• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.07.2021

12:33

IFIMES OBJASNIO SVE: Iako u teškom položaju zbog brojnih pritisaka, VUČIĆ JE FAKTOR MIRA, A SRBIJA HEROJ U MISIJI SPASAVANJA ŽIVOTA!

Tanjug

Politika

IFIMES OBJASNIO SVE: Iako u teškom položaju zbog brojnih pritisaka, VUČIĆ JE FAKTOR MIRA, A SRBIJA HEROJ U MISIJI SPASAVANJA ŽIVOTA!

Podeli vest

Međunarodni institut IFIMES ocenjuje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u teškom položaju zbog brojnih pritisaka, ali da se pokazao kao faktor mira i stabilnosti u regionu svestan da dijalog Beograda i Prištine treba finalizovatii ističe da je potrebno da posrednici u dijalogu učine napore kako bi se do kompromisnog rešenja došlo



Kako navode u analizi političke situacije u Srbiji, predsednik Vučić je pod velikim pritiscima, a postoje i pokušaji da se on i Vlada Srbije potkopaju preko pojedinaca iz Srpske napredne stranke (SNS), koji deluju u saradnji sa stranim faktorom.

Ističu da su Srbija i Vučić pod intenzivnim međunarodnim pritiskom da priznaju nezavisnost Kosova i usklade spoljnu politiku Srbije sa EU, u okviru čega se poseban akcenat stavlja na uvođenje sankcija protiv Rusije, dok istovremeno EU ne nudi ništa.

U kontekstu dijaloga Beograda i Prištine, IFIMES kao jedan od ključnih problema u rešavanju kosovskog pitanja vidi "sukob" dva ustavna koncepta zbog čega posrednici u dijalogu moraju da ulože dodatne napore i veštine kako bi dijalog bio okončan postizanjem kompromisnog rešenja.

U analizi se ističe i da primena već potpisanih sporazuma - Briselskog i Vašingtonskog, je od ključne važnosti za uspešan nastavak dijaloga.

Kada je reč o Briselskom sporazumu, IFIMES smatra da je primena potpuno blokirana i to posebno delovi koji se odnose na nestale osobe, odnosno neustupanje arhiva OVK, kao i formiranje Zajednice srpskih opština.

U analizi IFIMES-a, ocenjeno je da će inicijativa "mini Šengen" omogućiti da region Zapadnog Balkana počne da funkcioniše u skladu sa četiri ključne slobode koje su temelj EU, odnosno sloboda kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga.

Dodaje se da ta inicijativa nije kompenzacija ili alternativa članstvu u EU za zemlje zapadnog Balkana, već put ka članstvu u EU.

Analizirajući situaciju u vezi virusa korone, navodi se da je početak proizvodnje vakcine u Srbiji od ključne važnosti u borbi za očuvanje zdravlja ljudi.

Primećuje se i da je Srbija pomagala i drugim zemljama i da je u regionu bila prvak u misiji spasavanja života.

Kada je reč o evrointegracijama Srbije, IFIMES smatra da će u narednom periodu biti potrebno više raditi na jačanju i razvoju poverenja između Srbije i EU, a da bi EU trebalo da pokaže više senzibiliteta prema Srbiji i njenom položaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
AS

pre 2 godine

Pre nego sto krenete sa citatima IFIMES pogledajte ko stoji iza.

Aleksandrovo Novinarsko Udruže

pre 2 godine

Car Alek od Jajinaca !

Jana

pre 2 godine

Коначно да доживимо да Србија не буде само црна овца.

Hajdi

pre 2 godine

Konačno su priznali Vučić odoleva izazovima i pored toga je faktor mira i stabilnosti!

Ana

pre 2 godine

Iako je pod velikim pritiskom sa svih strana, predsednik Vučić neprestano radi na svim poljima kako bi poboljšao životni standard svojih građana, što je za svaku pohvalu.

Ana

pre 2 godine

Predsednik Vučić je sa svojim Timom uspeo da sačuva ekonomiju države Srbije u doba svetske pandemije i ujedno da omogući svakom građaninu da se vakciniše.

Mina

pre 2 godine

Vidi se da to što je Srbija postala ekonomski stabilna zemlja na čelu sa predsednikom koji se zalaže za interese svoje zemlje svima smeta...

Mikan

pre 2 godine

I medjunarodna zajednica uvidja da je nestabilnost Pristine po pitanju ispunjenja preuzetih obaveza veliki problem.

Milan

pre 2 godine

Treba da pritisnu Pristinu da ispunjava svoje obaveze.

Goran

pre 2 godine

S obzirom da su u EU ugusili otcepljenje Katalonije referendumom, nemaju moralnu osnovu da nas ucenjuju za isto.

Goran

pre 2 godine

Značajno je koliko Srbija vuče ceo region u ekonomski napredak.

Aleksandrovo Novinarsko Udruže

pre 2 godine

Jel' ti živiš u nekom paralelnom univerzumu, pa ti je mnogo lepo? Nemoj se brukati botino, idi lajkuj predsednikove slike na fejsu...

Maja

pre 2 godine

Konačno da neko realno i objektivno piše o Srbiji i svim naporima koje čine predsednik i Vlada da nam svima bude bolje

Ina

pre 2 godine

Kompromisno resenje izmedju Beograda i Pristine je najbolje resenje po pitanju Kosova..

Mira

pre 2 godine

Svi ga prozivaju ali je uvek omderen i na mestu bravoo

Jovica

pre 2 godine

Pa nismo ga dzabe odabrali nego jer je najboljii

Miroslav Tasic

pre 2 godine

Ziveo dobri moj predsednik zivela srbija

Ana

pre 2 godine

Srbija ima predsednika koji miri našu zemlju sa svima u okruženju. Živeo predsednik Republike Srbije

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija