• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

03.07.2021

19:28

DOBRA VEST! JENS STOLTENBERG DIREKTNO PODRŽAO BEOGRAD! NATO: Kurti, ne možeš na sever Kosova!

Politika

DOBRA VEST! JENS STOLTENBERG DIREKTNO PODRŽAO BEOGRAD! NATO: Kurti, ne možeš na sever Kosova!

Podeli vest

Priština mora da poštuje sporazum iz 2013, prema kom 'kosovske bezbednosne snage' ne ulaze na sever Kosova bez dozvole KFOR i NATO, kaže generalni sekretar zapadne vojne alijanse

NATO pakt striktno zabranjuje takozvanom premijeru lažne države Kosovo Aljbinu Kurtiju da uđe na sever Kosova bez dozvole KFOR i zapadne vojne alijanse!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da prištinske institucije moraju da poštuju sporazum iz 2013. godine, prema kojem 'kosovske bezbednosne snage' (KBS) ne smeju da uđu na sever pokrajine bez prethodne dozvole KFOR i centrale NATO pakta. Stoltenbergovo upozorenje usledilo je nakon što je Kurti rekao da će 'Republika Kosovo uskoro biti na celom Kosovu i da se spremaju na sve, pa i na posetu severu'!?!

Direktna zabrana

Stoltenberg naglašava da se ništa nije promenilo od 2013, kad je sklopljen dogovor u Briselu, a prema kojem jedinice KBS ne smeju da se bez prethodnog odobrenja razmeštaju na severu srpske pokrajine.

- Očekujem da se kosovske vlasti striktno pridržavaju sporazuma koji smo postigli još 2013. godine. Kosovske bezbednosne snage ne mogu biti razmeštene na severu bez saglasnosti KFOR i NATO. Mislim da je ovo najbolji način da se nastavi sa pronalaženjem ravnoteže i da se izbegnu situacije koje bi mogle potkopati i oslabiti napore za pronalaženje rešenja. Ovo je potrebno i da se izbegne bilo šta što bi moglo podrivati dijalog Prištine i Beograda - rekao je Stoltenberg, dodajući da NATO ostaje na teritoriji pokrajine.

Rakić izvestio Jensa o napadima na Srbe

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić razgovarao je u Prištini sa generalnim sekretarom NATO pakta Jensom Stoltenbergom, kog je izvestio da se na Kosovu i Metohiji u proteklom periodu desilo oko 70 napada na Srbe, njihovu imovinu, kao i na imovinu i objekte SPC.

- Ekstremisti šalju poruku da Srbi nisu dobrodošli i da povratnici nemaju šta da traže na ognjištima - rekao je Rakić.

Prvi čovek NATO pakta poručio je Aljbinu Kurtiju i Vjosi Osmani da je dijalog Beograda i Prištine presudno važan.

- Sreo sam se sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, razgovarali smo o razvoju Kosova. Naglasio sam važnost dijaloga Prištine i Beograda - ističe Stoltenberg.

Uprkos svemu ovome, lažna država je objavila da od Turske kupuje oklopna višenamenska vozila 'vuran'. Kako prenosi RTK, u prvoj fazi Turska će Prištini isporučiti dva vozila opremljena sistemom 120 mm. Stručnjaci ocenjuju da je ovo ozbiljna pretnja Prištine i da opasnost od upada na sever još nije prošla bez obzira na upozorenja Stoltenberga.

General Vladimir Lazarević kaže da je NATO samo potvrdio ono što je dogovoreno.

- To je definisano briselskim dogovorom. Međutim, prištinska strana i njeni mentori u EU i SAD rade sve kako bi derogirali taj sporazum. Ovo je jedan od retkih pritisaka na Prištinu da se uozbilji, što je dobro, jer ne treba odbaciti ozbiljne procene da je ovo zapravo sprečavanje Prištine u poslednji čas da krene na sever Kosova - naglašava Lazarević.

Izjava u pravo vreme

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan ocenjuje da Stoltenbergova izjava deluje smirujuće i racionalno.

- Ova izjava dolazi u vreme serije koordinisanih provokacija i napada na Srbe na Kosovu. Najvažnija stvar koju je Stoltenberg rekao jeste da prištinska paravojska ne sme na sever Kosova bez dozvole KFOR. Međutim, to ne znači da je opasnost od upada na sever prošla. Ne treba nikako zaboraviti da NATO paktom upravljaju vodeće zapadne sile koje priznaju lažnu državu - upozorava Karan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Danilo i drugari iz šahovskog

pre 2 godine

Sad će novinari iz ANUSa (Aleksandrovog Novinarskog Udruženja Stradije ) i botovi iz partije reći kako su oni iz NATO naši prijatelji...

Miki

pre 2 godine

Zasto vlada Srbije ne podnese Zahtev OUN da se rasformiraju Bezbedonosne snage kosova?

Perica

pre 2 godine

Ma ljudi laže verujte mi! Taj je neviđeni pokvarenjak!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija