• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

01.07.2021

23:00

KISIĆ: Ðilasu politika ispred dobrobiti dece

Politika

KISIĆ: Ðilasu politika ispred dobrobiti dece

Podeli vest

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da lider Stranke slobode i pravde Dragan Ðilas pokušava da navode o zanemarivanju dece u ustanovama socijalne zaštite iskoristi u političke svrhe i da mu dobrobit dece nije na prvom mestu

- Ovakve situacije pokušavaju da se iskoriste u političke svrhe, što nije prvi put. Ne vidi se da je dobrobit deteta na prvom mestu. Kada je u pitanju Stranka slobode i pravde mi znamo da je nastala od jednog privatnog preduzeća Dragana Ðilasa, koji se obogatio za vreme prethodne vlasti i za vreme čije vladavine su i nastale slike o kojima se priča. Vidim da je i Marinika Tepić komentarisala. Ali kod njih to izgleda funkcioniše na principu ''koliko para toliko muzike''. Ali, da se svi fokusiramo da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija - rekla je Kisić Tepavčević u emisiji "Fokus" na TV B92.

Ona je istakla da deca sa smetnjama u razvoju imaju pravo na kvalitetan život, na podsticajno odrastanje, okruženi roditeljskom ljubavlju i pažnjom, a ukoliko to nije moguće onda kod ljudi koji mogu da im pruže ljubav i negu.

- Najbolji pokazatelj su osmesi na licima te dece. Bili smo u Kruševcu pre nekoliko dana i posetili takve ustanove, gde smo videli da ta deca pevaju, smeju se. Osmeh na njihovim licima govori koliko im se posvećuje pažnja - rekla je Kisić Tepavčević, a saopšteno iz Ministarstva.

Kako je dodala, situacije u kojima zaposleni u ustanovama socijalne zaštite ne znaju imena dece koje čuvaju, a na šta su ukazale članice nevladine organizacije u cijem izveštaju su iznete tvrdnje o zlostavljanju dece, ne smeju da se dešavaju.

Kisić Tepavčević je naglasila i da redovno ona ili predstavnici Ministarstva obilaze ustanove, kako bi se poboljšali uslovi u kojima korisnici žive i uslovi rada zaposlenih.

To je, kako je rekla, i cilj zajedničkog tima koji će biti formiran sa predstavnicima nevladine organizacije.

Kisić Tepavčević je navela i da Inspekcija socijalne zaštite obavlja redovan i vanredan nadzor u ustanovama socijalne zaštite i da tokom tih nadzora nisu pokazali postojanje zanemarivanja, torture ili zlostavljanja dece sa smetnjama u razvoju.

Ministarka je rekla da su to pokazali i izveštaji Zaštitnika građana, koji je tokom ove godine bio u šest poseta ustanovama socijalne zaštite, kao i izveštaj Komiteta Saveta Evrope za sprečavanje torture, koji je u martu takođe obišao ustanove socijalne zaštite.

Ðilas je ranije danas u saopštenju naveo da za današnje stanje u ustanovama u kojima su smeštena deca sa smetnjama u razvoju ne mogu biti odgovorni oni koji nisu na vlasti deset godina, već ministri iz sadašnje vlasti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija