• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.06.2021

07:29

Ðurić i Godfri održali predavanje o odnosima Srbije i SAD!

Politika

Ðurić i Godfri održali predavanje o odnosima Srbije i SAD!

Podeli vest

Ambasador u SAD Marko Ðurić održao je juče predavanje polaznicima Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Srbije zajedno sa ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem

Tema predavanja bili su odnosi Srbije i SAD kroz istoriju, sa naglaskom na obeležavanju 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa ove godine, zatim prioriteti u radu ambasadora i njihovih misija, kao i vizije daljeg unapređenja saradnje na svim nivoima.

"Među spoljnopolitičkim prioritetima naše Vlade jeste intenziviranje političkog dijaloga sa SAD na visokom nivou i to je jedan od ključnih zadataka koje težim da ispunim tokom svog mandata", rekao je Ðurić.

Dodao je i da veruje da će aktuelno stanje bilateralnih odnosa, koji su u značajnom usponu poslednjih godina, dovesti i do posete najvišeg američkog zvaničnika.

"Predsednik Bajden poslednji put je boravio u Srbiji 2016. godine u svojstvu potpredsednika SAD i tada je imao odlične razgovore sa našim državnim vrhom. Mi želimo da tu novu eru dijaloga sa SAD gradimo ne samo na temelju dobrih ličnih odnosa predsednika Bajdena i predsednika Vučića, već i uspeha u ostvarenju zajedničkih interesa na bilateralnoj agendi", rekao je Ðurić.

Govoreći o ekonomskim rezultatima Srbije poslednjih godina koji su doprineli tome da se naša zemlja sada svrstava među prve tri ekonomije u Evropi, Ðurić je naglasio naše nastojanje da proširenje saradnje sa SAD bude stub ekonomskog razvoja Srbije.

"Ekonomska i bezbednosna saradnja sa SAD predstavljaju ključne delove slagalice našeg sveukupnog transatlantskog partnerstva. Raduje me da postoji obostrana težnja da upravo ove oblasti budu okosnica spoljnopolitičkog napretka Srbije u narednom periodu", dodao je Ðurić.

On je izrazio zahvalnost ambasadoru Godfriju na ličnom angažmanu, produktivnom pristupu i doprinosu stvaranju plodnog tla za nastavak pozitivne dinamike u našim odnosima.

Takođe je podsetio da se ove godine navršava nekoliko značajnih jubileja u bilateralnim odnosima, među kojima je naveo i 15 godina Programa državnog partnerstva Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, 20 godina razvojnog partnerstva sa američkom agencijom USAID, 100 godina od osnivanja Prve Eparhije Srpske pravoslavne crkve u Americi, kao i nedavno obeležena petogodišnjica prvog direktnog leta kompanije Er Srbija na liniji Beograd - Njujork.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija