• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.07.2021

13:04

Branbić na aerodromu "Nikola Tesla" obišla prezentaciju radova na izgradnji novog terminala! Video

Tanjug/Rade Prelić

Politika

Branbić na aerodromu "Nikola Tesla" obišla prezentaciju radova na izgradnji novog terminala! Video

Podeli vest

Na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu danas je, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, biti predstavljeni radovi na izgradnji novog terminala i kvalitet aerodromskih usluga. Prisustvovao je i generalni direktor kompanije VINCI Concešions i predsednik kompanije VINCI Airports Nikola Notbar i generalni direktor kompanije Belgrade Airport Fransoa Berizo
Bez koncesionara, aerodrom ne bi preživeo 2020.

Koncesionar beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", kompanija Vansi, 2019. godine uložio je u radove oko 16 miliona evra, 2020. nešto malo više od 60 miliona evra, a ove je planirano više od 125 miliona evra, što posle krize izazvane pandemijom virusa korona pokazuje da je Srbija donela dobru odluku o koncesiji, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.


Govoreći na dodeli dve evropske nagrade koje je osvojio aerodrom “Nikola Tesla” za kvalitet usluga, Brnabić je rekla da prilikom sklapanja koncesije niko nije računao na pandemiju i da će se ta kriza najviše obrušti na sektor aviosaobraćaja i turizam.

"Razmišljamo danas, da nismo sklopili koncesiju, da nismo napravili taj pametan i ekonomski potez, ne znam kako bi beogradski aerodrom preživeo 2020. i 2021. i kakav bi to udarac bio za budžet Srbije i sve zaposlene na aerodromu", rekla je Brnabić.

Istakla je da bi Srbija morala mnogo da ulaže u aerodrom kako bi ga ponovo vratila na svetsku mapu, ali je, ukazuje, odluku o koncesiji donela u poslednjem trenutku i sprečila taj scenario.

Premijerka je zahvalila Vansiju što, uprkos pandemiji, na aerodromu nije zaustavio nijedan projekat, kao što je i država nastavila da gradi puteve, pruge, kliničke centre...

Navela je da je jedan od tih projekata izvođenje pripremih radova za umetnutu pistu, koja će biti opremljena najsavremenijim navigacionim uređajima i svim sistemima kao i glavna pista.

Brnabić je istakla da će to biti prva nova pista na našem aerodromu posle 60 godina.

Izrazila je nadu da će novi terminal biti završen i pre 2024. godine, a njim će, dodaje, površina terminala biti proširena sa sadašnjih 55.000 kvadratnih metara na više od 100.000 kvadratnih metara.

Gradi se, navidi, i parking za 1.500 parking mesta, kao i parking ispred terminala sa 800 mesta.

Premijerka je naglasila i da Vansi ima velika ulaganja u zaštitu životne sredine i najavila da će u oktobru biti završeno postrojenje za korišćenje prirodnog gasa i aerodrom više neće koristiti mazut.

Brnabić je navela da Vlada Srbije u tom projektu završava svoj deo posla preko “Srbijagasa”, jer je bila zadužena za novi gasovod od više od šest kilometara od Dobanovca do aerodroma.
Karantin turizam

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da u Srbiji ne postoji nikakav "karantin turizam" i zamolila medije da ne šire neistine o tome.

"Ne postoji karantin turizam u Srbiji, već samo pravila, procedure i standardi i o tome ne možemo da odlučujemo koji držalljanin iz koje zemlje je dobrodošao, a ko nije i za koga je Srbija zatvorena a za koga nije", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše tzv. karantin turizam odnosno veliki priliv broja ljudi iz Indije i drugih koji koriste bezvizni režim i poziciju Srbije na zelenoj karti.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako je rekla, Srbija ima jasne procedure i zna se ko može da uđe u Srbiju, a uslovi su da li je neko vakcinisan i da li mi priznajemo te vakcine.

"Ako neko nije vakcinisan ili mi ne priznajemo te vakcine, onda mora da se poseduje PCR test star 48 sati, a uveli smo još dodatne procedure za one koji dolaze iz područja koja su u ovom trenutku rizičnija, pa za njih radimo sami dodatno PCR testove kada slete. Mislim tu, pre svega, na putnike iz Indije. Dakle, ne postoji karantnin turizam", naglasila je Brnabićeva.

Zamolila je medije da ne šire takve vesti i dodala da to onda strani mediji prenose i koriste da bi napadali Srbiju.

Molim vas da ne pljujemo sami svoju zemlju, poručila je premijerka.

Investicije poput MTU, aerodroma, menjaju Srbiju

Investicije poput nemačkog MTU, koji je pre nekoliko dana počeo da gradi fabriku u našoj zemlji, menjaju Srbiju i najbolja su referenca da da dođu i drugi investitori, izjavila Brnabić.

"Investicije kao što je MTU menjaju Srbiju, vode nas u budućnost i presrećna sam zbog toga što je ta kompanija došla kod nas. To je bio istorijski dan, i većina nas ne može ni da shvati koliko je Srbija drugačija zemlja i koliko se tog dana sve u Srbiji promenilo", rekla je Brnabić.

PLATA U OVOJ FABRICI ĆE BITI TRI PUTA VEĆA OD PROSEČNE U SRBIJI! Vučić prisustvovao otvaranju postrojenja MTU u Novoj Pazovi! Video

Kako je rekla, investicije poput MTU, ali i beogradskog aerodroma stavljaju Srbiju na mapu zemalja sa visoko kvalifikovanom radnom snagom, sa jakim univerzitetima, u koje stranci dolaze da žive i rade.

"To je najbolja referenca da i drugi investitori dolaze u Srbiju, kao što je i ovo što se danas obeležava na aerodromu govori kako se Srbija razvija. Ovaj dan je važan. Sve to govori da je Srbija drugačija zemlja nego pre samo sedam-osam godina", istakla je premijerka.

Ona je najavila da će u narednom periodu biti otvorene ili položen kamen temeljac za još neke investicije.

"I ovaj obim vazdušnog saobraćaja, činjenica da se brže oporavljamo u poređenju sa svim ostalim evropskim aerodromima, sve govori, kakva zemlja postajemo", rekla je Brnabić.

Aerodrom Nikola Tesla

Aerodrom Nikola Tesla Beograd, kojim upravlja kompanija VINCI Airports, osvojio je u martu Nagradu za kvalitet usluge koju dodeljuje Međunarodni savet aerodroma za 2020. godinu u dve kategorije.

Beogradski aerodrom našao se među Najboljim aerodromima po veličini u regionu (pet do 15 miliona putnika godišnje u Evropi) i onima koji imaju Najbolju primenu higijenskih mera u regionu (Evropa).

Nagrada za higijenu nova je nagrada u okviru ovog programa, a beogradski aerodrom osvojio je nagradu u ovoj kategoriji, uz još nekoliko evropskih aerodroma.

Takođe, beogradski aerodrom jedan je od sedam aerodroma iz mreže aerodroma kompanije VINCI Airports koga su putnici nagradili za izuzetno iskustvo u 2020. godini, a koji su nagrađeni u okviru programa kvaliteta usluge (ASQ).

Najavljeno je prošle godine da će kompanija VINCI Airports investirati više od 730 miliona evra u unapređivanje kvaliteta usluge aerodroma, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, kao i da će najveći deo radova biti završen u naredne tri godine.

To, između ostalog, uključuje i proširenje terminala, novu, umetnutu pistu i dodatne rulne staze, dodatne pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i sprečavanje aviona od zaleđivanja, dodatna parking mesta za automobile, kao i nove pristupne puteve.

Aerodrom ce dobiti umetnutu pistu, koja će biti za oko 100 metara duža i nalaziće se između postojecje piste i rulnih staza.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija