• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.07.2021

13:30

Završena druga runda međustranačkog dijaloga! Dačić: Važno je da predlozi budu realistični, prihvatljivi, ostvarivi i održivi!

Tanjug

Politika

Završena druga runda međustranačkog dijaloga! Dačić: Važno je da predlozi budu realistični, prihvatljivi, ostvarivi i održivi!

Podeli vest

Sastanak predstavnika srpskih stranaka u okviru međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, na kojem učestvuju i posrednici iz Evropskog parlamenta, održan je danas razgovorima o medijima.

 

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dacicć izjavio je danas, posle druge runde međustranačkog dijaloga, da je jedan od zaključaka da će se na osnovu svega što je rečeno biti pripremljen predlog mera i da je dogovoreno da sledeći sastanak sa evroparlamentarcima bude održan 17. i 18. septembra.

On je dodao da bi predloge mera učesnici trebalo da rasprave do 1. septembra i da do tada dostave svoje primedbe.

"Važno je da predlozi budu realistični, prihvatljivi, ostvarivi i održivi i ukoliko se tako budemo ponašali mislim da ćemo ostvariti glavni zadatak da svi izađu na izbore, da se time ne pruža nikome alibi da baca ljagu na Srbiju i da time dovodi u pitanje sve rezultate koje je Srbija ostavrila u proteklim godinama", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Evropska poslanica Tanja Fajon rekla je da je tokom dvodnevnog sastanka bila dobra i ohrabrujuća atmosfera, da su razgovori bili iskreni i konstrukivni i da je cilj posrednika da se poboljšaju uslovi za izbore, te da se da podrška Srbiji na evropskom putu.

Navela je da je bila duga rasprava oko slobode medija i da je to sigurno veliki izazov, ali je istakla da je bilo i puno konkretnih predloga i da će se napraviti takav dokument koji će doprineti tom cilju.

Fajon je kazala da je važno biti što više realističan i dodala da svi treba da znaju da su evroposlanici veliki prijatelji Srbije i da im je važno da zemlja napreduje ka EU.

"Zato želimo da stvorimo uslove da sve političke partije izađu na izbore i da građani imaju poštene izbore", kazala je Fajon.

Rekla je da joj ne smeta da postoji više dijaloga ako svi imaju istu nameru.

"Očekujem da ćemo u julu i avgustu raditi i imati konkretne rezultate, a za sada je atmosfera ohrabrujuća", rekla je Fajon.

Evroposlanik Vladimir Bilčik izrazio je nadu da neće biti bojkota izbora, navodeći da pomaka u razgovorima ima.

"Imali smo otvorene, iskrene, ali zaista konstruktivne razgovore, uspeli smo da se složimo oko zajedničkih zaključaka", rekao je Bilčik.

On je istakao da dijalog odražava podršku Srbije na putu ka EU i da ceni to što je Srbija posvećana evropskoj pespektivi.

Kaže da su posrednici imali i konstruktivan razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što govori o tome koliko je dijalog važan za evropsku pespektivu i u tom smislu očekuje i da će biti dobrih rezultata.

"Važno je da imamo unaperđenje političkih uslova i da nemamo bojkot izbora", rekao je Bilčik.

Nada se da će u septembru biti, kako kaže, dobrih rezultata.

"Ovo je u interesu svih političara i snaga u Srbiji, a krajnje rešenje je u njihovim rukama, spremni smo da budemo ovde i da budemo uključeni koliko god je potrebno, a naš cilj je da pomognemo da stvari krenu napred", istakao je Bilčik.

Bivši evropski poslanik Knut Flekenštajn ocenio je da postojanje dva paralelna stranačka dijaloga ne predstavlja problem, jer se razgovara o istim pitanjima.

Međustranački dijalog

U jučerašnjem dijalogu učestvovali su evropski poslanici Tanja Fajon, Vladimir Bilčik i Knut Flekenštajn, koji su prethodno razgovarali s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a zatim i sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su iz redova vladajuće većine Sandra Božić, Vladimir Orlić i Dejan Ðurđević iz SNS-a, Ðorđe Milićević iz SPS-a, predstavnici SVM-a, Jedinstvene Srbije i SDPS-a.

Iz opozicije prisutni su bili generalni sekretar Stranke slobode i pravde Ljuban Panić, predsednik DS-a Zoran Lutovac, PSG-a Pavle Grbović, predsednik Z ZS-a Nebojša Zelenović, a ispred Ne davimo Beograd Ðorđe Pavićević.

Tu su bili i lider SDS-a Boris Tadić, predsednik Dveri Boško Obradović, predsednik Dosta je bilo Saša Radulović, predsednik LSV-a Nenad Čanak, dok je Tatjana Macura iz SMS-a ranije rekla da danas neće prisustvovati sastanku iz zdravstvenih razloga.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 2 godine

Kako sa đilasovcima (izdajnicima) postići bilo kakav dogovor o bilo kakvim uslovima! Oni ne žele izbore, oni žele da dođu na vlast! A svakome je jasno, pa i njima, da ni pod kakvim uslovima koji podrazumevaju glasanje, oni to ne mogu da ostvare! Zato su bojkotovali prošle izbore i sad ponovo traže "izgovor" da to ponovo urade, da se nebi otkrila prava istina o njima! A istina je da oni nemaju glasače!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija