• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.06.2021

16:19

ZAKAZANO PRVO SUĐENJE ZA ZLOČINE OVK! Haški tribunal saopštio datum!

Politika

ZAKAZANO PRVO SUĐENJE ZA ZLOČINE OVK! Haški tribunal saopštio datum!

Podeli vest

Početak prvog suđenja pred Specijalizovnim većima Kosova sa sedištem u Hagu zakazan je za 15. septembar, a na optuženičkoj klupi naći će se nekadašnji komadant u OVK Saljih Mustafa, optužen za zločine u selu Zlaš na Kosovu i Metohiji 1999. godine

Sudsko veće koje će suditi Mustafi, predvidelo je i 16. septembar za suđenje, kada će u ova dva dana, nakon uvodnih procedura, najpre tužilaštvo održati uvodno izlaganje od tri sata, a potom i zastupnik žrtava od sat vremena.

Svedočenje prva dva svedoka tužilaštva planirano je za ponedeljak i utorak, 20. i 21. septembra, objavljeno je na sajtu Specijalizovnih veća Kosova.

Mustafa, pa svi ostali

Suđenje Mustafi će biti prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine.

Na statusnoj konferencij krajem oktobra 2020. godine negirao je sve tačke optužnice i najavio je da će se pored ostalog braniti alibijem.

Optužnicom se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili pojedini pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu, koje je služilo kao zatvor.

Šta piše u optužnici

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za krivična dela izvršena nad najmanje šest lica, a navodi se i da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Mustafa se tereti u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

KLARK SE VRAĆA NA KIM, IMA SAMO JEDAN CILJ - NASTAVAK AGRESIJE NA SRBIJU I ZAVRŠNI UDARAC BEOGRADU! Samo ni Srbija odavno nije zrno pirinča da je svaka vrana...
Politika

KLARK SE VRAĆA NA KIM, IMA SAMO JEDAN CILJ - NASTAVAK AGRESIJE NA SRBIJU I ZAVRŠNI UDARAC BEOGRADU! Samo ni Srbija odavno nije zrno pirinča da je svaka vrana...

Angažovanje Veslija Klarka kao savetnika u „vojsci Kosova" nastavak je agresije na Srbiju u drugom obliku od one koju je on vodio kao prvi čovek NATO-a za vreme bombardovanja SR Jugoslavije i Srbije, kaže za Sputnjik Vladislav Jovanović bivši ambasador Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama povodom informacije da se ovaj američki general vraća na KiM

27.06.2021

17:13

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija