj finansijskoj javnosti i kao država Srbija dobija na kredibilitetu.

"Nama novac od te finansijske institucije ne treba, ali nam je potrebna saradnja. Osim ambicioznog plana strukturnih reformi, fokus će biti i na pružanju podrške privrednom oporavku, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti", rekao je Mali.

Dodao je da to treba da dovede do poboljšanja životnog standarda, konkurentnosti i rasta srpske privrede i još većeg broja stranih direktnih investicija.

Novi program saradnje Instrument za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument - PCI) trajaće od juna 2021. do kraja 2023. godine.

Foto: printscreen TV Prva

Siniša Mali


Ministar finansija je naglasio da je aranžman pre svega usmeren na održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

- U narednih 30 meseci posebno ćemo se fokusirati na dodatne strukturne i institucionalne reforme, kako bi se osigurao jači rast u srednjem roku, sa posebnim fokusom na ekologiju - naglasio je Mali.

Istakao je da je podrška privrednom oporavku i dalje najvažniji prioritet ekonomske politike zemlje i da će se nastojati da se smanje fiskalni troškovi i rizici i prema potrebama definišu mere za vanredne situacije.

Mali je objasnio da je saradnja sa MMF-om usmerena i na reformu javnih preduzeća i Poreske uprave.

Foto: Printscreen You Tube

 

- Novi aranžman je od posebnog značaja kada je u pitanju reforma javnih preduzeća i modernizacija Poreske uprave, jačanje naplate prihoda i unapređenje poslovnog ambijenta. Posebna pažnja će biti posvećena jačanju okvira upravljanja javnih investicija a kada je reč o restruktuiranju javnih preduzeća, prvenstveni cilj je unapređenje efikasnosti i ograničavanje fiskalnih troškova i rizika - naveo je Mali.

Ministar je napomenuo da je unapređenje poslovnog okruženja prioritet, zbog čega se nastavlja sa strukturnim reformama, jer se time podržava rast vođen privatnim sektorom.

Suzbijanje sive ekonomije ključno


Naveo je i da je od ključnog značaja sprovođenje mera za suzbijanje sive ekonomije.

Rekao je da se namerava izrada sveobuhvatnog plana za zeleni rast, kako bi bio podržan ekonomski oporavak i obezbeđen održiviji razvoj.

- Srbija ostaje posvećena definisanim ciljevima u narednom periodu. Pomoć MMF-a će svakako biti od velike koristi, jer uz dobre savete i posvećen rad, jedini ishod može biti potpun oporavak od krize izazvane virusom korona u veoma kratkom vremenskom periodu - zaključio je Mali.

Istakao je da istovremeno računamo na stope rasta koje će biti na zavidnom nivou, čak i u poređenju sa znatno razvijenijim zeml?ama Evrope i da nas put kojim smo krenuli vodi samo ka još većem napretku.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija