• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kosovoonline

09.07.2021

18:28

GRČKA NE SME DA PRIZNA KOSOVO! Srbija ima spreman odgovor!

Politika

GRČKA NE SME DA PRIZNA KOSOVO! Srbija ima spreman odgovor!

Podeli vest

Grčki portal na engleskom izvestio je o mogućnosti da Grčka prizna Kosovo, ali je naveo i da je moguća odmazda Srbije po pitanju Kipra, element koji može da zastraši Atinu

Izjava grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa da se stav Grčke o statusu Kosova nije promenio, ali da proglašenje nezavisnosti Kosova ne krši međunarodno pravo, izazvao je brojne reakcije.

Stav da priznanje Kosova od strane Grčke nije isključeno, izrazio je grčki geostrateški analitičar Eftimios Petrou.

"Pošto Dendias nije nedvosmisleno odbacio ovu mogućnost, opcija priznanja ostaje otvorena“, rekao je Petrou.

On smatra da postoji mogućnost da NATO stoji iza eventualnih pritisaka na Grčku da prizna Kosovo.

Istovremeno, profesor međunarodne politike Hristodoulos Gialuridis kaže da Grčka neće priznati Kosovo, jer bi tada okončala tradicionalno prijateljske odnose sa Srbijom.

"Ako se nastavi sa priznanjem, onda je vrlo verovatno da će Srbija priznati pseudo-državu Kipar, kao osvetu“, rekao je on.

Isti stav o priznanju iznosi i Petrou, koji naglašava da je moguće da će Srbi prepoznati formiranje turskog Kipra kao odgovor na moguće priznanje Kosova od strane Grčke, iako pravno gledano, to nije isti problem.

„Grčka ima tradicionalne odnose sa Srbijom. Istovremeno, pokušaj Turske da se infiltrira u Srbiju kroz trgovinske i poslovne sporazume, trebalo bi da zabrinjava“, rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vatro Marx

pre 2 godine

Dobro uradi dobrome se nadal. Grcka i Srbija bratske drzave po cemu, bas po nicemu.

Bezimeni

pre 2 godine

Ako Grčka prizna lažnu državu pod pritiskom,biće to još jedan od brojnih primera kršenja medjunarodnog prava autoritetom sile! Odavno je jasno da je medjunarodno pravo privilegija sile! Ne treba pominjati da bi u slučaju priznanja,odnosi Grčke i Srbije trajno krenuli putem pogogoršanja! Nikad više kao što su!

Vns

pre 2 godine

Dobićemo od braće Grka onu stvar....Belorusima smo zveknuli sankcije za avione....Rusi kao Rusi gledaju svoj interes.... Ostaje nam samo Trinidad i Tobago,možda Gvineja sa svojim tradicionalnim ljudožderskim običajima da nas brane protiv celog sveta....hvala vam prijatelji i 'braćo'

Miro

pre 2 godine

U slucaju da Grcka prizna Kosovo arbija mora uvesti reciprocne mere : priznanje Turskog dela Kipra, uvodjenje viza za grdjane Srbije koji hoce u Grcku, nove uslove poslovanja. Isto tako rezolucije koje se odnose na srpske gradjane zrtve. Vreme je da uzvratimo na neprijateljske napade protiv Srbije i Srba.

Krle

pre 2 godine

Iskreno ja u to ne verujem...a te vojnike zaspale na strazi u takvim situacijama bih na vojni sud.

Saradžogla

pre 2 godine

Геџо србине,пустио си Тита и његове да ти окупирају Србију а пре тога ти слободу донела Црвена Армија!Трпео си отимачине и убиства титових разбојника.Плакао си када је он умро и мислиш да је овде сахрањен.Кукавички си ћутао када је НАМЕРНО допустио најезду албанаца на део Србије?И сада би да се замериш Грчкој јер она би под морањем да призна нешто што се не признаје?Бугари најурили турке.Грци македонце ... ПС.Молимо бога да силе не наговоре албанце да се врате Србији!Дошао би нам крај без зрна барута!

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija